Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 8. 2014,
17.38

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kitajska

Natisni članek

Petek, 22. 8. 2014, 17.38

8 let, 4 mesece

Kitajska kaznovala japonske proizvajalce avtomobilskih delov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kitajska protimonopolna ofenziva: prvi avtomobilski izkupiček je vreden 150 milijonov evrov

Kitajske oblasti so desetim japonskim proizvajalcem avtomobilskih delov naložile plačilo kazni zaradi dogovarjanja o cenah. Družbe bodo morale plačati več kot 200 milijonov dolarjev (150 milijonov evrov).

Je trenutno največja kazen le vrh ledene gore, pod katero tičijo avtomobilski milijoni? Po poročanju kitajskih državnih medijev pa gre za največjo kazen zaradi kršenja protimonopolne zakonodaje do zdaj.

Kaznovana podjetja so se, kot so ugotovile kitajske oblasti, več kot deset let dogovarjala o cenah in pri tem izkoriščala monopolni položaj. Zato bodo morala plačati skupno 1,24 milijarde juanov (151 milijon evrov) kazni, kar je po navedbah državne televizije CCTV največ, odkar je leta 2008 v veljavo stopila aktualna protimonopolna zakonodaja.

Največji del kazni, 290,4 milijona juanov, odpade na družbo Sumimoto Electric, skupno pa je bilo kaznovanih deset družb. Številne so v izjavah priznale napačno ravnanje in obljubile plačilo kazni.

Pod drobnogledom avtomobilski koncerni, farmacevti, prehranski giganti … V zadnjih mesecih je Kitajska sprožila obsežne preiskave domnevnega monopolnega obnašanja tujih podjetij v številnih sektorjih, od farmacevtskih in tehnoloških koncernov do proizvajalcev mlečnih formul. Nazadnje so bili tarče preiskav avtomobilski koncerni.

V obsežne preiskave domnevnega monopolnega obnašanja na Kitajskem je vpletenih več kot tisoč podjetij iz avtomobilskega sektorja, tako tujih kot domačih, so prejšnji teden poročali kitajski mediji.

V začetku meseca je kitajska komisija za nacionalni razvoj in reforme sporočila, da sta se monopolno obnašala Audi in ameriški Chrysler, ki se je nedavno združil z italijanskim Fiatom. Le nekaj dni prej so preiskovalci komisije izvedli hišne preiskave v šanghajskih pisarnah Mercedes-Benza.

Ne spreglejte