Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
14.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kia Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 14.41

8 let

Kia sportage – boljša kakovost, udobje in popusti kot magnet za Slovence

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kia sportage se je v zadnjih petih letih priljubila Slovencem, saj jih po cestah samo iz zdajšnje generacije vozi okrog 2.700. Prenova zato ni radikalna, temveč usmerjena v večjo kakovost in udobje.

Sportage med glavnimi aduti Kie

Kia je avtomobilska znamka, ki ji v Evropi niti med gospodarsko krizo ne moremo oporekati rasti prodaje. Od leta 2008 je narasla za 50 odstotkov in lani v Evropi prodala 330 tisoč vozil. Med najpomembnejše Kijine adute na stari celini in tudi v Sloveniji spada sportage, saj so jih samo lani prodali skoraj 90 tisoč. V razredu kompaktnih SUV v Evropi sportage zaseda tretje mesto, v Sloveniji se je rast tega vozila od leta 2008 več kot podvojila. Lani je novega lastnika pri nas dobilo 766 sportageov.

Prenova usmerjena v boljšo kakovost in zvočno izoliranost

Ker gre za prodajno uspešnico, Kia sportagea pričakovano ni spremenila bistveno. Kot radi povejo sami, je to bolj izboljšana kot prenovljena različica. Avtomobil je dobil novo masko motorja, možnost zadnjih luči LED in strešno anteno v obliki plavuti morskega psa.

V notranjosti ima sportage zdaj kakovostnejše materiale, med opremo pa prvič ponuja ogrevan volanski obroč, prilagajanje trdote volana, električni pomik voznikovega sedeža in izboljšana priključka za USB in iPod.

Ker želi sportage po prenovi vozniku ponuditi tudi več premiumskega občutka, so se korejski inženirji potrudili izboljšati zvočno izolacijo notranjosti športnega terenca. To so dosegli z gumijastim nastavkom na okviru sprednje obese, simetričnimi osmi sprednjega pogona in novim ohišjem menjalnika. Ob tem pri Kii poudarjajo tudi izboljšavo šasije in vzmetenja, kar naj bi še izboljšalo vožnjo in vodljivost.

Štirje motorji, sistem ESC tudi z nadzorom stabilnosti prikolice

Zaradi zagotavljanje večje varnosti med vleko je prenovljeni sportage dobil naprednejši sistem ESC, ki vključuje elektronski nadzor stabilnosti prikolice in zaščito pred prevračanjem.

Sportage bo na voljo z dvema bencinskima in dizelskima motorjema. Novost v ponudbi je prav dvolitrski bencinski motor GDI, ki pa ga bo treba v Sloveniji dodatno naročiti.

Moč motorjev pri bencinskih (1,6 in 2,0) sega od 99 do 122 kilovatov, pri dizelskih (1,7 in 2,0) pa od 85 do 100 kilovatov. Pri vozilih z dvolitrskim motorjem sta na voljo tudi štirikolesni pogon in samodejni šeststopenjski menjalnik.

Ne spreglejte