Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2012,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ford Hyundai Peugeot Citroën Toyota Renault Nissan Opel Fiat

Sreda, 12. 12. 2012, 11.12

8 let

Euro NCAP: ford tourneo edini dovolj varen kombi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Euro NCAP je tokrat preveril varnost gospodarskih vozil. Za varnega se je izkazal samo sveži ford tourneo, drugi so se odrezali porazno.

Tudi po zaslugi rednih preizkusnih trkov konzorcija Euro NCAP se je varnost sodobnih avtomobilov močno izboljšala. Dosegla je raven, ko morajo avtomobilske znamke zagotavljati ne le varnost potnikov v zaradi trka poškodovanem avtomobilu in pešcev na cesti, ampak tudi prek elektronskih pripomočkov čim bolje poskrbeti tudi za to, da se nesreča sploh ne bi zgodila.

Gospodarska vozila so do zdaj občutno zaostajala, a tudi tu se kaže premik v bolj varno smer. V zadnji seriji preizkusnih trkov Euro NCAP je namreč Fordov novi transit custom prejel oceno pet zvezdic.

Drugi preizkušeni kombiji, ki na trgu vztrajajo že štiri leta in več, so se izkazali za občutno manj varne, z največ tremi zvezdicami.

Fordovih pet zvezdic za varnost tournea je izredno dobra novica tudi za številne družine s štirimi, petimi, šestimi ali celo sedmimi otroki, saj za te družine kombiji predstavljajo edino možnost skupinskega prevoza. Od zdaj se bodo tudi ti lahko vozili varneje.

Euro NCAP posebej pohvali tudi možnost opremljanja forda transita custom s sistemom za pomoč pri ohranjanju na voznem pasu in serijsko fiat scuda z omejevalnikom hitrosti. Zapostavljanje varnosti pri kombijih se kaže tudi slabši opremljenosti kombijev z varnostnimi blazinami, pa tudi v dejstvu, da sistem stabilnosti ESP še ni serijski.

O aktivnih tempomatih in samodejnem zaviranju v sili sploh še ni govora, pa čeprav bi ta elektronika še toliko bolj koristila profesionalnim šoferjem kombijev, ki dnevno prevozijo vsaj še enkrat toliko kilometrov kot običajni vozniki.

Toda pri Euro NCAP so po zaslugi tokratnih rezultatov optimistični – prepričani so, da bomo v prihodnjih nekaj letih deležni velikih sprememb na trgu gospodarskih vozil in pri tem bodo ti preizkusni trki odigrali izredno pomembno vlogo, tako kot so pri manjših osebnih avtomobilih.

Ne spreglejte