SiolNET. Avtomoto Novice
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Varnostni testi Euro NCAP

BMW 5 je trenutno do pešcev najbolj prijazen avtomobil #video

0,60

termometer

 | Foto: EuroNCAP
Foto: EuroNCAP

Pri evropski agenciji Euro NCAP, ki izvaja preizkusna varnostna trčenja, so pod drobnogled vzeli novo, sedmo generacijo BMW serije 5. BMW 5 je dobil vseh pet varnostnih zvezdic, izkazal pa se je predvsem pri postavki varnosti pešcev, kjer je zaradi dobro delujočega sistema proti naletu s funkcijo prepoznavanja pešcev in aktivnega pokrova osvojil visokih 81 odstotkov, kar je trenutno eden od najboljših rezultatov.

Bavarec je trenutno do pešcev najbolj prijazen avtomobil, prekaša tudi najvarnejšega skandinavca

Strokovnjaki Euro NCAP so zapisali, da sedma generacija te velike bavarske limuzine nadaljuje svojo tradicijo preprečljive varnosti preteklih modelov. Pravijo, da avtomobil ponuja dobro stopnjo zaščite v vseh elementih aktivne in pasivne varnosti. Poudarili so, da se pozna razvoj, pri katerem so konstruktorji v prid večje varnosti prilagodili karoserijo in nadgradili delovanje aktivnih varnostnih sistemov. Preizkusi na testni stezi so pokazali suvereno predstavo delovanja sistema proti naletu s funkcijo samodejnega zaviranja in zaznavanja pešcev. Pri hitrosti do 45 kilometrov na uro je preprečil nalet s pešcem. Pri hitrosti 50 kilometrov na uro pa se je zgodil stik, a je avtomobil s samodejnim zaviranjem ob naletu skoraj za polovico za 23 kilometrov na uro zmanjšal hitrost, kar seveda pomeni tudi manjšo silo naleta.

Video: BMW 5 - 5 zvezdic

[video: 62949 / BMW 5 Euro NCAP varnostni test]

BMW 5 Euro NCAP varnostni test
Proizvajalec in model Varnostna oprema Skupna ocena Varnost potnikov Varnost otrok Zaščita pešcev Varnostni sistemi
BMW serija 5 standard - serijska 5 zvezdic 91 % 85 % 81 % 59 %
Fiat doblo standard - serijska 3 zvezdice 75 % 46 % 57 % 25 %

BMW je z 81 odstotki osvojenih točk za zaščito pešcev zdaj v tej postavki prehitel tudi uradno najvarnejši – glede na dosežene ocene na testih Euro NCAP – avtomobil na svetu, volva XC90. | Foto: EuroNCAP BMW je z 81 odstotki osvojenih točk za zaščito pešcev zdaj v tej postavki prehitel tudi uradno najvarnejši – glede na dosežene ocene na testih Euro NCAP – avtomobil na svetu, volva XC90. Foto: EuroNCAP

Ja pa BMW v primerjavi z volvom precej manj prepričljiv v postavki asistenčnih sistemov serijske opreme za pomoč voznikom, kjer je vknjižil zelo povprečnih 59 odstotkov razpoložljivih točk, volvo XC90 pa je bil v tej postavki 100-odstoten. V naboru asistenčnih sistemov je precej več od bavarca dobil (skupaj 93 odstotkov) tudi njegov neposredni tekmec iz severa, limuzinski volvo S90. Pri zaščiti pešcev pa je na primer ta volvo dobil samo pet odstotkov manj točko kot BMW 5.

Video: Fiat doblo - 3 zvezdice

[video: 62950 / Fiat doblo Euro NCAP varnostni test]

Fiat doblo Euro NCAP varnostni test

Dobloju se pri treh zvezdicah poznajo leta

Fiat Euro NCAP varnostni test | Foto: EuroNCAP Foto: EuroNCAP Leta 2015 tehnično in oblikovno osveženi lahki Fiatov dostavnik doblo, ki tudi na slovenskih cestah tekmuje z družinskimi enoprosotorci, po zaostrenih varnostnih kriterijih ni dobil najbolj prepričljivih ocen. Avtomobilu se že poznajo leta, saj je točke izgubljal predvsem pri asistenčnih sistemih, kjer je zbral le 25 odstotkov mogočih točk. V oči zbode tudi postavka zaščite otrok znotraj potniške kabine, kjer je dobil 46 odstotkov.

Tu je treba omeniti, da se še vedno pozna, da je doblo namenjen predvsem prevažanju tovora in storitvam. Pri Euro NCAP opozarjajo, da bo Fiat z doblojem moral pokazati več volje za varnost, če bo hotel konkurirati preostalim družinsko naravnanim dostavnikom, ki so z vidika varnosti že pokazali večji napredek, omenjajo predvsem razvoj novega rodu lahkih dostavnikov iz koncerna PSA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin