SiolNET. Avtomoto Novice
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo so kitajska podjetja, ki bi lahko kupila koncern Fiat Chrysler?

0,68

termometer

Več kitajskih avtomobilskih podjetij se domnevno zanima za vstop v lastniško strukturo koncerna Fiat Chrylser, a do zdaj še niso oddali dovolj privlačne ponudbe.

fiat | Foto: Reuters Foto: Reuters

Predsednik koncerna Fiat Chrysler (FCA) je v zadnjih letih že večkrat odkrito iskal avtomobilske partnerje, ki bi jih zanimal delež italijansko-ameriškega koncerna (s sedežem v Londonu) in tudi skupni razvoj avtomobilov. Sergia Marchionneja so zavrnili tako pri General Motorsu kot tudi Volkswagnu, zdaj pa je začel italijanski poslovnež nove partnerje iskati na Kitajskem.

Kitajci bodo v prevzeme vložili izjemno visoka sredstva

Tamkajšnja avtomobilska industrija je v razcvetu. Domači avtomobilski proizvajalci so, okrepljeni s tehnološkim znanjem iz sodelovanj (skupnih podjetij) z uveljavljenimi proizvajalci, začeli prodirati tudi v tujino. Spodbuja jih tudi kitajska vlada. Analitiki ocenjujejo, da bodo kitajska podjetja v naslednjem desetletju za prevzeme tujih podjetij namenila 1,5 tisoč milijard dolarjev.

Kitajci bi prek FCA prišli v ZDA in dobili dostop do celotne infrastrukture koncerna

Nekateri kitajski avtomobilski proizvajalci so že potrkali na vrata FCA, je poročal Autonews Europe. Za zdaj nobena ponudba še ni bila dovolj visoka. Med interesenti omenjajo Guangzhou, Geely, Donfeng in Great Wall. FCA je z Guangzhoujem že sodeloval pri proizvodnji vozil za kitajski trg, Geely pa je v preteklosti že prevzemal evropske avtomobilske znamke kot so Volvo, Lotus, London Taxi in malezijski Proton.

Kitajci bi prek koncerna FCA prišli do prodora na severnoameriški avtomobilski trg, obenem pa bi dobili dostop do izjemno razvejane infrastrukture Marchionnovega koncerna. FCA ima globalno kar 162 najrazličnejših tovarn, 87 raziskovalno-razvojnih centrov in široko mrežo trgovcev. Samo v ZDA imajo kar 2.600 svojih trgovcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin