SiolNET. Avtomoto Novice
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kia v Žilini na Slovaškem

Kia na Slovaškem: 15 let in štiri milijone avtomobilov

0,11

termometer

Kia Žilina
Foto: Kia

Slovaška ostaja ena izmed evropskih držav z največ avtomobilskimi tovarnami. Te so tudi uspešne, saj je Kia v Žilini izdelala že svoj štirimilijonti avtomobil.

Kia je tovarno v Žilini na Slovaškem, približno 650 kilometrov od Ljubljane, odprla pred 15 leti. S pomočjo te tovarne je korejska znamka avtomobilov začela povečevati svojo prisotnost na evropskem trgu in s tem tudi svoj tržni delež. Do leta 2012 so izdelali milijon avtomobilov, nato pa so mejo dodatnega milijona izdelanih vozil dvigovali vsaka tri leta.

Zdaj je s proizvodnega traku, ki v dolžino v celoti meri 7,5 kilometra, zapeljal štirimilijonti avtomobil. Kia v Žilini izdeluje vse člane družine modela ceed, prav tako tudi prodajno zelo uspešni sportage. Poleg tega na štirih proizvodnih linijah izdeluje tudi tri bencinske in en dizelski motor. V to proizvodnjo je Kia nedavno vložila 70 milijonov evrov.

Tovarna sicer zaposluje okrog 3.700 ljudi.

Kia je prek slovaške Žiline močno povečala prisotnost na avtomobilskem trgu v Evropi. Kia je prek slovaške Žiline močno povečala prisotnost na avtomobilskem trgu v Evropi. Foto: Kia Kako je Kia Motors izkoristila slovaških 180 milijonov evrov pomoči?

Slovaška je korejskemu proizvajalcu skupno namenila 180 milijonov evrov, naložba Kie Motors v tovarno pa je znašala 1,4 milijarde evrov. Slovaška je Korejcem namenila 133 milijonov evrov za postavitev tovarne. Kia je morala v zameno izdelati vsaj 200 tisoč vozil na leto, zaposliti dobrih tri tisoč domačinov in v tem ritmu nadaljevati vsaj pet let.

Ko je Kia v Žilini proizvodnjo povečala na 300 tisoč vozil na leto, jim je vlada namenila še dodatnih 32 milijonov evrov. Tretja faza pomoči so bile davčne olajšave v višini 15 milijonov evrov, ki so jih lahko koristili do konca leta 2015.

Kia Motors je že leta 2014 v slovaško državno blagajno prispevala 300 milijonov evrov, dodatnih 140 milijonov evrov še za različne socialne prispevke, zaposlili so 3.800 ljudi, posredno pa delo nudijo kar 20 tisoč Slovakom.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin