Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
28. 7. 2016,
18.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

4

Natisni članek

Četrtek, 28. 7. 2016, 18.39

6 let, 6 mesecev

Avto, ki je življenja reševal v obleganem Sarajevu ...

Bo golf 2. generacije res postal vojni heroj Bosne in dobil spomenik?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

4

Volkswagen golf 2. generacije | Foto Volkswagen

Foto: Volkswagen

Volkswagnov golf 2. generacije je v vojni v Bosni rešil veliko življenj. Sarajevčani so v svojih golfih vozili ranjence, vodo in z njimi celo oskrbovali položaje. V okviru festivala ulične umetnosti v Sarajevu pa so predstavili idejno zasnovo spomenika, ki naj bi bil posvečen prav pločevinastemu junaku obleganega Sarajeva, ljudskemu gofu II.

Magister kiparstva je zamisel o spomeniku golfu dobil pred desetimi leti

Vojna vihra je branilce obleganega Sarajeva prisilila v inženirsko improvizacijo. Anekdote govorijo, da je bil golf dovolj zanesljiv in močan, da so na njegova vrata in streho varili tudi litoželezne pokrove kanalizacije in ga naredili bolj odpornega proti pehotnemu orožju.  Z oklepnimi golfi so se nato lahko lažje vozili na položaje ter z njimi pobirali ranjence.  | Foto: Volkswagen Vojna vihra je branilce obleganega Sarajeva prisilila v inženirsko improvizacijo. Anekdote govorijo, da je bil golf dovolj zanesljiv in močan, da so na njegova vrata in streho varili tudi litoželezne pokrove kanalizacije in ga naredili bolj odpornega proti pehotnemu orožju. Z oklepnimi golfi so se nato lahko lažje vozili na položaje ter z njimi pobirali ranjence. Foto: Volkswagen Spomnimo, da je v 44-mesečnem obleganju Sarajeva življenje izgubilo več kot 12 tisoč ljudi, med njimi tudi 1.200 otrok. Ljudje so z golfi in drugimi vozili prihiteli na pomoč tudi, ko se je zgodil eden najbolj krvavih pokolov. 28. avgusta leta 1995 so na tržnico priletele granate iz 120-milimetrskih minometov. 32 ljudi je izgubilo življenje, več kot 40 pa je bilo ranjenih.

Ideja za spomenik golfu II se je že pred desetimi leti porodila magistru kiparstva Danielu Premcu. Po poročanju medijev pa je ta zdaj na festivalu uličnih umetnosti že predstavil idejno zasnovo spomenika avtomobilu, ki naj bi po mnenju Premca z državljani Bosne in Hercegovine vseh generacij že imel posebno čustveno vez.  Kot pišejo lokalni mediji, ima ta golf "dvojka" po besedah pobudnika spomenika prav posebno vrednost, ki spominja na blagostanje pred kruto vojno in obenem na upanje ter pomoč: "Izraža herojstvo in mnogim ljudem je rešil življenje."

Ker je torej golf "dvojka" pomagal meščanom Sarajeva, ko je prevažal razno opremo, material, hrano pa ranjence, strelivo … ter vse to med letoma 1992 in 1995 zdržal, si po mnenju kiparja zasluži obeležje. Mediji poročajo, da namerava Premec po prezentaciji idejne rešitve začeti vse potrebno za izdelavo projektne rešitve izdelave in postavitve spominskega obeležja golfu.

Med golfom ter državljani Bosne in Hercegovine je po mnenju kiparskega mojstra Daniela Premca že spletena čustvena vez. Premec kot pobudnik golfovega spomenika pravi, da bodo fotografije iz težkih časov mnoge spomnile, česa vsega je bil golf v svoji prvi in drugi generaciji sposoben ter kako je služil državljanom Bosne med vojno.   | Foto: Volkswagen Med golfom ter državljani Bosne in Hercegovine je po mnenju kiparskega mojstra Daniela Premca že spletena čustvena vez. Premec kot pobudnik golfovega spomenika pravi, da bodo fotografije iz težkih časov mnoge spomnile, česa vsega je bil golf v svoji prvi in drugi generaciji sposoben ter kako je služil državljanom Bosne med vojno. Foto: Volkswagen

Sanje o velikem poslu, ki jih je v obleganem Sarajevu odnesla vojna

Volkswagen golf 2. generacije | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen Svojo anekdoto o tovarni TAS in z njo povezanim golfom nam je pred časom zaupal tudi vselej vedri oblikovalec Georg Gedl, ki je svojim delom  pomagal graditi uspeh IMV-ja in pozneje Adrie Mobil, vrata v svet oblikovalske elite pa je odprl tudi Robertu Lešniku.

Prav Gedl je leta 1991 v Sarajevu v TAS-u uspešno prezentiral projekt za veliki Volkswagen, ki je bil potrjen, a ga je odnesla vojna, saj je nemško ekipo skupaj z idejami iz obleganega mesta na varno poneslo vojaško transportno letalo. Spominja se, da sta z ženo že računala, kaj vse bosta naredila, dokončala hišo, ko sta izvedela, da je Volkswagen potrdil njegove predloge glede novega golfa, potem pa je zazvonil telefon:

"Oglasil se je nemški direktor prodaje pri Volkswagnu in mi povedal: gospod Gedl, čez dve uri odhajamo na letališče. Jugoslovanska vojska nas bo evakuirala iz Sarajeva." Vselej vedri Gedl se tudi tokrat temu spominu nasmeji: "Kot bi sanjal o loteriji, da boš zadel milijone."

Ne spreglejte