Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
23. 5. 2012,
16.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Audi BMW Mazda Hyundai Peugeot

Sreda, 23. 5. 2012, 16.52

8 let

EuroNCAP: proizvajalci vse bolj dvigujejo raven zaščite pešcev

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pri evropski organizaciji NCAP, ki opravlja preizkusna trčenja, so tokrat pod drobnogled vzeli štiri nove modele. BMW serije 3, mazda CX-5, peugeot 208 in hyundai i30 so ocenjeni s petimi zvezdicami.

Nova trojka blestela pri zaščiti pešcev

Vsi tokratni preizkušeni avtomobili so potrdili dejstvo, da proizvajalci poleg vse višje stopnje zaščite potnikov v vozilu in vse bolj naprednih, zmogljivih in učinkovitih voznih sistemov, ki naj bi predvsem preprečevali nesreče, veliko pozornosti namenjajo tudi varnosti pešcev. Organizacija EuroNCAP ugotavlja, da je raven zaščite pešcev vse višja. V modelnem naboru tokratnega preizkusa je pri zaščiti pešcev blestel novi BMW serije 3, ki je kljub odsotnosti aktivnega pokrova motorja v tej kategoriji prejel kar 28 točk oziroma 78 odstotkov. Pri oceni odbijača in sprednjega roba motornega pokrova pa je prejel celo maksimalno število točk. Pri zaščiti pešcev je bil tokrat z 22 točkami oziroma 61 odstotki najslabše ocenjen peugeot 208, tako je le za las osvojil najboljšo skupno oceno petih zvezdic, saj testi NCAP leta 2012 za najboljšo oceno med drugim zahtevajo vsaj 60-odstotno zaščito pešcev.

Mazda CX-5 se je izkazala pri bočnem trku, hyundai i30 tokrat najboljši pri zaščiti otrok

Novi Mazdin SUV CX-5 po ugotovitvah organizacije NCAP omogoča odlično zaščito pri bočnem trčenju, saj je v obeh bočnih preizkusih – nalet vozila iz boka in bočni trk v vertikalno oviro – izmed vseh štirih tokratnih avtomobilov edini osvojil maksimalno število točk. Hyundai i30 pa je nekaj točk izgubil prav pri bočnem trčenju v vertikalno oviro, ki simulira na primer drevo, saj so meritve pokazale večje obremenitve prsnega koša. Se je pa i30 na tokratnih testih izmed vseh štirih vozil najbolje odrezal pri zaščiti otrok, osvojil je kar 44 točk oziroma 90 odstotkov.

Pomembnost sistema za samodejno zaviranje v sili

Dr. Michiel van Ratingen, generalni sekretar organizacije EuroNCAP, je ob tokratnih testih poudaril tudi pomembnost aktivnega varnostnega sistem zaviranja v sili AEBs (Autonomous Emergency Braking System). S tem sta bila opremljena BMW 3 in mazda CX-5. Michiel van Ratingen je prepričan, da bi bilo, če bi bila vsa vozila v Evropi serijsko opremljena s tem sistemom, veliko manj nesreč silovitih oziroma bi jih celo preprečili. Generalni sekretar je pohvalil dejstvo, da mazda CX-5 ta varnostni pripomoček ponuja serijsko, in napovedal, da bodo v prihodnjih testiranjih preverjali tudi odzivnost in učinkovitost tega sistema, ki deluje neodvisno od voznika.

Audiju nagrada

Iz organizacije so tudi sporočili, da je Audi prejemnik prestižne nagrade euro NCAP advanced reward. Organizacijo je proizvajalec iz Ingolstadta prepričal z varnostno tehnologijo oziroma sistemom Audi pre sense front. Ta tehnologija nudi audijev aktivni tempomat (ACC-adaptive cruise control), ki z radarskimi senzorji dodatno nadzira promet pred vozilom, in je zmožen uravnavati varnostno razdaljo ter hkrati vključuje tudi funkcijo Stop&Go. V kritičnih razmerah integrirana funkcija Audi braking guard opozori voznika na nevarnost naleta in po potrebi poveča zavorno moč, v skrajnem primeru pa se aktivirajo tudi preventivni varnostni sistemi.

Ne spreglejte