Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
22. 9. 2015,
21.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volkswagen Hidria

Torek, 22. 9. 2015, 21.56

8 let

Hidria rešitelj Volkswagna: slovenska inovacija namesto nemške goljufije

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Volkswagen je goljufal, hotel je zaobiti razvoj in na hitro doseči nižje izpuste dizelskih motorjev. Goljufije ne bodo več potrebne, saj bo izpust CO2 za tretjino znižala inovacija Hidrie.

Kaj je bistvo Hidrijinega produkta, ki bo kmalu vgrajen v vsak tretji novi dizelski avtomobil na svetu

Med najpomembnejšimi slovenskimi dobavitelji avtomobilske industrije je nedvomno Hidria, kjer so letos predstavili eno od svojih ključnih inovacij – to je čepna svečka z nadzorom tlaka. Čez nekaj let naj bi jo na podlagi že sklenjenih pogodb med Hidrio in vodilnimi evropskimi proizvajalci avtomobilov, vrednost posla v Idriji ocenjujejo na 110 milijonov evrov, vgradili v vsak tretji novi osebni avtomobil z dizelskim motorjem.

Čeprav se strokovni opis zdi zapleten, opravlja produkt, velik za kemični svinčnik, precej osnovno motorno funkcijo. V primerjavi z bencinskimi se dizelsko gorivo ne vžiga z iskro svečk, temveč le z žarilno funkcijo in segrevanjem goriva. Ker lahko ta produkt Hidrie meri še tlak med zgorevanjem goriva v realnem času, omogoča krmilnemu sistemu bolj optimizirano vbrizgavanje goriva. Ključni funkciji sistema sta torej stalno merjenje tlaka v valju motorja in žarilna funkcija do tisoč stopinj Celzija. Zaradi optimiziranega vbrizgavanja goriva se znatno znižajo prav izpusti ogljikovega dioksida, kar pa je glavno razvojno vodilo avtomobilske industrije.

Rešitev pri hladnem zagonu dizelskih motorjev sicer ni novost, saj so v današnje avtomobile že vgrajeni podobni sistemi prve generacije. Toda kakovost merjenja tlaka je pri teh še omejena, zato zdaj proizvajalci dizelskih motorjev zahtevajo senzorje višje kakovosti.

Slovensko znanje bo doseglo tisto, kar je Volkswagnu uspelo le z goljufijo

Če Hidria danes pokriva 15 odstotkov svetovnih potreb po sistemih za hladen zagon motorja, bodo v petih letih ta delež dvignili na več kot tretjino vseh svetovnih potreb in postali vodilni svetovni dobavitelj. Zato bodo v Tolminu, kjer Hidria razvija in proizvaja sistem, proizvodnjo podvojili.

Junija so bili predstavniki Hidrie še skrivnostni, kdo vse bo kupil inovativne svečke. Zdaj so potrdili, da je med ključnimi naročniki pričakovano prav Volkswagen. Sistema za hladen zagon dizelskih motorjev danes Volkswagnu še ne dobavljajo. Hidria bo v Wolfsburg svečke dobavljala od leta 2018, torej jih na primer lahko pričakujemo v naslednji generaciji volkswagna golfa. Hidria je kajpak dobavitelj prve ravni, torej se za posle dogovarja neposredno z proizvajalcem.

"Z našimi inovativnimi rešitvami smo globoko vključeni v nove generacije dizelskih motorjev koncerna Volkswagen. Ti bodo na trgu po letu 2018. Glede na to, da naši sistemi na dizelskih motorjih prinašajo radikalno znižanje porabe goriva in posledično plinov, izpustov, škodljivih za okolje, so naše tovrstne rešitve neposredno povezane z odgovori na zdajšnje težave in izzive Volkswagna," pravijo v Hidrii.

Ne spreglejte