Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
2. 8. 2014,
16.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tehno Avtomoto Mercedes-Benz Volvo

Sobota, 2. 8. 2014, 16.01

8 let

Britanska vlada prižgala zeleno luč za avtomobile brez voznika, FBI svari

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Britanska vlada se je odločila, da bodo lahko od prihodnjega leta na javnih cestah vozili tudi samovozeči avtomobili, pri katerih vožnjo namesto voznika nadzira elektronski avtopilot.

12,5 milijona evrov namenili mestu, ki bo svoje ulice prvo zaupalo elektronskim voznikom

Trenutno je na Otoku to dovoljeno samo na zasebnih cestah. Britansko ministrstvo za promet je prvotno načrtovalo, da bi vožnjo z avtomobili brez voznika na javnih cestah dovolili do konca letošnjega leta.

Prav tako so napovedali ustanovitev deset milijonov funtov (12,5 milijona evrov) vrednega sklada za mesto, ki bi lahko postalo nosilec testnega pilotnega projekta za omenjena vozila.

Avtonomna vožnja brez neposredne udeležbe voznika je na evropskih cestah zakonsko praktično še nepodprta oziroma neurejena in kot taka nedovoljena. V Evropi so ob podpori oblasti na tem področju ledino orali Švedi. Volvo je namreč ob podpori švedske vlade v javnem, odprtem prometu že začel testirati avtomobile, ki jih namesto voznika nadzira avtopilot. Prvi samovozeči avtomobili so tako že na ulicah Göteborga.

V Nemčiji je na primer Mercedes-Benz teste vožnje brez voznika v odprtem prometu opravljal s posebnim dovoljenjem.

Dovoljena in zakonsko urejena avtonomna vožnja je trenutno že dovoljena tudi v treh zveznih državah v ZDA.

Google s svojo tehnologijo brez voznika prevozil že skoraj pol milijona kilometrov

Ameriški inženirji, vključno s skupino z univerze v Oxfordu, so do zdaj že preizkušali avtomobile brez voznika. Prav zaradi pravnih in zavarovalniških vprašanj pa je bila do zdaj vožnja omejena samo na zasebne ceste.

V ZDA je vožnja z avtomobili brez voznika dovoljena v Kaliforniji, Nevadi in na Floridi. Googlovi avtomobili brez voznika so tam opravili že preko 710 tisoč kilometrov. Pri Googlu so tudi pred kratkim napovedali, da nameravajo izdelati sto vozil brez voznika.

Ob tem so že predstavili svoj prototip, ki nima volana ali pedal, samo gumb za start in stop.

Google je svojo tehnologijo avtonomne vožnje posredoval tudi velikim avtomobilskim proizvajalcem, kot so Toyota, Audi in Lexus, medtem ko BMW, Mercedes-Benz, Nissan in General Motors razvijajo lastne modele. Med tehnološkimi novostmi je med drugim tudi povsem samodejno parkiranje, nadzirano s pomočjo pametnega telefona.

Japonski proizvajalec avtomobilov Nissan je lani na avtocesti opravil prvo preizkusno vožnjo z avtomobilom brez voznika.

FBI: Nova priložnost za vse, ki avtomobil vidijo kot smrtonosno orožje?

Ameriški in tudi drugi politiki pa so že izrazili varnostne pomisleke glede tovrstne vožnje. Tudi ameriška zvezna preiskovalna policija (FBI) je opozorila, da bi se lahko avtomobili brez voznika uporabljali kot "smrtonosno orožje".

Ne spreglejte