Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
9. 1. 2016,
9.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

dirkališče

Sobota, 9. 1. 2016, 9.33

8 let

Bodo Italijani 130 kilometrov od Ljubljane zgradili sodobno dirkališče?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Štirje poslovneži blizu Vidma načrtujejo gradnjo sodobnega avtomobilskega dirkališča, za katerega so pripravili 20 milijonov evrov. Lokalna skupnost bo o njem odločala februarja.

Lavariano pri Vidmu bo morda dobilo novo dirkališče

Medtem ko smo lani spomladi tudi v Sloveniji veliko slišali o načrtih za novo dirkališče na Dolenjskem – nacionalna zveza za avtošport AŠ2005 je v ta namen celo ustanovila podjetje Gaj AŠ, direktor katerega je predsednik zveze in nekdanji poslanec Anton Anderlič, imajo podobne načrte tudi v Italiji. Tam kajpak dirkališč ne manjka, novega pa si želijo zgraditi v naši neposredni bližini v kraju Lavariano pri Vidmu (Udine).

Dvajset milijonov evrov za dirkališče na področju zapuščenega letališča

Poslovnež Luca Commessatti si je dirkališče zamislil na področju tamkajšnjega zapuščenega letališča. Želi si izdelati dirkališče, ki bi postalo vodilno v regiji in bi bilo sodobnejše od hrvaškega Grobnika (tam sicer načrtujejo preplastitev asfalta) in večje ter daljše od dirkališča Adria pri italijanskem Rovigu.

Kot piše časnik Messaggero Veneto, Commessatti vrednost naložbe ocenjuje na 20 milijonov evrov. Denar naj bi skupaj s še tremi podjetniki domnevno že imel zagotovljen. Deset milijonov nameravajo najprej vložiti v stezo in nujne zadeve, nato pet milijonov evrov v bokse in ostalo infrastrukturo, pet milijonov evrov pa imajo nato pripravljenih še za vse ostale potrebe dirkališča.

Kredibilnost projektu dodaja tudi dejstvo, da s Commessattijem in arhitektom sodeluje tudi odgovorna oseba za licenciranje dirkaških prog v Italiji.

Odločitev o gradnji dirkališča bo sprejeta naslednji mesec

Commessatti ne sanja o dirkah formule ena ali motociklističnega svetovnega prvenstva MotoGP, zato pa si želi na primer dirke prvenstva Superbike in pokala Ferrari Challenge ter jasno dirke regionalnega prvenstva. Dirkališče bo sicer namenjeno tudi šoli varne vožnje, različnim avtomobilskim dogodkom, prav tako pa tudi glasbenim koncertom, rekreaciji in podobnim prireditvam.

O gradnji dirkališča bodo na novem referendumu, tako piše Messagerro Veneto, odločali februarja. Takrat bo znano, ali bomo približno 130 kilometrov od Ljubljane dobili novo sodobno dirkališče. Na lokalni ravni je namreč organizirana tudi skupina, ki gradnji dirkališča nasprotuje. Zato je razplet referenduma za zdaj še negotov, enako pa velja tudi za prihodnost dirkališča. Če bi lokalno prebivalstvo dirkališče, ki bi skrbelo tudi za pogon tamkajšnjega turizma podprlo, bi bilo dirkališče po zagotovilih Commessattija končano do konca leta 2017.

Ne spreglejte