Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
11. 9. 2012,
8.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Citroën Terenski Avtomoto

Torek, 11. 9. 2012, 8.35

8 let

Citroën C4 aircross bo tudi slovenske kupce novačil z obliko

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Naš avtomobilski trg je bogatejši za novega predstavnika v razredu kompaktnih SUV-jev. Citroën C4 aircross utegne marsikoga tudi pri nas prepričati predvsem z vpadljivo, skoraj prestižno podobo.

Konceptne linije hypnosa prikrivajo sorodstvo z ASX-om

Nikakršna skrivnost ni, da je tudi C4 aircross tipični predstavnik sodobnega avtomobilskega tehnično-poslovnega križanja, v njegovem primeru japonsko-francoskega partnerstva. Že na prvi vožnji smo ugotovili, da s svojo zunanjo podobo odločno prikriva dejstvo, da je njegov brat po tehniki mitsubishi ASX. Veliko bolj kot njemu je namreč na zunaj podoben konceptu hypnosu, ki je prah prvič dvignil že leta 2008 na pariškem salonu.

C4 aircross želi biti torej tudi na prašnem makadamu pravi "šminker" in to mu gre vsekakor dobro od rok. Ima stil DS, šarm … ima torej dobro osnovo za pritiskanje na čustva, tudi slovenska.

Trije motorji in prepričljiv pogon, namenjen predvsem večji varnosti

Citroën C4 aircross bo na slovenskem trgu na voljo s tremi motorji – 1,6-litrskim bencinskimi in dizelskim (HDi 115) motorjem ter močnejšim dvolitrskim (HDi 150) dizlom. Vsi motorji so serijsko opremljeni s tehnologijo start&stop in sistemom za rekuperacijo (krmiljen alternator) zavorne energije.

Kupci bodo le pri obeh dizelskih različicah lahko izbrali tudi razmeroma prepričljiv štirikolesni pogon, ki prek vrtljivega stikala na osrednji konzoli omogoča izbiranje med tremi različnimi režimi delovanja: 2WD (dvokolesni pogon), 4WD (štirikolesni pogon) in LOCK (nespremenljivo razmerje prenosa).

Porazdelitev navora med sprednjimi in zadnjimi kolesi pa se nadzira s pomočjo elektronsko krmiljene večlamelne sklopke.

Ta pogon v kombinaciji s skoraj 17-centimetrsko oddaljenostjo od tal (168 milimetrov) in primerno avtomobilsko obutvijo res zmore brez težav opraviti tudi s kakšnim bolj razritim kolovozom, a njegovo prvotno poslanstvo je predvsem zagotavljanje boljšega oprijema v slabših voznih pogojih in posledično bolj varne vožnje na mokrih, spolzkih in zasneženih cestah.

Mu bo odsotnost peugeota 4008 pri nas pomagala do boljših prodajnih rezultatov?

Na slovenski trg menda ne bo pripeljal še drugi kompaktni SUV koncerna PSA, peugeot 4008, kar bi se utegnilo poznati pri prodajnih rezultatih aircrossa. Pri slovenskem uvozniku nameravajo do konca letošnjega leta prodati 56 aircrossov.

Predvidevajo pa, da se bo okoli 60 odstotkov vseh slovenskih kupcev odločilo za različico s pogonom samo na prvi kolesni par, 40 odstotkov kupcev pa bo izbralo štirikolesni pogon.

Od 21.300 pa do 31.400 evrov

Cena citroëna C4 aircross z osnovno opremo brez štirikolesnega pogona in z 1,6-litrskim bencinskim motorjem zanaša 21.300 evrov. Tudi vstopni model pa je serijsko opremljen s stabilizacijsko elektroniko (ESP) in sistemom za pomoč pri speljevanju navkreber. Dizelska ponudba se začne pri 23.400 evrih. Za najcenejšo različico s štirikolesnim pogonom pa bo treba odšteti 25.500 evrov.

Najmočnejša (HDi 150) in najbolje opremljena različica exclusive, ki se med drugim ponaša tudi z dobrim kvadratom panoramske strehe, pa 18-palčnimi aluminijastimi platišči, 10-gigabajtnim trdim diskom ... bo v Sloveniji stala 31.400 evrov.

Ne spreglejte