Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
1. 4. 2022,
11.49

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

Natisni članek

avtošport Slovenija 2022 reli Vipavska dolina

Petek, 1. 4. 2022, 11.49

2 leti

Reli Vipavska dolina

Izjemna konkurenca: takega relija v Sloveniji ni bilo že dolgo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04
Rok Turk | Državni prvak v reliju Rok Turk bo imel štartno številko 3. Letos bo vozil z novim hyundaiem i20 rally2. | Foto Uroš Modlic

Državni prvak v reliju Rok Turk bo imel štartno številko 3. Letos bo vozil z novim hyundaiem i20 rally2.

Foto: Uroš Modlic

Prihodnji konec tedna se bo z relijem Vipavska dolina začelo letošnje državno prvenstvo v reliju, ki se bo letos ponašalo z odlično mednarodno zasedbo. Tako kakovostnega relija v Sloveniji nismo gostili že dolgo. Prvo ime relija bo vzhajajoča zvezda češkega relija Erik Cais (ford fiesta rally2).

Reli v Vipavski dolini bo letos potekal že enajstič. Predlani so ga morali organizatorji odpovedati, lani pa zaradi epidemioloških razmer prestaviti na konec junija. Letos se reli vrača v spomladanski termin in bo za nekatere posadke tudi priprava pred bližajočim se relijem za svetovno prvenstvo na Hrvaškem.

Erik Cais bo prvo ime relija v Vipavski dolini. | Foto: Red Bull Erik Cais bo prvo ime relija v Vipavski dolini. Foto: Red Bull Trije odlični vozniki iz svetovnega prvenstva

V vrhunski zasedbi relija Vipavska dolina je 90 prijavljenih dirkalnikov. Številka ena je Čeh Erika Cais (ford fiesta rally2), ki je bil letos v prvi deseterici relija Monte Carlo za svetovno prvenstvo. Mladi češki voznik je lani zablestel na relijih evropskega prvenstva, letos pa bo očitno med najresnejšimi kandidati za vrh v svetovnem prvenstvu WRC2. Iz te konkurence bosta na štartu v Ajdovščini tudi Nikolay Gryazin pod latvijsko zastavo (škoda fabia R5) in Sean Johnston (citroen C3 rally2).

Skupno je na reli prijavljenih 12 dirkalnikov razreda R5 oziroma Rally2, kar je z izjemo tovarniških specialk za svetovno prvenstvo (WRC oziroma Rally1) najvišja tehnična raven dirkalnikov za reli.

V prvi deseterici trije Slovenci, najvišje kotira državni prvak Rok Turk

Zanimiv bo tudi nastop Estonca Roberta Virvesa s ford fiesto rally3. Slovenski državni prvak Rok Turk (hyundai i20 rally2) ima številko 3, v prvi deseterici bosta štartala še Marko Grossi (hyundai i20 R5) in Aleš Zrinski (ford fiesta R5). Odlična bo tudi zasedba med dvokolesno gnanimi dirkalniki, kjer med Slovenci v sam vrh spadajo Mark Škulj (ford fiesta rally4), Grega Premrl (peugeot 208 rally4), Aleks Humar (citroen DS3 R3), novost bo prva slovenska opel corsa rally4 Martina Boneta. Skupno je na reli prijavljenih 62 posadk iz Slovenije in 28 iz tujine, med temi je največ Avstrijcev (13).

 

Ne spreglejte