Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
5. 10. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

4

Natisni članek

Tesla Petrol električne polnilnice električni avtomobili

Ponedeljek, 5. 10. 2020, 4.00

3 leta, 6 mesecev

Tesla se seli, Petrol s šestimi polnilnimi mesti

Le še kabli, kje so polnilnice na Kozini? Tesla odgovarja.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

4

Tesla polnilnica | Parkirna mesta za električne avtomobile so trenutno prazna. Zdaj že nekdanje Tesline polnilnice bodo predvidoma zamenjale Petrolove. | Foto Gregor Pavšič

Parkirna mesta za električne avtomobile so trenutno prazna. Zdaj že nekdanje Tesline polnilnice bodo predvidoma zamenjale Petrolove.

Foto: Gregor Pavšič

Ob Petrolovem bencinskem servisu na Kozini je bilo že nekaj let šest Teslinih hitrih polnilnic, ki so bile še posebej v poletnih mesecih precej dobro zasedene. Na zemljevidu Tesle so ti tako imenovani "super chargerji" še vedno označeni, a v praksi je drugače. Nanje na Kozini spominjajo le še kabli in parkirna mesta, polnilnic pa tam ni več.

Po naših informacijah bo Petrol na ista mesta postavil svoje lastne polnilnice. Na Kozini imajo za zdaj le eno hitro polnilnico DC (enosmerni tok).

"Do spremembe in odstranitve Teslinih polnilnic je prišlo zaradi izteka pogodbe. Petrol bo predvidoma decembra na dotičnem prodajnem mestu postavil eno hitro in dve ultra hitri polnilnici. Tako bodo lahko na prodajnem mestu Kozina svoje električne avtomobile polnili vsi, tudi vozniki Tesel. Ostaja tudi SODO polnilnica, kar pomeni, da bo na lokaciji vsega skupaj 6 polnilnih mest," so nam sporočili s Petrola. Tudi pri Tesli so za Siol.net potrdili, da bodo svoje polnilnice kmalu postavili na novi bližnji lokaciji. Neuradno pred hotelom Admiral v Kozini.

Petrol ima na Kozini trenutno, v okviru programa SODO, le eno hitro polnilnico. Tam se lahko prek enosmernega toka DC polni le en avtomobil.  | Foto: Gašper Pirman Petrol ima na Kozini trenutno, v okviru programa SODO, le eno hitro polnilnico. Tam se lahko prek enosmernega toka DC polni le en avtomobil. Foto: Gašper Pirman Skoraj 500 metrov nad morjem je ena od ključnih polnilnih točk ob avtocestnem križu

Kozina je sicer iz vidika polnjenja električnih avtomobilov ena od najbolj pomembnih strateških lokacij v Sloveniji. Pomeni vmesno točko za pot proti slovenski obali, predvsem pa pomaga nadomestiti nadpovprečno izgubo energije ob vzponu prek Kraškega roba. Sprememba nadmorske višine znaša skoraj 500 metrov.

Glede na rast števila električnih avtomobilov v Sloveniji je zato le hitra ena polnilnica na tem mestu že zdaj premalo, potreba po resda kratkotrajnih – realno niso potrebna polnjenja, daljša od 20 minut – avtocestnih polnjenih pa se bo v prihodnje še povečevala.

Tesline polnilnice na Kozini so bile priljubljene med vozniki iz severnih evropskih držav, ki so prek Slovenije potovali proti Hrvaški. | Foto: Gregor Pavšič Tesline polnilnice na Kozini so bile priljubljene med vozniki iz severnih evropskih držav, ki so prek Slovenije potovali proti Hrvaški. Foto: Gregor Pavšič

Površine za polnjenje električnih avtomobilov trenutno na Kozini. | Foto: Gregor Pavšič Površine za polnjenje električnih avtomobilov trenutno na Kozini. Foto: Gregor Pavšič

Priključki so po umiku Teslinih polnilnic še ostali. | Foto: Gregor Pavšič Priključki so po umiku Teslinih polnilnic še ostali. Foto: Gregor Pavšič Deltine polnilnice DC teoretično omogočajo več kot 100 kilovatov polnilne moči

Petrol je sicer že lani spomladi postal uvoznik za Deltine polnilnice DC in prvo postavil na Tržaški ulici v Ljubljani. Te polnilnice omogočajo moč polnjenja do okrog 112 kilovatov, a vsaj na ljubljanski lokaciji to še ne velja in tudi tam največja moč polnjenja ne presega 50 kilovatov.

Pri Petrolu pojasnjujejo, da tam še čakajo na ureditev ustreznih vodov in da to ni v njihovi domeni.

Velikoserijska električna vozila, kot je škoda enyaq, omogočajo moč polnjenja DC do 100 kilovatov. | Foto: Škoda Velikoserijska električna vozila, kot je škoda enyaq, omogočajo moč polnjenja DC do 100 kilovatov. Foto: Škoda Vse več električnih vozil lahko polni tudi z več kot 50 kilovati, nove polnilnice združljive tudi s teslami

Ker na Kozini z ustreznimi električnimi vodi ne bi smelo biti težav, saj so tam Tesline polnilnice že ponujale moč polnjenja z vsaj okrog 120 kilovati, lahko upamo prav na tak tip polnilnic. Na trgu je vse več električnih avtomobilov, ki ponujajo moč polnjenja DC tudi do moči 100 kilovatov, kar kajpak močno izboljša razmerje med časom polnjenja in pridobljeno električno energijo.

Te polnilnice so kajpak združljive tudi s Teslinimi avtomobili. Novi modeli 3 imajo že prilagojen evropski standardni priključek CCS, vozniki starejših pa uporabljajo vmesni adapter.  

 

Ne spreglejte