Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 12. 2021,
7.30

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

samodejna vožnja tovornjak tovorna vozila Volvo

Četrtek, 30. 12. 2021, 7.30

2 leti, 3 mesece

Volvo

Kljubovanje fiziki: tako se samodejno ustavi tovornjak #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

V zadnjih letih se številni proizvajalci trudijo razvijati sisteme samodejne vožnje, a preden nas bodo lahko avtomobili sami vozili po cestah, se morajo naučiti izogibati nesrečam. V zadnjih letih je vse pomembnejši sistem samodejnega zaviranja, ki s hitro reakcijo pred nesrečo obvaruje nepozornega voznika. Pri Volvu so v videoposnetku pokazali, kako samodejno zavira tovornjak, in ob pogledu na hitro reakcijo nam je kar zastal dih.

Volvo je pri osebnih vozilih znan po svojih naprednih rešitvah in pospešenem razvoju varnostno-asistenčnih sistemov. S paketom rešitev City Safety so s pomočjo radarja in kamere na vrhu vetrobranskega stekla poskrbeli, da se pri nižjih hitrostih le redko še zgodi trk. Njihov sistem je zmožen prepoznati tako pešce kot tudi avtomobile, v primeru neaktivnosti voznika pa sistem samodejno zavira in prepreči najhujše. A pri Volvu to tehnologijo vgrajujejo tudi v tovornjake in z zgornjim videoposnetkom so v najlepši luči prikazali, kako se polno naložen tovornjak s skupno maso 40 ton lahko presenetljivo hitro ustavi.

Ko je že videti, da se ne bo izšlo

V posnetku sicer ni razvidna hitrost vožnje, a je moč zavorne sile vsekakor impresivna. Sistem samodejnega zaviranja je v zadnjem trenutku s polno močjo zaviral in se ustavil le nekaj centimetrov pred napihljivim testnim avtom. Zavorna pot je bila izredno kratka in čeprav voznika opozorila glasen alarm, voznik ni zmožen odreagirati tako hitro kot računalnik. Tudi moč zaviranja ni primerljiva zaviranju, ki ga sproži računalnik.

Alarm sicer lahko predrami voznika, da začne zavirati, a če bo ta prepozen, bo na pomoč vseeno priskočila avtomatika. Sistem je zasnovan tako, da pomaga vozniku ali pa v celoti prevzame zaviranje v sili. Še najbolj impresivno pri vsem tem je moč zaviranja in kratka zavorna pot 40 ton težkega tovornjaka.

Ne spreglejte