Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Honda Terenski Avtomoto

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

7 let, 12 mesecev

Honda CR-V na voljo slovenskim kupcem

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Honda s CRV-jem previdno nadgrajuje trdne temelje, ki so jih v preteklih sedemnajstih letih s petimi milijoni prodanih modelov postavile prve tri generacije.

Razred: terenska vozila Sorodna vozila: / Družina modelov: / Predhodniki: 1. gen (1995 - 2001), 2. gen (2001 - 2006), 3. gen (2006 - 2011) Letna prodaja: 150 v SLoveniji Proizvodnja: Swindon (Velika Britanija) Začetek prodaje: november 2013 Cene: od 22.990 evrov

Poudarki: - značilen videz - 589 litrov prtljažnika - nov štirikolesni pogon - izboljšano udobje

Ostaja prepoznaven

Tako kot prej, tudi novi CR-V največ značaja pokaže prav z vpadljivim, zašiljenim sprednjim delom. Celoten videz nezmotljivo spominja na tretjo generacijo, podobno je znotraj. Očitno je, da pri Hondi niso želeli eksperimentirati. Kakovostno izboljšana kabina namreč po videzu in osnovni strukturi na prejšnjo spominja tako zelo, da bi CR-V-ju namesto menjave generacij lahko pripisali "le" pomladitev. So se pri Hondi oprijeli Volkswagnove (golfove) taktike?

Enake mere, prostornejši prtljažnik

Novi CR-V je od prejšnjega krajši za zanemarljivih pet milimetrov, a je prtljažnik daljši za kar štirinajst centimetrov in zato od prejšnjega prostornejši za 65 litrov. S 589 litri vsaj na papirju zaseda vrh segmenta, uporabnost so povečali tudi z znižanjem nakladalnega roba za dva centimetra in pol. Kako se bo "velika luknja" obnesla v praksi, bomo preverili na testu. Litrski prirastek vsaj ob nabiranju prvih vtisov vozila ni oropal prostornosti v drugi vrsti.

Omeniti velja podiranje sedežev z enim potegom. Koncept sicer že poznamo, a Honda pri tej igri vsaj nekoliko odstopa, saj se preden poklopimo naslonjala, umakne tudi celoten sedalni del. Preprosto in praktično.

Ni terenec, je zaljubljen v asfalt in morda le nedolžno zagledan v makadam

Prejšnjega CR-V-ja smo pogosto hvalili zaradi odličnega blaženja. Novi blažilniki so stopnjo udobja še izboljšali, dodatne bočne ojačitve pa so povečale togost karoserije.

Kljub temu da je CR-V ravno toliko terensko vozilo kot pravi športnik, se je Honda odločila posodobiti oziroma zamenjati zastareli in pogosto slabše odziven štirikolesni pogon. Starejši sistem je deloval po preprostem principu dveh hidravličnih črpalk, ki jih je gnala kardanska gred. Ob zdrsu katerega ali obeh sprednjih koles oziroma pri spremembi hitrosti vrtenja sprednjih in zadnjih koles je razlika v tlaku med obema črpalkama stisnila sklopko in del navora prenesla na zadnji kolesi.

Honda je star sistem nadomestila s sodobnejšo in odzivnejšo električno krmiljeno haldex sklopko. Štirikolesni pogon je samodejno vklopljen ob vsakem speljevanju ne glede na razmere in se izklopi, če razmere to dovoljujejo.

Če bi vas zaneslo, ne bi dovolil obračanja volanskega obroča v napačno smer ...

Pripomočke aktivne varnosti je z malenkostnimi izboljšavami prenesel iz prejšnje generacije. Kupci se bodo v sili med drugim lahko zanesli na sistem za zaviranje v sili, sistem za zadrževanje vozila na voznem pasu, pametni tempomat, po novem pa bo pomagal tudi sistem, ki preprečuje vrtenje volanskega obroča v napačno smer v primeru zanašanja.

Motorja enaka, a čistejša

Honda vztraja pri preverjenih pogonskih sklopih, kombinaciji dizla ali bencinarja z ročnim šeststopenjskim ali samodejnim petstopenjskim menjalnikom. Moč agregatov ostaja praktično nespremenjena (le bencinski je za tri in pol kilovate zmogljivejši), optimizacija delovanja posameznih sklopov pa je zmanjšala škodljive izpuste v povprečju za petnajst odstotkov.

S sistemom start & stop bodo opremljeni le CR-V-ji z ročnimi menjalniki.

Kombiniranje paketov opreme in posameznih dodatkov ni mogoče

Kupci bodo izbirali med štirimi paketi opreme – comfort, elegance, lifestyle in executive. Že v prvem je dvopodročna klimatska naprava, tempomat in sistem za pomoč pri speljevanju v klanec, v drugem nujni parkirni senzorji in sistem za prostoročno telefoniranje. Kombinacija posameznih dodatkov z različnimi paketi opreme ni mogoča. Cena CR-V-ja se začne pri 22.990 evrih – za bencinskega z dvokolesnim pogonom. Pričakujejo letno prodajo 150 vozil, večina kupcev pa naj bi se odločila za dizla z ročnim menjalnikom in drugo stopnjo opreme (elegance) za 29.990 evrov.

Ne spreglejte