Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
8. 9. 2011,
12.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

BMW Tehno Avtomoto

Četrtek, 8. 9. 2011, 12.14

8 let

BMW razvija laserske luči

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob poponi integraciji LED-svetilne tehnike v avtomobilsko industrijo so pri BMW-ju že napovedali naslednji korak v razvoju luči. Bavarci razvijajo laserske žaromete, ki bodo na voljo v modelu i8.

Laserska svetloba je logična nadgradnja LED-tehnologije

Pri BMW-ju poudarjajo, da je laserska tehnologija logična nadgradnje LED-svetlobnih sistemov, pri čemer poudarjajo, da nova tehnologija pospešuje in omogoča tudi razvoj povsem novih funkcij v smeri varnosti in udobja. Laserske luči pa naj bi bistveno povečevale stopnjo učinkovitosti v smeri varčevanja energije oziroma goriva.

Laserska svetloba tisočkrat močnejša

Laserska svetloba se bistveno razlikuje od sončne svetlobe in tudi od večine različnih vrst umetne razsvetljave, ki jih uporabljamo danes. Svetloba laserskega izvora je monokromatska (enobarvna), kar pomeni, da imajo tudi vsi njeni žarki enako valovno dolžino. Zaradi koherentnega svetlobnega vira laserska razsvetljava proizvaja skoraj vzporedne žarke, katerih intenziteta je tisočkrat močnejša od svetlobnih žarkov, ki jih tvori LED-tehnika.

Nove možnosti, novi energijski prihranki

Laserska tehnika v prednjih avtomobilskih žarometih zaradi svoji svetlobnih značilnosti ponuja implementacijo povsem novih funkcij. Zaradi svoje visoke učinkovitosti pa porabi skoraj polovico manj energije kot LED-osvetlitev. Povedano preprosto: zaradi manjše energijske potrate brez izgube svetlobne učinkovitosti laserska svetilna tehnika varčuje z gorivom.

Brez nevarnosti za okolje

Pri BMW-ju poudarjajo, da laserska avtomobilska osvetljava ne predstavlja nikakršne nevarnosti za ljudi ali živali, ki bi jih obsvetil snop laserskih luči. Za to bo poskrbel sistem, ki bo izvorne žarke laserske svetlobe v žarometu s pomočjo fluorescentnih fosfornih oblog materialov najprej pretvoril v obliko primerno za uporabo v cestnem prometu. Rezultat pretvorbe bo izjemno svetel snop bele svetlobe.

Oblikovne prednosti

Značilnost laserske razsvetljave pa je tudi bistveno manjša velikost posamezne diode. Dolžina laserske diode tako znaša le pičlih 10 mikronov, kar je 100-krat manj od najmanjše pravokotno oblikovane ledice z dolžino stranice enega milimetra. Slednje oblikovalcem odpira veliko novih možnosti pri integraciji svetlobnih teles v obliko vozila, saj je teoretično možno drastično zmanjšati velikost luči. Pri BMW-ju sicer zaradi oblikovnih značilnosti znamke ne nameravajo manjšati površine žarometov, poudarjajo pa, da bodo prostorninske potenciale nove tehnologije koristil predvsem pri globini žarometov, kar pa oblikovalcem zopet ponuja nove, radikalne možnosti pozicioniranja luči.

Glavna prednost "laserk" je skoraj pol večja moč svetlobe na enoto energije

Ključna prednost laserskih luči pa je seveda njihova izjemna stopnja energijske in svetlobne učinkovitost. BMW slednjo pojasnjuje s preprosto primerjavo: LED-osvetlitev iz enega vata moči ponudi 100 lumnov (enota svetlobnega toka, ki definira zaznano moč svetlobe), laserska osvetlitev pa iz enega vata moči doseže vrednosti 170 lumnov.

Laserske luči bodo gorele v BMW-ju i8

BMW bo lasersko osvetlitev najprej vgradil v koncept BMW i8, ki naj bi produkcijsko proizvodnjo doživel leta 2013, kar morda pomeni, da bo nova tehnologija kaj kmalu na voljo tudi za resnično uporabo v cestnem prometu.

Ne spreglejte