Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
27. 8. 2013,
10.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

BMW Mercedes-Benz

Torek, 27. 8. 2013, 10.44

6 let, 7 mesecev

Kdo pravi, da je za 217-centimetrskega Begiča dovolj velik le mercedes GL?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tudi visoki ljudje se lahko dobro počutijo v manjših avtomobilih, zato je pri nakupu nujen osebni praktični preizkus udobja in prostornosti. Kakšne avtomobile vozijo visoki košarkarji?

Povprečen Slovenec je visok 171 centimetrov

Po raziskavi slovenskega statističnega urada je povprečna višina Slovenca oziroma Slovenke 171 centimetrov, povprečna teža pa dobrih 75 kilogramov. Vendarle pa tudi številni Slovenci odstopajo od povprečja. Ni treba, da so višji od dveh metrov in da so profesionalni košarkarji, tudi navadni smrtniki z višino nad 190 centimetri se lahko v avtomobilu znajdejo v prostorski zadregi.

Najpomembnejši je praktični preizkus, osredotočiti se moramo na varen položaj za volanom

Že ko smo dobrega dva metra visokega košarkarja na primerjalnem testu posadili v mestne avtomobile, smo bili namreč presenečeni, da se vanje ni skobacal, temveč se je v njih celo počutil povsem znosno.

Dimenzije avtomobilov so pogosto predvsem teoretične in njihovo praktično uporabnost, naj si bo za prostornino prtljažnika ali pa udobje potnikov na sprednjih in zadnjih sedežih, lahko ugotovimo šele s konkretnim preizkusom. Nič nam torej ne pomaga, če preberemo vse milimetrske dimenzije avtomobila, če se pred nakupom vanj tudi sami ne usedemo. Navzven velik avtomobil ni nujno dimenzijsko prijazen do oseb, ki so visoke nad 190 centimetri, na drugi strani pa se lahko ti povsem dobro počutijo tudi v mestnem malčku.

Še posebej je treba paziti na položaj za volanom, ki ga višini prilagajamo z vzdolžno nastavljivimi sedeži, obenem pa je pomemben tudi podatek o globinskem hodu volanskega obroča. Če ta ni zadovoljiv, tudi skrajno nazaj potisnjeni sedeži ne bodo omogočali udobnega in varnega položaja za volanom.

Medtem ko si svoj položaj za volanom lahko prilagodijo, bodo imeli s prostorom takrat več težav potniki na zadnji klopi.

Nachbar: "Kaj ti pomaga vrhunski avtomobil, če se v njem voziš kot v fičku?"

Sodeč po zadnjih pripravljalnih tekmah je najbolj vroč slovenski košarkar Boštjan Nachbar, ki sam zase priznava, da ni avtomobilski strokovnjak in da za razliko od nekaterih soigralcev le za malo avtomobilov iz glave ve, kako močan motor imajo. Avtomobil je zanj predvsem prevozno sredstvo od točke A do točke B.

"Žena vozi toyoto verso, sam pa imam še BMW 5 GT. Z družino se prioritete spremenijo, zato prisegam predvsem na udobje in prostornost. Le kaj mi pomaga avtomobil, za katerim bi se na cesti vsi obračali, jaz pa bi se v njem počutil kot v fičku," je povedal Nachbar, ki s svojimi 207 centimetri že pošteno štrli iz spektra povprečnega voznika, na katerega mislijo avtomobilski oblikovalci in inženirji.

"Tudi mi potrebujemo avtomobil, in v primeru visokega odraslega človeka je morda še pomembneje, da vozilo dobro spozna in preizkusi. Treba je obiskati prodajalca, se usesti v avtomobil in na lastni koži občutiti, koliko prostora ti nudi. V mojem primeru pa nisem mislil le na moje dolge noge, temveč tudi na počutje družine," dodaja Nachbar, novi član slovite Barcelone.

Prostora največkrat zmanjka za potnike na zadnji klopi

Najvišji igralec slovenske izbrane vrste je 217 centimetrov visoki Mirza Begič, ki za razliko od Nachbarja priznava, da je nor na avtomobile. Vozil je že chryslerja 300C, porscheja cayenna in audija A8.

"Z mojo višino sem imel težave v vseh avtomobilih, ampak to vzamem v zakup. Med moje sanjske avtomobile spada BMW M6, zelo zadovoljen pa sem tudi s trenutnim mercedes-benzom GL," je dejal Begič.

Nachbarju in Begiču je pritrdil tudi eden izmed centrov izbrane vrste Gašper Vidmar, ki ni zgolj visok 211 centimetrov, ampak ima s svojimi mišicami tudi maso 125 kilogramov.

"Največ težav imajo ljudje za menoj, zanje pogosto zmanjka prostora. Nimam sanjskega avtomobila, želel pa bi si džipa ali BMW X5. Želim si le kar največ prostornosti. Predvsem v tujini imajo košarkarji številne eksotične avtomobile. Ko sem prišel v Fenerbahče, se je Ibrahim Kutluay vozil s ferrarijem, v ZDA je podobnih skrajnih primerov še več," je povedal Vidmar.

Ne spreglejte