Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
21. 9. 2023,
0.39

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

Natisni članek

električni avtomobili Velika Britanija

Četrtek, 21. 9. 2023, 0.39

7 mesecev, 2 tedna

Velika Britanija

Britanci oklevajo: konec bencina in dizla pet let pozneje

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96
bencinska črpalka gorivo Velika Britanija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Velika Britanija bo načrtovani konec prodaje novih avtomobilov z bencinskim in dizelskim motorjem iz leta 2030 potisnila v leto 2035 – enako torej kot Evropska komisija.

Že nekaj tednov se je šušljalo, da bo Velika Britanija nekoliko prilagodila svojo strategijo uvajanja alternativnih pogonov pri novih avtomobilih in poti do ogljične nevtralnosti. V tretjem četrtletju 2020 so Britanci kar drzno napovedali, da z letom 2030 ne bodo več prodajali klasičnih avtomobilov. Prodaja električnih je takrat v Veliki Britaniji prvič presegla 50 tisoč avtomobilov letno in je pozneje z nekaj nihanji še rasla. Konec lanskega leta so dosegli mejo 125 tisoč električnih avtomobilov.

Britanski premier Rishi Sunak | Foto: Reuters Britanski premier Rishi Sunak Foto: Reuters Britanski premier: Večina bo brez političnega ukaza že prej kupila električni avtomobil

Toda britanski premier Rishi Sunak je zdaj vendarle uradno razkril, da bo vlada nekoliko omilila prehod na avtomobile brez neposrednega izpusta. Namesto leta 2030 bo ta meja leto 2035, je bilo glavno sporočilo Sunakovega govora na Downing Streetu v Londonu.

"Zaradi padajočih stroškov bo večina novih avtomobilov že okrog leta 2030 električnih. Vsaj do leta 2035 se bo o takem nakupu lahko odločal posamezni potrošnik in mu tega ne bo ukazala vlada," je dejal Sunak.

Odločitev sprejeli tudi v luči volitev?

Odzivi britanske avtomobilske industrije na to odločitev so bili večinoma negativni. Sunaku očitajo, da je to odločitev sprejel tudi v luči volitev prihodnje leto. Vladna poteza bi lahko zaustavila moment širitve infrastrukture in izvajanja investicij, ki so se jim že zavezale številne avtomobilske znamke.

S petletnim zamikom strategije bi lahko Velika Britanija izgubila nekaj konkurenčne prednosti pred Evropsko unijo, kjer so ta prelomni datum že takoj postavili na leto 2035. Tudi nekateri avtomobilski proizvajalci so prehod na električno ponudbo napovedali že za leto 2030 – med njimi na primer koncern Stellantis, Ford, Volvo in Lexus.

Ne spreglejte