Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 11. 2017,
14.11

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Dieselgate Evropska unija

Sreda, 8. 11. 2017, 14.11

6 let, 5 mesecev

Bruselj ne popušča: 30-odstotno znižanje emisij CO2 do leta 2030 in sistem kreditnih točk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Volkswagen Dieselgate | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska komisija je pripravila težko pričakovan predlog nižanja emisij CO2. Proizvajalci vozil bodo morali morali v primerjavi z letom 2021 do leta 2030 za 30 odstotkov znižati izpuste svojih modelov, sicer jih čakajo visoke kazni.

Novi realni cikel merjenja prinaša višje stroške lastništva

Od 1. septembra morajo vsi novi modeli prestati najnovejši laboratorijski test WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) za realno merjenje povprečne porabe goriva. Šele po prestanem testu, ki v pokoj pošilja nerealen test NEDC, lahko proizvajalec začne prodajati povsem novi model.

Čeprav se za homologacijo uporabljajo podatki iz WLTP, Evropska unija pri izračunu emisijskih ciljev CO2 uporablja koreliran cikel NEDC. Hkrati ta cikel upoštevajo pri izračunu registracije in davkov. Prvič se uvaja tudi cikel RDE, ki bo poskrbel za realno merjenje emisij na cesti, v vsakodnevni rabi in ne več izključno v laboratorijih.

Posledice zahtevnejših testnih procedur bi lahko imele velik vpliv na evropski avtomobilski trg. "Proizvajalci vozil so pričakovali, da bo novi homologacijski proces povečal izpuste emisij CO2 za približno tri odstotke, toda prve ugotovitve že homologiranih vozil po novem postopku kažejo veliko večje povečanje v primerjavi z enakimi modeli, merjenimi po prejšnjem postopku," je razložil Alessandro Paulucci, vodja oddelka za servisne inovacije pri analitični hiši JATO.

Volvo XC60 z vgrajenim dvolitrskim dizelskim agregatom je imel po novem testnem ciklu na primer od šest do 16 odstotkov večji izpust emisij, bencinsko gnani peugeot 308 1.2 puretech pa celo od 12 do 14 odstotkov večji izpust.

Volvo XC40 je prvi avtomobil, ki ima podatke o povprečni porabi in emisijah CO2 prikazane po najnovejšem realnem merilnem ciklu WLTP. | Foto: Volvo Volvo XC40 je prvi avtomobil, ki ima podatke o povprečni porabi in emisijah CO2 prikazane po najnovejšem realnem merilnem ciklu WLTP. Foto: Volvo

Kot predvidevajo analitiki pri JATO, bodo morali proizvajalci imeti v floti vsaj 15 odstotkov električnih vozil, da bodo dosegali določeno mejo 95 gramov CO2 na prevoženi kilometer do leta 2021. Zelo verjetno je, da večina proizvajalcev ne bo dosegla meje 130 gramov CO2 na prevoženi kilometer do leta 2019.

Proizvajalci bodo morali skupaj plačati za več kot milijardo evrov kazni. Zaradi višjega izpusta emisij se bodo v določenih evropskih državah, kjer ceno registracije oblikuje izpust emisij CO2, povišali stroški lastništva avtomobila. Na desetih največjih evropskih trgih bi ob povečanju emisij za tri grame na kilometer v državno blagajno priteklo 600 milijonov evrov dodatnega denarja.

30-odstotno znižanje izpustov in pospeševanje prodaje električnih vozil

Evropska komisija je pripravila več rešitev, kako zmanjšati onesnaževanje s strani avtomobilov. S pomočjo novih pravil želijo pospešiti proizvodnjo in prodajo električnih vozil ter proizvajalce vozil pripraviti na zaostrene pogoje zmanjševanja izpustov CO2. Evropska komisija je prav tako pripravila osnutek, ki napoveduje 30-odstotno zmanjšanje izpustov do leta 2030 v primerjavi z letom 2021.

Predlagane spodbude za proizvodnjo električnih vozil v obliki kreditnih točk so odgovor na strožje cilje. V podporo proizvajalcem bo izvršni organ EU namenil 800 milijonov evrov gradnji polnilnih mest za električna vozila in 200 milijonov evrov za razvoj baterij.

Uvedba kreditnih točk prinaša nekaj manevrskega prostora za proizvajalce. Tudi če ne bodo dosegali določenih ciljev, bi lahko zaradi večjega števila električnih in hibridnih vozil, ki jih določajo predpisi, ušli velikim kaznim. V izračunu se bodo upoštevala le vozila, ki po novem ciklu WLTP v okolje izpustijo manj kot 50 gramov CO2 na prevoženi kilometer.

Evropski proizvajalci vozil so v zadnjih mesecih lobirali za znižanje ciljev na 20 odstotkov, a Evropska komisija ni popustila in v predpise zapisala obstoječe cilje. Sistem za kaznovanje proizvajalcev bo ostal, trenutni predlog pa je, da bi moral proizvajalec, ki ne bo dosegal ciljev, plačati 95 evrov kazni za vsak prekoračeni gram CO2 za vsako novo registrirano vozilo v tistem letu.

Evropska komisija bo kot zelena vozila upoštevala vse modele, ki po novem merilnem ciklu izpustijo manj kot 50 gramov CO2 na prevoženi kilometer. | Foto: Klemen Korenjak Evropska komisija bo kot zelena vozila upoštevala vse modele, ki po novem merilnem ciklu izpustijo manj kot 50 gramov CO2 na prevoženi kilometer. Foto: Klemen Korenjak

Trenutno cilje za leto 2021 uspešno lovi Toyota in še peščica drugih proizvajalcev vozil. Pred njimi je veliko dela, da ugodijo zahtevam Evropske unije. | Foto: Aleš Črnivec Trenutno cilje za leto 2021 uspešno lovi Toyota in še peščica drugih proizvajalcev vozil. Pred njimi je veliko dela, da ugodijo zahtevam Evropske unije. Foto: Aleš Črnivec

Ne spreglejte