Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
16.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Ken Block Climbkhana

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 16.46

6 let, 6 mesecev

Ken Block in Climbkhana: avtomobilski šov na slavni Pike's Peak #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Ameriški avtomobilski zvezdnik Ken Block je posnel nov spektakularni video. Tokrat se je s predelanim fordom mustangom iz leta 1965 podal na slavno gorsko cesto Pike's Peak. Atraktivna drsenja, "kurjenje" gum in dih jemajoči posnetek, ko je mustang oprijem lovil na zadnjih centimetrih ceste pred prepadom.

Video: Ken Block, Climbkhana in ford mustang 1965

Ken Block Climbkhana | Foto: Hoonigan Foto: Hoonigan Cesta že več kot sto let gosti slavno gorsko dirko

Cesta na Pike's Peak v ameriški zvezni državi Kolorado gosti eno najslavnejših ameriških avtomobilskih dirk. Do danes so na njej postavili dva velika mejnika. Leta 2013 je absolutni rekord postavil Sebastien Loeb s prototipom peugeot 208 T16, konec osemdesetih pa je Peugeot z Arijem Vatanenom in režiserjem Jean-Louisom Moureyjem tam snemal znameniti video Climb Dance. Ta je na drugačen način pokazal vrhunsko obvladovanje peugeota 405 T16, drsenje po takrat še makadamski cesti in obvladovanje vozila nekaj centimetrov od prepadov. Najbolj nepozaben je posnetek iz avtomobila, ko Vatanen z eno roko drži volanski obroč pošasti skupine B, z drugo pa si oči varuje pred sončnimi žarki.

Video: Film Climb Dance, Ari Vatanen in peugeot 405 T16

Kljub asfaltu je cesta ohranila svojo spektakularnost

Cesta na Pike's Peak je danes v celoti asfaltirana, vseeno pa je na njej še vedno veliko izzivov in spektakularnih odsekov. V tekmovalni različici je dolga 20 kilometrov, skupno ima 156 ovinkov in 2.900 metrov nadmorske višine. Cilj je na 4.300 metrih nadmorske višine, kjer je v zraku le še 60 odstotkov ravni kisika z višine morja.

Za svoj novi projekt jo je zato izbral Ken Block, znani ameriški dirkač in producent avtomobilskih videov z izjemno odmevnostjo na socialnih omrežjih in YouTubu. Block je na cesto, katere vrh je več kot štiri tisoč metrov nad morjem, zapeljal s predelanim fordom mustangom iz leta 1965. Ta ima štirikolesni pogon in motor z okrog 1.400 "konji". Pred leti je Block s takim mustangom snemal tudi eno izmed nadaljevanj svoje uspešne serije Gymkhana.

Blockov mustang s štirikolesnim pogonom in 1.400 "konji" | Foto: Hoonigan Blockov mustang s štirikolesnim pogonom in 1.400 "konji" Foto: Hoonigan

Snemalni avtomobil je Blockova ekipa tokrat uporabila prvič. | Foto: Hoonigan Snemalni avtomobil je Blockova ekipa tokrat uporabila prvič. Foto: Hoonigan Blocku prvič sledil snemalni avto, z mustangom drsel tudi na rob prepada

Na snemanju so imeli težave tako z motorjem mustanga kot tudi z nepredvidljivim vremenom. Snemanje je zato skupaj trajalo kar 13 mesecev. Prvič je Blockova ekipa uporabila tudi snemalni avtomobil, ki je Američana spremljal med vožnjo. 

"Ker je cesta danes asfaltirana, dirkači na njej sledijo le še idealni liniji. Danes tu ni več drsenja, zato sem želel na to cesto vrniti nekaj zabave in atraktivnosti, obenem pa biti spoštljiv do 101-letne tradicije dirke in seveda tudi filma Climb Dance," je v pogovoru za Autoblog povedal Block.

Izbor najspektakularnejšega posnetka, ki je dih vzel tudi snemalni ekipi, ni težak. Na enem izmed ovinkov je namreč Block z mustangom oddrsel povsem na rob ceste. Zadnji kolesi sta se za oprijem borili že na pesku, sprednji pa na asfaltu. Le nekaj centimetrov ga je ločilo od  zdrsa z avtomobilom po pobočju navzdol. Blocku je posnetek uspelo v drugem poskusu.

Ne spreglejte