Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 10. 2012,
14.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hyundai Terenski Avtomoto

Petek, 26. 10. 2012, 14.03

8 let

Hyundai santa fe je pri nas s tretjo generacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novi santa fe prihaja na slovenske ceste z dvema dizelskima motorjema, enim bencinskim, ta je edini dvopogonski in dvema šeststopenjskima menjalnikoma. In po želji s sedmimi sedeži.

Ni ix45, ampak še tretji santa fe

Santa fe po velikosti spada med ix35 in ix55, vendar so se pri Hyundaiu vseeno odreki pričakovanemu imenovanju z ix45. Santa fe je pač najbolj priljubljen Hyundaiev SUV in najpomembnejša Hyundaieva blagovna znamka. Skozi prvi dve generaciji je prepričal več kot dva milijona in pol kupcev po svetu, od tega 350 tisoč v Evropi.

Novi santa fe je pri skoraj nespremenjeni dolžini za nekaj centimetrov nižji, kljub temu pa je prostornejši. Prtljažni prostor se od osnovnih 534 litrov lahko poveča na 1.680 litrov. Ponuja tako zajeten seznam osnovne opreme kot tudi vse tehnološke pridobitve, ki so vgrajene v druge nove modele. Je tudi prvi hyuidai, ki se lahko pelje z 19-palčnimi kolesi.

Kar pet stopenj opreme

Osnovna oprema trend je namenjena različicama 2,4 GDI in 2,0 CRDi. Santa fe je postavljen na 17-palčna lita platišča, označen z dnevnimi LED-žarometi in zavarovan s sedmimi zračnimi mehovi.

Naslednje stopnje dodajajo Bluetooth in strešne nosilce (style), ogrevan volanski obroč in ksenonske žaromete (premium), usnjeno oblazinjenje, električno nastavljiv voznikov sedež, ogrevanje vseh sedežev, atermično vetrobransko in sprednji stekli … (limited) ter električno nastavljiv sopotnikov sedež, navigacijsko napravo in pomično panoramsko sončno streho (impression).

Dva dizla, en bencinar, dva menjalnika pa tudi 2WD

Dizelski motor 2,0 CRDi že ustreza okoljskim normativom Euro 6, pri tem pa ne dosega nižjih dajatev za državno blagajno. Največ povpraševanja pričakujejo po 2,2-litrskem, skoraj "200-konjskem" dizlu. Bencinska 2.350-kubična različica je po uradnem ceniku na voljo s pogonom na sprednji par koles in le z osnovno stopnjo opreme. Štirikolesni pogon je elektronsko nadziran in serijsko opremljen z zaporo sredinske razdelilne enote.

Prihodnje leto morda celo 200 vozil

Slovenski kupci so že prvo generacijo santa feja dobro sprejeli, saj je bilo med letoma 2000 in 2006 prodanih več kot 1.500 vozil. Najcenejša dvopogonska različica stane 28 tisoč evrov, cene pa glede na motor, menjalnik in opremo segajo vse do 44.500 evrov.

Sedemsedežna različica skupaj s klimatsko napravo zadaj in samodejnim uravnavanjem višine stane dodatnih 1.300 evrov. Po grobih ocenah, ki bodo dobile večjo veljavo ob koncu leta, naj bi se za novega športnega terenca leta 2013 odločilo dvesto kupcev.

Ne spreglejte