Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 3. 2016,
18.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Adria Airways stavka

Četrtek, 3. 3. 2016, 18.43

7 let, 12 mesecev

Ker kolektivne pogodbe še ni, bodo piloti Adrie Airways kmalu stavkali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sindikat prometnih pilotov Slovenije je napovedal stavko pilotov, zaposlenih v slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways. Uprava z njimi še vedno ni podpisala obljubljene kolektivne pogodbe.

Slovenski piloti imajo dovolj obljub o kolektivni pogodbi

Sklenitev nove kolektivne pogodbe o plačah in pogojih dela pilotov je bila ključna zahteva pilotov že ob napovedi stavke novembra lani, do katere potem sicer ni prišlo. Sindikat in vodstvo Adrie Airways sta se namreč takrat dogovorila, da bo nova kolektivna pogodba sklenjena najkasneje do 31. januarja letos, hkrati pa sta tudi že dorekla njene ključne vsebine. Sledila so pogajanja, v katerih je bila vsebina kolektivne pogodbe v celoti usklajena, vendar pa delodajalec do danes kolektivne pogodbe še ni podpisal.

Takšno ravnanje uprave po njihovih besedah kaže na to, da so bila naporna in dolgotrajna pogajanja zgolj farsa, namenjena zavlačevanju, uprava pa da kolektivne pogodbe očitno nikoli ni imela resnega namena skleniti. Hkrati to pomeni, da je zavestno kršila in izigrala tudi sporazum o reševanju stavkovnih zahtev, na podlagi katerega je bila prejšnja napoved stavke preklicana, so zapisali.

Piloti bodo stavkali cel dan

Stavka, s katero želijo piloti doseči takojšen podpis kolektivne pogodbe, bo 18. marca potekala od 5. do 24. ure, in sicer v prostorih operativnega centra v upravno-poslovni stavbi Adrie Airways na Brniku, kot tudi pred njo in na letališčih v Tirani, Lodžu, Prištini, Tallinu, Berlinu in Pragi.

Piloti v tem času ne bodo opravljali svojega dela po pogodbah o zaposlitvi, sindikat in stavkajoči pa bodo zagotavljali minimum delovnega procesa. Stavko bo vodil štiričlanski stavkovni odbor pod vodstvom predsednika sindikata pilotov Tea Mikla.

"V Sindikatu prometnih pilotov smo prepričani, da so transparentna in poštena cena dela in med partnerji dogovorjeni pogoji dela pogoj za uspešno poslovanje vsake družbe, še posebej take, kakršna je Adria Airways," so v napovedi stavke zapisali piloti.

Anžur je za STA povedal, da uprava v tem trenutku nima pristojnosti za podpis kolektivne pogodbe oz. ima omejena pooblastila, saj še ni prišlo do transakcije z novimi lastniki.

Ne spreglejte