SiolNET. Avtomoto Novice
8,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Proizvajalcem avtomobilov grozi 34 milijard evrov kazni

Grozijo jim visoke kazni: se zato na glavo obrača avtomobilski svet?

8,32

termometer

PRIMA SUV C | Med glavnimi ''krivci'' za dvig emisij ogljikovega dioksida pri proizvajalcih avtomobilov so ravno crossoverji. V primerjavi s kombilimuzinami največje težave povzročajo slabša učinkovitost, večja masa in neaerodinamičnost. | Foto: PRIMA
Med glavnimi ''krivci'' za dvig emisij ogljikovega dioksida pri proizvajalcih avtomobilov so ravno crossoverji. V primerjavi s kombilimuzinami največje težave povzročajo slabša učinkovitost, večja masa in neaerodinamičnost. Foto: PRIMA

Avtomobilskim proizvajalcem grozijo milijardne kazni, če do leta 2021 ne dosežejo emisijskih ciljev, ki jih je določila Evropska unija. Lani so bili izpusti CO2 najvišji od leta 2014 naprej, zato morajo proizvajalci nekako omejiti prodajo bencinsko gnanih avtomobilov ter dvigniti prodajo električnih oziroma vsaj elektrificiranih avtomobilov. Po sedanjih podatkih te meje, postavljene na 95 gramov CO2 na kilometer, ne bo doseglo kar nekaj proizvajalcev.

izpuh dim dizel bencin Avtomoto Izpusti CO2 še nikoli tako visoki, so res krivi avti?

Fiat 500L Avtomoto Fiat se bo visoke kazni rešil s pomočjo Tesle

Vsota vseh kazni lahko doseže 34 milijard evrov

Pred avtomobilskimi proizvajalci sta dve zelo razburljivi leti. Zaradi zahtev Evropske unije bodo morali leta 2021 številni globoko seči v žep in plačati milijardne kazni zaradi previsokih izpustov emisij CO2. Čeprav morajo vsi novi prodani avtomobili določene znamke šele leta 2021 v okolje izpustiti manj kot 95 gramov CO2 na prevožen kilometer, bodo proizvajalci morali plačati kazen tudi za avtomobile, prodane v prihodnjem letu.

Kot so razkrili v poročilu pri JATO dynamics, so emisije CO2 dosegle najvišjo raven po letu 2014. Če bi ravni CO2 ostale na enaki ravni kot leta 2017, bi morali proizvajalci skupaj plačati za približno 34 milijard kazni. Skupini Volkswagen in skupini PSA, kot dvema največjima proizvajalkama avtomobilov v Evropi, bi se zaradi izrečenih kazni leta 2021 prepolovil letni neto zaslužek.

Volkswagen Dieselgate Avtomoto Bruselj ne popušča: 30-odstotno znižanje emisij CO2 do leta 2030 in sistem kreditnih točk

Petindevetdeset evrov na presežen gram CO2

Kako bo potekal izračun kazni? Za vsak gram CO2 čez mejo bo proizvajalec moral plačati 95 evrov. To številko bodo pomnožili s številom prodanih avtomobilov v letih 2020 in 2021. Pet odstotkov najbolj emisijsko umazanih avtomobilov v letu 2020 ne bo vključenih, vendar bo že za avtomobile, prodane v letu 2021, treba plačati kazen.

Kot so razkrili pri JATO, so bile v povprečju emisije CO2 na 23 evropskih trgih v letu 2018 na 120,5 grama na kilometer, kar je za 2,4 grama več kot leta 2017. Analitiki rast emisij pripisujejo številnim različnim dejavnikom. Med njimi ima največji vpliv vse večja priljubljenost crossoverjev, ki so težji in imajo slabšo aerodinamiko, zato porabijo več goriva kot pogonsko primerljive kombilimuzine.

Drugi pomembni dejavnik je zaton dizelsko gnanih avtomobilov. Predvsem zaradi afere dieselgate in zaprtja nekaterih središč mest za starejše dizelske motorje se je zaupanje v to vrsto pogona skrhalo, kupci pa so raje kupili bencinsko gnani avtomobil z večjim izpustom CO2.

