SiolNET. Avtomoto Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hidria dobila nagrado za najboljšo evropsko inovacijo, Idrijčani prehiteli tudi Bosch

0

termometer

Foto: Gregor Pavšič

Hidria je s sistemom za hladen zagon dizelskega motorja s senzoriko tlaka prejela nagrado za najboljšo evropsko inovacijo leta v avtomobilski industriji.

Hidria prehitela tudi nemškega in francoskega tekmeca

Hidria je nagrado dobila s strani združenja evropskih avtomobilskih dobaviteljev CLEPA. Najvišje priznanje za prebojno inovacijo so prejeli v kategoriji Zelene tehnologije, kjer so se predstavljali z lastnim sistemom za hladen zagon dizelskega motorja s senzorjem tlaka. To je sistem, ki bo po načrtih Hidrie kmalu vžigal vsak tretji novi avtomobil z dizelskim motorjem v Evropi.

Idrijska korporacija je v izboru prehitela tudi rešitve dobaviteljev, kot sta nemški Bosch in francoski Valeo. Pomen nagrade in potek implementacije sistema v nova vozila bodo pri Hidrii predstavili v začetku naslednjega tedna.

Kakšna je funkcija inovacije?

Čeprav se strokovni opis zdi zapleten, opravlja za kemični svinčnik velik produkt precej osnovno motorno funkcijo. Za razliko od bencinskih se dizelsko gorivo ne vžiga z iskro svečk, temveč le z žarilno funkcijo in segrevanjem goriva. Ker lahko ta produkt Hidrie meri še tlak med zgorevanjem goriva v realnem času, omogoča krmilnemu sistemu bolj optimizirano vbrizgavanje goriva. Ključni funkciji sistema sta torej stalno merjenje tlaka v valju motorja in žarilna funkcija do tisoč stopinj Celzija.

CLEPA sicer združuje več kot 130 največjih evropskih in globalnih avtomobilskih dobaviteljev, ki letno v raziskave in razvoj vložijo 18 milijard evrov, ustvarijo kar 600 milijard evrov letnega prihodka in največji del evropske intelektualne lastnine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin