Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
14. 5. 2024,
6.29

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,46
Petrol električne polnilnice

Natisni članek

Torek, 14. 5. 2024, 6.29

2 meseca, 1 teden

Električne polnilnice, projekt Cross-E

Ključna širitev? Slovencem obljubili 20 novih lokacij. #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,46
Mercedes EQE SUV | Izziv bo zagotavljati tudi tehnično zanesljivost ultrazmogljivih polnilnic. | Foto Gregor Pavšič

Izziv bo zagotavljati tudi tehnično zanesljivost ultrazmogljivih polnilnic.

Foto: Gregor Pavšič

Konzorcij štirih podjetij je v osmih državah zagnal projekt postavitve 911 ultrazmogljivih polnilnic za električne avtomobile in tovornjake. Petrol bo v sklopu projekta, ki je vreden 120 milijonov evrov, v Sloveniji na 20 lokacijah postavil 65 polnilnih mest z močjo od 150 do 350 kilovatov.

V sklopu projekta Cross-E bo skupno za osebne avtomobile na voljo dodatnih 838 ultrazmogljivih polnilnic, ki bodo imele moč od 150 do 350 kilovatov. Ob tem bodo postavili še 73 polnilnih mest (350-kilovatne polnilnice) za električne tovornjake.

Dober električni avtomobil na taki polnilnici doseg dodatnih sto kilometrov prejme v desetih minutah, zato so najzmogljivejše polnilnice namenjene tudi voznikom na daljših poteh. Z napovedano širitvijo se bo še povečalo število ultrazmogljivih polnilnic v Sloveniji, ki jih poleg Petrola nudita še Ionity in Tesla.

BMW Tesla polnilnica
Avtomoto Prvič v Sloveniji: Teslina je odprta za vse, cene pa zanimive

Nova polnilna mesta bodo postavili do oktobra 2026

Konzorcij štirih podjetij – skupina Petrol, Allego, GreenWay in Emobility Solutions – bo cilje projekta izvedel v osmih državah Evropske unije, in sicer na Hrvaškem, Madžarskem, Poljskem, Slovaškem in Nizozemskem ter v Sloveniji, Belgiji in Italiji. V širitev polnilne infrastrukture bodo vložili 130 milijonov evrov. Evropska unija bo projekt podprla s 34 milijoni evrov.

Petrol načrtuje postavitev 65 polnilnih mest na 20 lokacijah v Sloveniji, od katerih jih bo devet zagotavljalo tudi polnilno infrastrukturo za tovornjake. Na Hrvaškem bodo na 15 lokacijah postavili 40 polnilnih mest, osem lokacij bo namenjenih tudi tovornemu prometu. Lokacije v Sloveniji še niso znane, predvidoma pa gre tudi za že napovedane prve večje namensko zgrajene polnilne parke.

Ne spreglejte