Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
14. 6. 2024,
5.16

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
Kitajska carina električni avtomobili Prodaja avtomobilov Norveška

Natisni članek

Petek, 14. 6. 2024, 5.16

1 mesec, 1 teden

Norveška

Brez višjih carin za Kitajce? Norveška ne bo sledila taktiki Evropske unije.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
NIO Norveška | Foto NIO

Foto: NIO

Norveška, vodilna evropska država pri razvoju elektromobilnosti, ne bo sledila višjim carinam za avtomobile kitajskega porekla, ki jih je napovedala Evropska komisija.

Norveška je z naskokom vodilna država pri deležu električnih pogonov v prodaji novih osebnih avtomobilov. Ta delež je letos že presegel mejo 90 odstotkov.

Večina tradicionalnih znamk tam svojih avtomobilov s klasičnimi motorji sploh ne ponuja več. Norveška ni del Evropske unije in zato bodo Skandinavci očitno drugačno taktiko ubrali tudi pri napovedanih višjih carinah za avtomobile kitajskega porekla.

Norveška vlada ne načrtuje višjih carin

"Uvajanje višjih carin za kitajske avtomobile ni pomembno in prav tako ni zaželeno za našo vlado," je za Bloomberg sporočil norveški finančni minister Trygve Slagsvold Vedum.

Prav Norveška je bila v preteklosti prva evropska država, ki so jo nekatera kitajska podjetja izbrala za začetek svoje prisotnosti na evropskem avtomobilskem trgu.

Po podatkih norveških pristojnih organov znaša delež uvoženih električnih avtomobilov, ki so iz Kitajske, okrog 12 odstotkov.

 

Ne spreglejte