Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
28. 4. 2017,
8.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

BMW

Petek, 28. 4. 2017, 8.27

6 let, 6 mesecev

BMW je zaposlene "prestrašil" s fotografijami Elona Muska, mercedesa, porscheja ...

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

BMW je izbral zanimivo taktiko za spodbujanje svojih vodstvenih kadrov k doseganju večje inovativnosti, drznosti in ambicioznosti. Nemci so lani izgubili prodajni dvoboj z Mercedesom. Analitiki poudarjajo, da so tudi pri elektromobilnosti od vloge pionirja postali le sledilci. Zaposlenim so pri Münchnu zelo nazorno pokazali izzive avtomobilske industrije.

BMW-študija samovozečega avtomobila za leto 2021, ki bo vlogo elitnega avtomobila nemške znamke prevzela zdajšnji seriji 7. | Foto: BMW BMW-študija samovozečega avtomobila za leto 2021, ki bo vlogo elitnega avtomobila nemške znamke prevzela zdajšnji seriji 7. Foto: BMW

BMW je na zapuščeno letališče pri Münchnu pripeljal del zaposlenih iz svoje poslovne skupine in jim na nazoren način pokazal nove izzive avtomobilske industrije. Na velikem zaslonu so jim pokazali električnega mercedesa, porscheja in fotografijo Elona Muska, je poročal Bloomberg. Dramatični glas je v ozadju Muskovega portreta poudaril: "Smo sredi napada elektrike, ki ga moramo jemati zelo resno!"

Opozorilo pred bolj ambicioznimi in naprednimi tekmeci

Vodstvo bavarskega avtomobilskega proizvajalca je s tem želelo svoje zaposlene spodbuditi in jim jasno pokazati, da se v avtomobilski industriji dogajajo številne spremembe. Še pred nekaj leti so bile nepredstavljive. BMW je bil med pionirji električne mobilnosti, toda družba je zdaj v razvoju že začela zaostajati. Tekmeci, med njimi predvsem Mercedes, Audi in Tesla, so postali bolj ambiciozni in agresivni.

To je bil le en primer BMW-jevih dogodkov, ki so jih pri Münchnu do zdaj organizirali za okrog 14 tisoč svojih inženirjev, predstavnikov marketinga, vodij tovarn in podobno.

BMW je bil z modelom i3 med začetniki elektromobilnosti. S tem avtomobilom so bili na nekaterih trgih do zdaj tudi precej uspešni. | Foto: BMW je bil z modelom i3 med začetniki elektromobilnosti. S tem avtomobilom so bili na nekaterih trgih do zdaj tudi precej uspešni.

BMW: Zaposleni morajo razmišljati zunaj okvirov

Podjetje pod taktirko Haralda Kruegerja želi vodstvene kadre prilagoditi zaostrenemu boju v premium razredu, kjer bo veliko odvisno prav od hitrosti prilagajanja na elektromobilnost. Na teh dogodkih je tekla beseda tudi o vprašanju avtomobilskih aplikacij, storitvah delitve, laserskih senzorjih in baterijah. BMW je prisotnim pokazal študijo samovozečega avtomobila iNext, ki ima iztegljiv volanski obroč, študijo rolls-roycea z dvižnimi vrati za preprost vhod v vozilo in minija, ki je prilagojen storitvam souporabe.

So Bavarci res postali premalo drzni in inovativni?

BMW je lani v primerjavi z Mercedesom izgubil vodstvo v prodaji premium razreda, analitiki pa poudarjajo tudi premalo inovativnosti. Tudi zato je družbo zapustilo več vodilnih inženirjev in oblikovalcev, električni program pa so Bavarci precej ustavili. Do leta 2020 bodo predstavili dva električna avtomobila, samovozeči iDrive pa bo v serijski obliki na voljo leta 2021.

Na drugi strani Mercedes že za letošnjo jesen napoveduje prenovljeni razred S, ki bo sposoben samodejno voziti po avtocestah in podeželskih cestah. Enako velja tudi za Teslo. Čeprav samovozečo tehnologijo omejuje zakonodaja, gre za pomemben in prestižen prikaz tehnologije.

Ne spreglejte