Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 4. 2020,
10.57

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Natisni članek

toyota yaris cross Toyota

Četrtek, 23. 4. 2020, 10.57

3 leta, 12 mesecev

Toyota yaris cross

Razkrit danes, v Sloveniji leta 2021 #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Toyota yaris cross | Sloni na novi generaciji yarisa, vendar je yaris cross večji in bistveno bolj vsestransko uporaben. | Foto Toyota

Sloni na novi generaciji yarisa, vendar je yaris cross večji in bistveno bolj vsestransko uporaben.

Foto: Toyota

Yaris je dobil oznako cross, ki mu prinaša višji položaj sedenja in prostornejšo potniško kabino. Na voljo le kot hibrid prinaša tudi možnost štirikolesnega pogona. V Slovenijo bo zapeljal v drugi polovici prihodnjega leta.

Seat leon
Avtomoto Subvencije, popusti ali čakanje? Slovence bo čakalo veliko avtov.

Toyota je danes predstavila svoj novi model yaris cross, ki bo iskal kupce v enem najbolj zaželenih in hitro rastočih segmentov v Evropi. V začetku marca bi ga morali predstaviti na avtomobilskem salonu v Ženevi, ki so ga zaradi epidemije novega koronavirusa odpovedali, Toyota pa se je odpovedala takratnemu spletnemu razkritju tega vozila.

"Z modelom yaris cross Toyota vstopa na najhitreje rastoči B-segment SUV-jev tako v Evropi kot tudi v Sloveniji. Na prodaj bo v drugi polovici prihodnjega leta, ocenjujemo, da bomo v prvem polletju prodali približno 200 modelov, prepričani pa smo, da bomo v letu 2022 prodajo podvojili. Yaris cross bo model s pametnim štirikolesnim pogonom, ki bo v kombinaciji s hibridnim sklopom unikaten v tem priljubljenem avtomobilskem razredu," je ob razkritju povedal Nino Kuduzović, vodja prodaje Toyota Slovenija.

Kot pravijo pri Toyoti, je yaris cross zasnovan v Evropi, narejen za Evropo in na koncu tudi izdelan v Evropi. | Foto: Toyota Kot pravijo pri Toyoti, je yaris cross zasnovan v Evropi, narejen za Evropo in na koncu tudi izdelan v Evropi. Foto: Toyota

Križanec na osnovi mestnega yarisa

Yaris cross izhaja s platforme TNGA-B, ki si jo deli z novim yarisom. Tega so pri Toyoti že pokazali, v Slovenijo pa predvidoma prihaja jeseni. Toyota je že leta 2012 pionirsko vgradila hibridni pogonski sklop v avtomobil segmenta B (yaris hybrid). Novi yaris cross je opremljen s Toyotinim hibridnim sklopom četrte generacije. Ta je bil razvit na podlagi večjih 2,0- in 2,5-litrskih pogonskih sklopov, ki poganjata modele corolla, C-HR, RAV4 in camry. Novi 1,5-litrski tricilindrski bencinski motor Atkinsonovega cikla je zasnovan tako, da zmanjšuje trenje in mehanske izgube. Ima 116 "konjskih" moči in serijsko navor prenaša na sprednji kolesni par. Na voljo je tudi štirikolesni pogon.

Večji kot običajni yaris

Yaris cross ima sicer enako dolgo medosno razdaljo (2.560 mm) kot običajni yaris. Zaradi 60 milimetrov daljšega sprednjega previsa in 180 milimetrov daljšega zadnjega previsa je skupaj za 240 milimetrov daljši, kar se izraža v večji prostornosti potniške kabine. Oddaljenost od tal je za 30 milimetrov večja, avtomobil pa je za 90 milimetrov višji in za 20 milimetrov širši. 

Toyota yaris cross | Foto: Toyota Foto: Toyota

Dimenzije

 

Dolžina

4.180 mm

Širina

1.765 mm

Višina

1.560 mm

Medosna razdalja

2.560 mm

Peugeot hibridi elektrika
Avtomoto Avtoposel v Evropi: Slovenija med državami, kjer je virus najbolj udaril

Toyota letos v Evropi uspešnejša od številnih velikoserijskih znamk

Toyota je bila letos v Evropi med tistimi avtomobilskimi znamkami, ki so doživele enega manjših padcev prodaje. Marca je ta  Prihodnje leto želijo izdelati 150 tisoč yarisov cross. | Foto: Toyota Prihodnje leto želijo izdelati 150 tisoč yarisov cross. Foto: Toyota padla za 40 odstotkov, v prvem četrtletju (od januarja do konca marca) pa zgolj za slabih devet odstotkov. Med vsemi znamkami je Toyota v Evropi dosegla šesto mesto, kar je zanjo nadpovprečno visoko.

Yaris cross bodo proizvajali v mestu Onnaingu v bližini Valenciennesa. Na leto nameravajo izdelati več kot 150 tisoč primerkov. S tem bi imel novinec več kot osemodstotni tržni delež v segmentu B-SUV.

 

Ne spreglejte