Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
10. 10. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

Tesla

Torek, 10. 10. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

Kaj se dogaja s Teslo? "Proizvodni pekel", električni tovornjak pa še čaka.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Tesla je predstavitev električnega tovornjaka prestavila na sredino novembra, saj mora najprej rešiti "proizvodni pekel" z novim modelom 3.

Je to koncept Teslinega električnega tovornjaka? | Foto: Je to koncept Teslinega električnega tovornjaka?

Tesla bi morala že konec oktobra predstaviti študijo svojega električnega tovornjaka. Medtem ko so fotografi ujeli futuristično oblikovano tovorno vozilo na Teslinem testnem poligonu, je Elon Musk uradno razkritje vozila prestavil na 16. november. Eden od razlogov tiči tudi v težavah s proizvodnjo novega modela 3.

S fotografijami robotov ovrgli govorice, da avte izdelujejo ročno

"Preživljamo proizvodni pekel," je prek Twitterja na vprašanja, kaj se dogaja s proizvodnjo težko pričakovanega modela 3, odgovarjal Musk. Po skrb vzbujajočih rezultatih tretjega četrtletja, ko je Tesli uspelo izdelati le 260 modelov 3, so se znašli v precejšnji zagati.

Pojavile so se celo govorice, da v tovarni te avtomobile izdelujejo ročno. Musk je to zavrgel s fotografijami proizvodnje novega električnega avtomobila, kjer imajo glavno vlogo roboti. Prvi pravi kupci, ki ne prihajajo iz vrst zaposlenih, bi lahko po najboljšem scenariju avto dobili konec oktobra. Musk še vedno vztraja, da lahko kljub zamudi decembra ujamejo načrtovano rast proizvodnje. Pred razkritjem modela 3 so Tesli, ki prav s tem vozilom poskuša narediti korak od zagonskega do velikoserijskega avtomobilskega proizvajalca, mnogi opozarjali na precej verjetne zaplete v začetni fazi proizvodnje.

Že prve nadgradnje modela 3

V primerjavi s predserijskimi avtomobili oziroma modeli iz prve faze dobavljenih vozil, so pri Tesli že zamenjali sprednje in zadnje sedeže, žaromete in zadnje luči, prav tako še nekaj drugih manjših komponent. Ob omenjenih rezultatih prejšnjega četrtletja so pri Tesli poudarjali proizvodna ozka grla, ki so bila očitno povezana prav z maloserijskimi sestavnimi deli.

Musk je izraz "proizvodni pekel" že uporabil ob začetku proizvodnje modela X, tudi na začetku modela S so imeli velike težave. Ob tem je objavil spodnji video dela robotov na novih modelih 3 in pripisal, da trenutno linija deluje le z desetino svoje potencialne hitrosti.

 

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Ne spreglejte