Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 12. 2017,
12.59

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

3

Natisni članek

Koenigsegg

Petek, 29. 12. 2017, 12.59

6 let, 3 mesece

Kako je videti varnostni test avtomobila, vrednega skoraj dva milijona dolarjev? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

3

Tudi najmanjši in najbolj eksotični proizvajalci superšportnih vozil morajo opraviti običajne varnostne teste, ki potrdijo, da so njihovi avtomobili dovolj varni za vožnjo v prometu. Nekaj utrinkov s teh testiranj so pokazali pri švedskem proizvajalcu Koenigsegg.

 

THANK YOU FOR 1 MILLON FOLLOWERS! Thats SMASHING! 🔥

A post shared by Koenigsegg (@koenigseggautomotive) on

Izdelali so jih le 80

Koenigsegg je izdelal le 80 modelov regera in vsakega prodal za 1,9 milijona dolarjev. Kljub močno omejenemu številu izdelanih avtomobilov in astronomski ceni je švedski proizvajalec petičnih avtomobilov opravil vrsto varnostnih testov na svojem superšportniku. Ker so na družabnem omrežju Instagram dosegli milijon sledilcev, so nam za nagrado ponudili kratek videoposnetek, kjer lahko vidimo, kako so v seriji testov preizkusili strukturno trdnost avtomobila.

Izdelava novega predraga, zato ga po testu trka raje popravijo

Proizvajalci avtomobilov, ki množično izdelujejo svoje modele, lahko na testih uničijo več deset avtomobilov in s tem ne naredijo velike poslovne škode. Ker gre tukaj za izredno drag in redek avtomobil, je za koenigsegga ceneje, da na varnostnih testih uporabijo izključno en avtomobil. Ne le da je popravilo razbitega sprednjega dela ali zadka bistveno hitrejše kot izdelava novega avtomobila, na koncu je takšen proces bistveno cenejši.

V videoposnetku so vidni tudi drugi načini preizkušanja avtomobila. Nekdo preizkuša trdnost ogljikovih vlaken tako, da s kladivom tolče po karoseriji, pri večji hitrosti zapelje čez robnik in povozi različne stvari.

Trije motorji ustvarijo več kot 1.500 ''konjev''

Avtomobil poganja petlitrski motor V8, ki pri 7.800 vrtljajih v minuti zmore kar 1.085 "konjev", temu pa je treba prišteti še 700 "konjev" iz električnih motorjev. Sistemska moč švedskega superšportnika tako znaša kar 1.500 "konjev" in 2.100 njutonmetrov navora. Avtomobil ima tri motorje: po enega na vsakem zadnjem kolesu in tretjega na ročični gredi.

Koenigsegg je z regero nedavno podrl rekord in dosegel 400 kilometrov na uro v manj kot 27 sekundah. | Foto: Koenigsegg Koenigsegg je z regero nedavno podrl rekord in dosegel 400 kilometrov na uro v manj kot 27 sekundah. Foto: Koenigsegg

koenigsegg agera RS hitrostni rekord | Foto: Koenigsegg Foto: Koenigsegg

Ne spreglejte