Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
29. 9. 2015,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volkswagen afera

Torek, 29. 9. 2015, 13.45

8 let

Kaj je gnalo Müllerja, da je iz udobja Porscheja presedlal v očrnjen Volkswagen

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Visoka morala, ugled, poslovna zrelost, sočutnost, sposobnost priznati napake, dobra fizična in psihična kondicija. To mora odlikovati moža, ki si upa po zgodovinski aferi prevzeti krmilo Volkswagna.

Po aferi z dizelskimi izpuhi v ZDA bodo v avtomobilski družbi Volkswagen prvega oktobra začele veljati kadrovske menjave na vrhu koncerna.

Najzahtevnejše delo čaka novega predsednika, 62-letnega Matthiasa Müllerja. Dozdajšnji predsednik Porscheja bo moral družbi vrniti ugled, zaupanje in ne nazadnje tudi vrednost. O tem, kakšen človek je lahko kos takšni nalogi, smo se pogovarjali s strokovnjaki za kadrovanje.

Zaupanje lahko vrne le oseba, ki zna pokazati prave vrednote Za družbo samo je ključno, da je bil na položaj imenovan nekdo, "ki v tem trenutku že uživa dovolj ugleda v poslovni in splošni javnosti ter je poznan kot etična oseba", poudarja Zvezdana Lubej iz podjetja Profiles International.

"Zaupanje strank in javnosti si lahko pridobiš samo tako, da imaš prave vrednote, da jih izkazuješ in da znaš na tak način komunicirati z javnostjo," meni Lubejeva. Poudarja, da zgolj vodstvene sposobnosti ne bodo dovolj, treba bo obvladati tudi krizno komuniciranje in nastopanje v javnosti.

Človek, ki pokončno sprejema tudi nepriljubljene ukrepe Še zahtevnejše bo preseganje kriznega trenutka navznoter. Zaposlene namreč v takih trenutkih popade strah pred izgubo zaposlitve in pred neznanimi posledicami položaja, kar lahko povsem poruši notranjo kulturo.

Ko je celoten sistem v krču, se lahko pojavijo prikrivanje, obtoževanje, izmikanje odgovornosti in reševanje lastne kože na račun kolektivne dobrobiti, opozarja Mojca Križnar iz Hill International.

Kriznega vodjo morajo zato odlikovati osebnostna integriteta, poslovna zrelost, sočutnost, umirjenost in pozitivnost, transparentnost v delovanju in komunikaciji ter sposobnost tvorjenja učinkovitih timov in prostora za priznavanje napak.

Realnost mora sprejeti odločno in vedno delovati v interesu celotnega sistema. Predvsem mora biti dovolj pokončen in pogumen za sprejemanje hitrih ukrepov ter nepriljubljenih odločitev. Voditi ga morata brezpogojna predanost organizaciji ter visoka raven čustvene in socialne inteligence, poudarja Križnarjeva.

Brez psihične in fizične kondicije ne bo šlo Ne nazadnje mora biti človek, ki podjetju ne želi vrniti le zaupanja in ugleda, temveč tudi njegovo vrednost, v dobri fizični in psihični kondiciji za delovanje v izjemno stresnem okolju, opozarja Matic Vošnjak iz kadrovske agencije Competo.

Da se nekdo sploh loti tako zahtevne naloge, sploh če je pred tem zasedal dober in dokaj udoben vodilni položaj, mora imeti izjemno močno notranjo motivacijo. Takšnega človeka mora gnati potreba po (novih) visokih dosežkih ter po sprejetosti v družbi v ožjem in širšem družbenem okolju, ki zagotavlja doseganje opredeljenih visokih ciljev skupaj z vsemi zaposlenimi, meni strokovnjak za komuniciranje in marketing Miro Kline.

Da je človek lahko kos tako zahtevni nalogi, pa mora imeti najprej zaupanje, "da je sam svoje sreče ali usode kovač in s tem tudi prihodnje uspešnosti korporacije Volkswagna", dodaja Kline.

Najprej bo moral prepričati zaposlene Müller v Volkswagen prihaja z novo vizijo, ki po Klinetovih besedah ne sme stremeti k "biti največji", temveč "biti najboljši", torej tehnološko napreden, a v smeri iskanja rešitev, skladnih s trajnostnim razvojem. S svojo vizijo bo moral najprej prepričati zaposlene, šele nato se bo lahko lotil skupin različnih zunanjih javnosti – kupcev, delničarjev, državne agencije in številnih drugih.

A najprej bo moral družbi povrniti zaupanje s konkretnimi dejanji – od popravila škode do nove, inovativne tehnološke rešitve –, šele nato z besedami, kar pa bo po Klinetovih navedbah dolgotrajen proces.

Ne spreglejte