Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 2. 2016,
9.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kia Družinski Avtomoto Avtosalon Ženeva 2016

Petek, 19. 2. 2016, 9.27

7 let, 12 mesecev

Kia niro – hibridni pogon s porabo manj kot 5 litrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kia nira predstavlja kot člana selekcije HUV - hybrid utility vehicle - športnega terenca s hibridnim pogonom. V resnici gre torej za kompaktnejšo in varčnejšo različico priljubljenega sportagea.

Brat dvojček sportagea? Mersko je niro vendarle nekoliko manjši …

Za niro, ki ga je Kia prvič pokazala na salonu avtomobilov v Čikagu (ta vrata zapira v nedeljo, 21. 2.), bi s fotografij rekli, da gre le za različico sportagea. V resnici je nekoliko manjši, v dolžino meri slabe 4,4 metra (sportage pa decimeter več), je pa pri niru daljše medosje (2,7:2,64 metra). Glavna merska razlika se pokaže v prtljažniku, ki v niru meri 421, pri sportageu pa kar 564 litrov.

Kam natanko bo meril niro, je ob tem težko določiti, je pa jasno, da je opazno (okoli dva decimetra) daljši od na primer capturja in juka. Morda več pove dejstvo, da je niro hibridno gnan – kar na koncu nekoliko pojasni tudi občutno manjši prtljažniški prostor.

Celoten pogonski del je spredaj: dva motorja, menjalnik in pogonski kolesi

Hibridni pogon nira je današnja klasika: pogonski del je v celoti v nosu avtomobila, sestavljata ga bencinski (1.6, 77 kW, atkinsonov cikel) in elektromotor (32 kW, vgrajen v ohišje menjalnika), njegova sistemska moč znaša 104 kilovate (141 "konj"), poganja pa prednji kolesi.

Ni samo po sebi umevno, je pa dobrodošlo, da ima niro v tej konfiguraciji pri Kii razvit šeststopenjski menjalnik z dvema sklopkama.

Njegova skupna masa še ni znana, zmogljivosti na cesti tudi ne, je pa znan cilj za izpust ogljikovega dioksida – tega naj bi v normalnem ciklu spustil 89 gramov na kilometer poti, kar bi ustrezalo porabi goriva okoli 4,7 litra na sto kilometrov.

Prva kia, nastala na koncernski platformi, posebej razviti za hibride

V tehničnem pogledu je bil niro razvit samostojno, in sicer na novi koncernski platformi, namenjeni posebej hibridnim pogonom. Ta v niru med drugim nosi 33 kilogramov težko pogonsko baterijo (1,56 kWh), karoserija je zgrajena iz kombinacije jekla in aluminija (deli podvozja, prednji in zadnji pokrov), posebno pozornost pa so menda namenili zmanjšanju tresljajev in trušča.

Od sodobne varnostne in zabavne tehnike naj bi niro ponudil veliko – med drugim tudi sistema za mrtve kote in opozarjanje na nenamerno zapuščanje prometnega pasu, pameten tempomat in sistem samodejnega zaviranja pri varnosti ter sedem- ali osempalčen osrednji zaslon, navigacijo, digitalni radijski sprejemnik in zvočniški sistem JBL pri zabavi, nekje vmes pa še spletno povezovanje, ki bo v Evropi menda prvih sedem let brezplačno.

Cena še ni objavljena, bo pa najbrž podobna kot …

Serijski niro je oblikovno daleč od koncepta v Frankfurtu leta 2013, a je bilo že takrat jasno, da tako drznih karoserijskih oblik (njihov avtor je bil seveda Peter Schreyer) ne bo mogoče spraviti v sprejemljivo cenovno ponudbo.

Ne spreglejte