Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 11. 2014,
7.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kia

Sobota, 8. 11. 2014, 7.20

8 let

Kia soul – najbolj funky mali avtomobil v Sloveniijo tudi na elektriko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kia soul, eden od redkih (prikupnih) posebnežev v avtomobilski ponudbi na sploh, je pohod na trge začel leta 2009, zdaj je tu že druga generacija. V Sloveniji je na prodaj za 20.990 evrov.

Zunanjost je daljša, širša, a nižja

Ker je obdržala glavne poteze, v oči najbolj padejo spremenjena maska motorja, drugačni žarometa, odbijača, kolesne karoserijske obrobe, zadnja (prtljažna) vrata ter pokončne zadnje luči (LED).

V primerjavi s prejšnjo generacijo je novi soul za 20 milimetrov daljši, 15 milimetrov širši in za 10 milimetrov nižji, medosna razdalja pa je daljša za 20 milimetrov.

Druga generacija je nastala na novi platformi, obdržala vse dobre lastnosti prve generacije (prikupnost, posebnost videza, mestna okretnost, vodljivost), oblikovno pa se zgleduje po konceptu Track'ster, ki so ga pokazali na salonu avtomobilov v Chicagu leta 2012.

Merilniki v tehniki OLED. Bolj toga karoserija, boljša aerodinamika ...

Spremenjena je tudi notranjost. Tam so zdaj gumb za zagon motorja, zvočniki nad skrajnimi zračnimi režami armaturne plošče, novi, 3,5-palčni merilniki v tehniki OLED, novi, bolj kakovostni so materiali (tudi tkanina za sedeže, ki je lahko dvobarvna), bolj kakovostni sta zasnova in izdelava notranjosti, na osrednjem delu armaturne plošče je lahko osempalčni zaslon za avdio in video ter za navigacijo.

Precej več je tudi notranjih predalov, prtljažnik z dvojnim dnom pa se lahko z osnovnih 354 litrov poveča na 1.367 litrov.

Nad novo platformo je zgrajena karoserija z več jekla visoke trdnosti, s tem pa sta povečani togost potniške kletke in vzvojna togost karoserije v celem. Veliko poudarka je še na izboljšanju aerodinamike – med drugim ima Soul prekrito dno za boljši pretok zraka pod vozilom.

Dva motorja, en paket opreme

Na izbiro sta dva motorja. Oba sta 1,6-litrska, znana iz modela cee'd; bencinski zmore 103 kilovate (140 "konj"), dizelski pa 94 kilovatov (128 "konj"). Menjalnik je ročni šeststopenjski. Ker je soul posebnež in s tem nišni izdelek, so se pri zastopniku odločili našemu trgu ponuditi le en paket opreme.

Po dosedanjih izkušnjah s prodajo soula so se odločili ponuditi enega od boljših paketov, ki v osnovi ponuja veliko: med drugim samodejno klimatsko napravo, usnje za volanski obroč, kamero za vzvratno vožnjo in parkirna tipala zadaj, tempomat in omejevalnik hitrosti, potovalni računalnik, bluetooth, priključka AUX in USB, pametni ključ, v dve smeri nastavljiv volanski obroč, strešna vzdolžna nosilca in 18-palčna lahka kolesa. Žal pa ni mogoče doplačati za številne nove tehnologije – na seznamu doplačil so le barve.

Tako sta v ceniku le dve možnosti – z bencinskim motorjem stane soul 20.990 evrov, različica 1.6 CRDiEX Wonder pa stane natanko tisočaka več.

Elekto soul v Sloveniji samo za draženje? Trenutno še ni naprodaj ...

Pri Kii so se s soulom odzvali tudi na vse večje povpraševanje po električnih vozilih. Njihov soul EV poganja kar 81-kilovatni elektromotor z največjim vrtilnim momentom 285 njutonmetrov.

Energijo zanj hrani 282 kilogramov težka, litij-ionska baterija z zmogljivostjo 27 kilovatnih ur. Pravijo, da ima ta baterija ta hip najboljšo energijsko gostoto in najmanjšo maso med pogonskimi baterijami za avtomobile.

Zmore 90 kilovatov in se je s posebnim polnilnikom sposobna do 80 odstotkov napolniti v le 25 minutah. Običajno polnjenje prek omrežja traja do 12 ur, s srednje zmogljivo hišno varovalko pa okoli štiri ure.

Takšen soul je že na zunaj dobro prepoznaven – v primerjavi z običajnim ima med drugim drugačne odbijače, (bolj aerodinamična) platišča, motorno masko, zadnje luči, varčnejše gume, znotraj pa je okolje svetlejše.

Tu so uporabili nekaj biomaterialov in več rešitev za zmanjšanje uporov ter porabe elektrike. Med drugim se med polnjenjem (lahko) vklopi prezračevanje notranjosti, klimatska naprava pa ima dodano toplotno črpalko.

Ker so proizvodne zmogljivosti zelo omejene, večina izdelkov pa roma v ZDA, prihaja soul EV v Evropo po kapljicah, k nam pa sploh ne. Evropska priporočena cena zanjo je 32 tisoč evrov, za zdaj pa ne kaže, da bi soul EV lahko pripeljal na naš trg. Tale na fotografijah je le promocijski izdelek in tako načeloma ni na prodaj.

Ne spreglejte