Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
1. 2. 2016,
10.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

prometna nesreča

Ponedeljek, 1. 2. 2016, 10.18

8 let

Dars: Hitrosti pred tragično nesrečo so bile alarmantne, vse do 185 km/h

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vzrok kar osmih prometnih nesreč, ki so se združile v tragično verižno trčenje, sta bili neprilagojena hitrost in megla. Hitrosti so bile po podatkih Darsa in policije alarmantno visoke.

Dars: Hitrosti pred nesrečo so bile alarmantne, najvišje vse do 185 kilometrov na uro

"Ta odsek je zaradi megle in burje ves čas nevaren, z njim se praktično ukvarjamo vse leto. Od dopoldneva smo tudi tokrat opozarjali voznike, da je prisotna megla in da naj bodo nanjo pozorni," je opozoril Ulrich Zorin iz Darsa.

Sprožili so informacije na nadvoznih portalih, prav tako so o megli poročale radijske postaje v prometnih obvestilih. Prve informacije o megli je Dars objavil ob enajsti uri.

"Poudariti moram, da vozniki hitrosti niso zmanjšali. Največje hitrosti iz smeri Kopra proti Ljubljane so bile v urah pred nesrečo alarmantne. Hitrosti so bile izredno visoke. Med Senožečami in Divačo so bile hitrosti od 170 do 185 kilometrov na uro, povprečne pa so bile okrog 120 ali 130 kilometrov na uro. Ob deseti uri zvečer so bile hitrosti spet izredno visoke, zato opozarjamo na nespoštovanje hitrostnih omejitev in premajhno varnostno razdaljo," je dodal Zorin.

Po njegovih besedah se na tem odseku pasovi megle gibljejo in niso povsem stalni. V prihodnje ga bodo opremili z novimi portali, kar je med glavnimi prioritetnimi nalogami Darsa.

Pripetilo se je osem prometnih nesreč, med štirimi umrlimi dva povzročitelja nesreče

V soboto se je zgodila najhujša množična nesreča na območju Postojne. Skupaj je bilo v nesreči udeleženih 56 vozil in skupno 128 oseb. Od tega so štiri osebe umrle, sedem jih je huje, 18 pa lažje poškodovanih. Največ udeleženih ljudi je bilo iz Slovenije (69), Romunije (30) in Madžarske (14).

"Glavni razlog za nesrečo so bile neprilagojena hitrost in vremenske razmere, prav tako megla. Po za zdaj znanih informacijah lahko govorimo o osmih prometnih nesrečah. Voznike bomo predali sodišču ali državnemu tožilstvu," je povedal komandir koprske policijske uprave Mitja Palčič.

Po njegovi razlagi se je prva nesreča zgodila, ko je tovorni kombi trčili v zadnji del ukrajinskega tovornega vozila. Ta voznik je žal umrl zaradi poškodb. Med štirimi umrli udeleženci nesreče sta bila dva povzročitelja, to je bil voznik omenjenega kombija in pa sopotnik v osebnem avtomobilu, ki se je v stoječa vozila oziroma tovornjak zaletel ob koncu celotnega nesrečnega dogodka.

"Hitrosti tovornih vozil so bile v povprečju okrog 85 kilometrov na uro. Če je vidljivost v megli manjša kot 50 metrov, morajo vsi zmanjšati hitrost na največ 50 kilometrov na uro," je dejal policijski komandir. Poudaril je, da so imela kljub zmanjšani vidljivosti tovorna vozila dovoljenje za vožnjo po avtocesti.

Na terenu kar 118 gasilcev

Gasilske enote so se na prizorišče nesreče odpravile že od tri do pet minut po prvih prejetih klicih. "Na prizorišče je bilo poslanih 15 reševalnih vozil in 118 gasilcev. Vsem izrekam pohvale. Naredili smo, kar je bilo mogoče. Vozila so bila med in žal tudi pod tovornjaki. Intervencija je bila tehnično zato za vse zelo zahtevna. Izpostavljam dobro usklajenost vseh reševalcev in njihovo pomoč," je reševanje komentiral vodja intervencije Miloš Mavrič.

Medtem ko je bil nasprotni avtocestni krak iz smeri Kopra proti Ljubljani zelo hitro zaprt, je bilo drugače z odsekom tamkajšnje hitre ceste med Novo Gorico in Razdrtim. Vozniki reševalnih vozil, ki so proti prizorišču vozili po nasprotnem avtocestnem kraku, so tako tvegali lastna življenja za pravočasno reševanje.

"Vožnja v nasprotni smeri je zelo tvegana in neradi se odločamo zanjo. Težko je zagotoviti popoln nadzor, da kakšno vozilo ne ostane na odstavni niši," je dejal Zorin.

"Zaradi megle močno zmanjšana vidljivost"

Nesreča se je zgodila okoli 14. ure na avtocesti med priključkoma Senožeče in razcepom Nanos v smeri Ljubljane. V njej so umrli 60-letni Vrhničan, 19-letna Ljubljančanka, 63-letni Romun in 30-letni državljan BiH. Več oseb je bilo huje in lažje poškodovanih.

Nekaj minut pred prometno nesrečo se je po tem odseku peljal tudi naš bralec, ki nam je povedal, da je bila na cesti gosta megla, vidljivost pa močno zmanjšana. "Bolj ali manj gosta megla je bila po vsej primorski avtocesti, v nekem trenutku pa se je pojavil odsek, ko se praktično nič ni videlo. Verjetno niti deset metrov pred avtomobilom ne," je ocenil.

Ne spreglejte