Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
3. 6. 2019,
10.29

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Renault FCA

Ponedeljek, 3. 6. 2019, 10.29

4 leta, 10 mesecev

Pred vrati sodelovanja koncerna Fiat Chryslerja in Renaulta

Jutri dan D: kmalu na ceste Fiatova clio in megane?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Fiat punto | Fiatov punto bi lahko prek sodelovanja z Renaultom prišel do precej modernejše platforme, ki bi si jo lahko delil z Renaultom. | Foto Fiat

Fiatov punto bi lahko prek sodelovanja z Renaultom prišel do precej modernejše platforme, ki bi si jo lahko delil z Renaultom.

Foto: Fiat

Jutri bo Renaultova uprava odločala o predlogu koncerna FCA Fiat Chrysler, da skupaj s Francozi ustvarijo eno največjih avtomobilskih družb na svetu. Kaj bi lahko od ponujenega lastniškega dogovora pridobili eni in drugi?

Jelka Kurnik Renault Revoz
Avtomoto To je Renaultov ključni projekt leta, vodi pa ga Slovenka

Renaultova uprava je od koncerna FCA Fiat Chrysler prejšnji teden dobila ponudbo o združitvi v eno podjetje. Lastništvo bi bilo med obema družbama porazdeljeno enakovredno, skupaj pa bi letno izdelali slabih osem milijonov osebnih avtomobilov. Renaultova uprava bo o predlogu razpravljala jutri. Sodeč po najnovejši ponudbi bi imelo lahko novo skupno podjetje sedež v Franciji, francoska država pa bi ohranila sedež v upravi družbe.

Kaj bi pridobili eni in drugi?

Morebitna združitev bi na eni strani odpravila marsikatero težavo FCA, ki že dalj časa išče svojega avtomobilskega partnerja. FCA bi od sodelovanja z Renaultom pridobil dostop do modernih avtomobilskih platform, zapolnili bi lahko proizvodne zmogljivosti svojih tovarn in predvsem pridobili tehnologijo Renaultovih električnih avtomobilov.

Francozi bi na drugi strani lahko prek znamk Chrysler, Jeep in Dodge dostopali do trga v ZDA, prek Alfa Romea in Maseratija pa prav tako do premijskega trga.

Avtomoto Uradno: pred vrati združitev Renaulta in Fiata?

Koncern FCA in Renault bi lahko letno izdelala slabih osem milijonov avtomobilov. | Foto: Koncern FCA in Renault bi lahko letno izdelala slabih osem milijonov avtomobilov.

Brez zapiranja tovarn do pet milijard evrov prihrankov letno? Pojavili so se dvomi ...

Po predvidevanjih FCA bi lahko sodelovanje vsako leto prineslo kar pet milijard evrov manjše stroške. To bi dosegli zgolj z delitvijo platform in bolj učinkovitim poslovanjem, ne pa z morebitnim zapiranjem tovarn. Analitiki so skeptični, da bi lahko tako visoko prihranke dosegli zgolj z optimizacijo poslovanja.

Fiat tipo kot renault megane, fiat punto kot renault clio?

Fiatove tovarne v povprečju danes delujejo le s 50-odstotno zmogljivostjo, zato Fiat s svojimi avtomobili dosega le polovico Renaultove prodaje. Za ekonomsko upravičenost tovarn bi morali doseči vsaj 80-odstotno zapolnitev proizvodnih zmogljivosti.

V prihodnje bi tako lahko videli fiat tipa na osnovi renault megana, fiat punta na osnovi renault clia, morda tudi nov Fiatov crossover na osnovi renault kadjara. Sodelovanje med obema podjetjema lahko morda prinese tudi rešilno bilko nekdaj slavne znamke Lancia, prav tako tudi nove modele pri Maseratiju in Alfa Romeu, so prepričani analitiki.

Ne spreglejte