Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
12.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Subaru Colin McRae

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 12.37

8 let

Kako se je pred 20 leti Subaru zapisal med avtomobilske ikone

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Subaru je svojo blagovno znamko uspešno gradil tudi prek avtomobilskega športa. Pred 20 leti je skupaj s Prodrivom in legendarnim Colinom McRaejem osvojil prvi naslov svetovnega prvaka v reliju.

Colin McRae, Subaru in Prodrive so potreboval drug drugega

Subaru je ena izmed avtomobilskih znamk, ki si je ugled najbolj očitno zgradila prek avtomobilskega športa. Preden sta Subaru in britanski Prodrive začela aktivno razvijati njihov prvi dirkalnik za reli, so bili njihovi avtomobili daleč od poznejših ikon športnih avtomobilov s stalnim štirikolesnim pogonom. Prodrive je skupaj z japonskimi inženirji najprej razvil dirkalnega legacyja, na dirkah škotskega prvenstva pa predvsem spoznal neizbrušenega talenta v podobi neukrotljivega Colina McRaeja.

Ta je pozneje postal eden najbolj prepoznavnih avtomobilskih športnikov vseh časov. McRae, Prodrive in Subaru so živeli v sožitju. McRae je njihov avtomobil potreboval za športno dokazovanje, Subaru pa bi brez McRaejevega talenta in osebnosti težko doživel takšno svetovno odmevnost ter razvoj znamke.

Ključnih 510 dirkaških kilometrov pred 20 leti

Za Subarujev preboj so bili ključni dogodki na zaključnem reliju po Veliki Britaniji novembra leta 1995. Na reli sta prišla točkovno izenačena Subarujeva dirkača McRae in Carlos Sainz. Ker je vodja ekipe David Richards na prejšnjem reliju v Kataloniji z moštvenimi ukazi prekinil njun srdit dvoboj in zmago poklonil Sainzu, so bile strasti močno razvnete. Dirka po britanskih gozdovih je posledično pritegnila tisoče obiskovalcev in kdo ve, kako bi tako nepredvidljiv in s čustvi nabit obračun odmeval v današnji dobi razvitega interneta.

McRae, ki je pred tem svoje napake poskušal v celoti nadoknaditi že na naslednji hitrostni preizkušnji in pri tem pogosto razbil dirkalnik, je na tistem reliju dozorel. Čeprav je med dirko moral menjati polos in prebito pnevmatiko, je Sainza napadal postopoma. Španec se je zlomil na najtežjih preizkušnjah škotskega gozda Kielder, kjer je ob McRaejevih časih komaj zadrževal solze. V cilju hitrostne preizkušnje pri Clocaenogu so se Britanci veselili naslova svetovnega prvaka med vozniki, ki je bil ključen za poznejši razmah McRajeve kariere in nadaljnjo uveljavitev Subaruja.

Z dirkalniki Subaruja svetovna prvaka še Richard Burns in Petter Solberg

McRae nikoli ni več postal svetovni prvak, Subaru pač. V razvrstitvi voznikov sta z njihovo imprezo WRC šampanjec leta 2001 odpirala Richard Burns, dve leti pozneje pa še Petter Solberg. Prav po tem rezultatu se je krivulja športnih uspehov Subaruja v reliju nagnila močno navzdol in vsaj na najvišji ravni nikoli ni dosegla konkurenčnosti McRaeja, Burnsa in Solberga.

Ne spreglejte