Vse več proizvajalcev bo moralo prodati več dizelskih avtomobilov, saj proizvedejo manj ogljikovega dioksida kot bencinsko gnani avtomobili. Hkrati so današnji dizli bistveno bolj čisti kot predhodniki. | Foto: Reuters Vse več proizvajalcev bo moralo prodati več dizelskih avtomobilov, saj proizvedejo manj ogljikovega dioksida kot bencinsko gnani avtomobili. Hkrati so današnji dizli bistveno bolj čisti kot predhodniki. Foto: Reuters

Skupini Volkswagen grozi 1,4 milijarde kazni

Kia v Evropi proda okoli 500 tisoč avtomobilov. Če bi pri vsakem prodanem avtomobilu presegli CO2 le za en gram, bi morali plačati kazen v višini 50 milijonov evrov. Če bi obdržali takšno razmerje med prodanimi avtomobili, bi leta 2021 pri vsakem avtomobilu presegli mejo za pet gramov, zato morajo do leta 2020 razmerje prodanih elektrificiranih modelov dvigniti na 30 odstotkov.

Seveda, večji kot je presežek, večja bo končna številka. Skupina Volkswagen bi morala glede na lanske številke plačati kazen v višini 1,4 milijarde evrov. Pri Fordu in skupini FCA pravijo, da bodo zadostili zahtevam Evropske unije. Prvi so začeli z agresivno elektrifikacijo modelov, drugi pa so nedavno sklenili posel s Teslo.

Proizvajalci so si določili svoje cilje do leta 2021. Tudi zastavljene cilje bodo nekateri zgrešili, ki so v večini primerov višji, kot jih je določila Evropska unija. | Foto: Car magazine Proizvajalci so si določili svoje cilje do leta 2021. Tudi zastavljene cilje bodo nekateri zgrešili, ki so v večini primerov višji, kot jih je določila Evropska unija. Foto: Car magazine

Višje kazni, manj zaslužka in dražji avtomobili

Avtomobilski proizvajalci so zaradi direktiv Evropske unije primorani v zniževanje povprečnega izpusta CO2 svojih avtomobilov. To lahko najučinkoviteje storijo s proizvodnjo hibridnih ali električnih avtomobilov. Kdor teh v ponudbi še nima, lahko od konkurenčnih proizvajalcev odkupi določene ekološke kvote in se tako izogne kaznim iz Bruslja. Italijansko-ameriški koncern Fiat Chrysler (FCA) bo tako od Tesle odkupil za več sto milijonov evrov takih bonusov. Na ta način bodo izpust svoje flote znižali na trenutno zadovoljivo raven.

Investicijska banka UBS pričakuje, da bodo s to potezo pri FCA zadostili zahtevam Evropske unije, toda cena bo visoka. Zaradi razvoja novih tehnologij elektrificiranega pogona se bo njihov zaslužek znižal na 7,4 milijarde evrov. To je 20-odsotni padec na delnico. Padec zaslužkov in visoke cene razvoja bo v 75 odstotkih pokril proizvajalec sam, preostali del pa bo na plečih kupcev. Zaradi afere dieselgate je zaupanje kupcev v proizvajalce padlo, prav tako pa se postavlja vprašanje, ali bodo kupci novih avtomobilov pripravljeni plačati bistveno višjo ceno avtomobila ter s tem sami plačevati za napake proizvajalcev.

Vsi prodajno najuspešnejši modeli znamk bodo morali na ceste zapeljati na začetku prihodnjega leta, le tako bodo znamke še upale, da ne presežejo dovoljenih mej izpustov ogljikovega dioksida. | Foto: Volkswagen Vsi prodajno najuspešnejši modeli znamk bodo morali na ceste zapeljati na začetku prihodnjega leta, le tako bodo znamke še upale, da ne presežejo dovoljenih mej izpustov ogljikovega dioksida. Foto: Volkswagen

Na poti je velika električna ofenziva

Trenutna situacija ne deluje preveč spodbudno za marsikaterega proizvajalca vozil, še posebej, če upoštevamo številke iz leta 2017 ali 2018. A po mnenju številnih analitikov se bo zaradi hitrega prihoda električnih in elektrificiranih vozil to hitro spremenilo. Ob koncu leta bodo svoje največje igralce predstavili pri skupini Volkswagen, PSA in Daimlerju. Če želijo še ujeti rok in znižati emisije CO2, bodo morali biti njihovi prodajno najmočnejši modeli naprodaj na začetku leta 2020, so med drugim razkrili pri UBS. V povprečju pa bodo morali proizvajalci znižati emisije CO2 za 19 odstotkov oziroma za 23 gramov na kilometer.

izpusti CO2 Avtomoto Dogovor: Izpuste CO2 bodo morali znižati za 35 odstotkov

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin