Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
14. 2. 2014,
2.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

BMW Družinski Avtomoto

Petek, 14. 2. 2014, 2.44

8 let

BMW 2 active tourer – kompaktni enoprostorec z geni športne limuzine

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
BMW je razkril svojega kompaktnega, 4,3 metre dolgega dinamičnega družinskega enoprostorca. BMW 2 active tourer je prvi BMW s sprednjim pogonom in novim 100-kilovatnim turbotrivaljnikom v nosu.

Evolucijski preobrat kot odgovor na zahteve trga in na grožnjo vse bolj sijoče zvezde

Prišel je dan, za katerega so bili pravi ljubitelji bavarskih športnih limuzin verjetno prepričani, da ga ne bodo nikoli doživeli. A avtomobilska evolucija tako kot življenje vedno najde pot.

BMW 2 active tourer je torej prvi med avtomobili z legendarnimi ledvičkami na nosu, pri katerem se galop motorne konjenice na asfalt prenaša prek sprednje osi. To, kot tudi enoprostorska karoserijska arhitektura, seveda v sodobnem avtomobilskem svetu ni nič nenavadnega, kaj šele novega ali celo revolucionarnega.

Novinec pa kljub temu v resnici predstavlja pravi evolucijski tektonski premik za proizvajalca, ki je svojo slavo, identiteto in uspehe od nekdaj gradil na podlagi hitrih, razburljivih in tehnološko naprednih športnih limuzin.

Avtomobilski trg je pač neizprosen. V boju za kupce šteje vsak gram, vsak kilovat, vsak liter, vsak sedež … Pri BMW so že za koncept, s katerim so napovedali tega – gleda na tradicijo znamke – res revolucionarnega novinca, dejali, da gre za kompaktni odgovor na izzive urbane mobilnosti.

A eden ključnih izzivov je nedvomno dejstvo, da si eden iz slovitega nemškega trojčka prav v segmentu kompaktnih enoprostorcev že reže zajetne kose tržne pogače. Mercedes-Benzov razred B je bil nedvomno velik motiv, da je tudi BMW naredil odločen korak v smeri prostorske prilagodljivosti in praktičnosti v kompaktnih dimenzijskih proporcih. Mlade družine so ravnokar dobile prvega BMW, ki je v celoti zasnovan po meri njihovih zahtev. Nasmehnili pa se bodo tudi ljubitelji te znamke, ki so se na jesen življenja zaradi lažjega vstopanja in izstopanja denimo odpovedali seriji 3, X-različice SUV pa so jim bile preprosto prevelike ali predrage.

Vozniško najbolj prepričljiv predstavnik svoje vrste?

Pri BMW-ju trdijo, da je novi BMW 2 active tourer kar se voznih lastnosti tiče pravi, čistokrvni BMW. Iz te trditev lahko sklepamo, da bo glede vozniške dinamike, lege na cesti, precizne vodljivosti in seveda vozniških užitkov, kljub selitvi pogona na prednji kolesni par novinec sodil v sam vrh.

Inženirji so bili glede na kompaktne mere – 4,34 metra v dolžino, 1,8 metra v širino in 1,555 metra v višino – in predvsem zahtev po praktičnosti prostorske prilagodljivosti pravzaprav prisiljeni poseči po tovrstni zasnovi pogona, vendar pri temi niso nič prepustili naključju. BMW 2 active tourer je postavljen na povsem na novo razvito podvozje s širokim kolotekom (spredaj 1.561 mm, zadaj pa 1.562 mm). Temeljito so izboljšali in pogonu prilagodi tudi sprednjo premo. Ta je bila zasnovana tako, da zmore ponudi zelo neposredno odzivnost krmiljenja ter natančne povratne informacije o obremenitvah in dogajanju na vozni površini. BMW samozavestno napoveduje, da bo novinec vozno edinstven v segmentu.

Poudarjajo, da k slednjemu pripomore še lahka in izjemno torzijsko toga karoserija z nizkim težiščem ter aerodinamičnim talentom. Količnik upora je z vrednostjo 0,26 je dober dosežek.

Klasični triki za povečanje praktičnosti, prtljažnik v osnovi ponuja 468 litrov

Pri izrabi prilagodljivega prostora BMW v ničemer ne izstopa. Nova platforma z višjo strešno linijo, razmeroma dolgo medosno razdaljo in prečno postavljenimi motorji je sicer dobra osnova za prostorno arhitekturo znotraj kompaktnih mer. V tem avtomobilu je ob podrtem naslonu sovoznikovega sedeža mogoče peljati do 2,40 metra dolge predmet, zadnja klop je vzdolžno pomična, prilagodljiv je tudi naklon naslonjal, zlagati pa jo je mogoče v razmerju 40:20:40. V osnovi prtljažnik ponuja 468 litrov, če zadnja klop v celoti pade, se prostor podaljša v skoraj povsem ravni liniji, volumen pa naraste na dobrega 1,5 kubičnega metra (1.510 litrov). Trdo dno prtljažnika je zložljivo, pod njim pa se skriva še dodatni odlagalni prostor s priročnim organizatorjem.

Za doplačilo je dostop do prtljažnika olajšan s funkcijo Smart opener, ki prtljažna vrata s pomočjo elektrike odpre tudi, če so roke zasedene. Za to je potreben le kratek sunek s stopalom pod zadnji odbijač.

1,5-litrski turbotrivaljnik ter nova šest- in osemstopenjski samodejni menjalnik steptronic

Novi BMW serije 2 active tourer prihaja s povsem novo generacijo kompaktnih tri- in štirivaljnih motorjev, grajenih po tehnologiji BMW twinpower turbo ter opremljenih s serijo ukrepov efficientdynamics za nižanje porabe goriva in izpustov. Vsi trije motorji že izpolnjuje normative emisijskega razreda Euro 6.

Skupni imenovalec vseh uvodnih treh pogonskih strojev sta njihova vrstna konfiguracija in valj prostornine pol litra, ki nastopa kot osnovna enota teh modularno zasnovanih motorjev.

Model BMW 216i active tourer je prvi med vsemi BMW, ki ga bo poganjal 1,5-litrski bencinski trivalnjik z direktnim vbrizgom HPI ter močjo 100 kilovatov in največjim navorom 220 njutonmetrov. Ta je na voljo že pri 1.250 vrtljajih. Poleg prožnosti in uglajenosti naj bi ta stroj krasila tudi prepričljiva energijska učinkovitost.

Normirana povprečna poraba znaša 4,9 litra goriva na 100 kilometrov, na prevoženi kilometer pa za seboj pusti zmernih 116 gramov ogljikovega dioksida.

Med dizelskimi različicami bo najprej na voljo BMW 218d active tourer z novo generacijo dvolitrskega štirivaljnika, pri katerem gorivo v valje prihaja prek skupnega voda z največjim tlakom vbrizga 2.000 barov. Stroj ob prepričljivi povprečni porabi (4,1 litra) in izpustih (109 gramov C02) zmore 110 kilovatov in 330 njutonmetrov navora.

Del pogonskega sklopa sestavljata na novo razvita šest- in osemstopenjski samodejni menjalnik steptronic. Prvi je namenjen sodelovanju s trivaljnim motorjem, drugi pa nastopa v kombinaciji z zmogljivejšim strojem.

Oba se ponašata z optimiziranim hidravličnim krmiljenjem in natančnejšo sklopko za pretvornik navora, kar prinaša večjo odzivnost, uglajenost in hitrejše prestavne čase.

Skrbi za pešce in vozniku pomaga voziti v gneči

V sklopu sistemov, združenih v digitalna čutila nadzorno-komunikacijske enote BMW connecteddrive, prek katere se izvaja skrb za varnost, udobje, zabavo in komunikacijo z zunanjim svetom, velja omeniti sistem za opozarjanje pred naletom s funkcijo prepoznavanja pešcev. Ta deluje v tipično urbanem hitrostnem območju od 10 do 60 kilometrov na uro. Če se voznik ne odzove, samodejno zavira in po potrebi izvede tudi krmilni manever.

Vozniško udobje v vožnji v počasni koloni zastoja precej poveča sistem Traffic jam assistant, ki je na voljo samo v Evropi. Deluje pri hitrosti od 0 do 40 kilometrov na uro in vozniku pomaga ob vožnji v strnjenih kolonah.

Tudi po kratkih postankih se ne izklopi ter vseskozi ohranja varnostno razdaljo in relativno hitrost spredaj vozečega vozila. Prav tako zazna označbe voznih pasov. Ta sistem deluje le v povezavi z aktivnim asistentom za uravnavanje hitrosti s funkcijo Stop & Go v razponu hitrosti od 0 do 140 kilometrov na uro.

Ne spreglejte