Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
27. 11. 2019,
9.15

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

1

Natisni članek

Audi električni avtomobili

Sreda, 27. 11. 2019, 9.15

4 leta, 4 mesece

Programerji namesto strojnikov?

Audi bo odpustil 9.500 zaposlenih, to je razlog drastične odločitve

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

1

Audi e-tron sportback | Nemci želijo svoje dobičke povečati za šest milijard evrov, s tem pa bodo financirali drag razvoj prehoda na elektrificirane pogone svojih avtomobilov. Medtem ko bodo odpustili 9.500 ljudi, jih bodo na račun elektrifikacije zaposlili dva tisoč.  | Foto Audi

Nemci želijo svoje dobičke povečati za šest milijard evrov, s tem pa bodo financirali drag razvoj prehoda na elektrificirane pogone svojih avtomobilov. Medtem ko bodo odpustili 9.500 ljudi, jih bodo na račun elektrifikacije zaposlili dva tisoč.

Foto: Audi

Audi bo v Nemčiji odpustil 9.500 zaposlenih, s privarčevanim denarjem pa bodo financirali drag prehod na elektrificirana vozila. Na račun elektrifikacije bodo kljub temu tudi na novo zaposlovali.

Avtomoto Audijev novi avto, ki bo poskrbel za obračanje glav #foto

Audi bo do leta 2025 odpustil 9.500 zaposlenih v Nemčiji, kar predstavlja okrog 15 odstotkov njihove domače delovne sile. "Podjetje mora postati konkurenčno za prihodnost. Nekaterih profilov zaposlenih ne bomo več potrebovali, odpirale pa se bodo možnosti za nove zaposlene," so pri Audiju zapisali v  sporočilu za javnost.

Elektrifikacija kljub odpuščanjem prinaša nove službe

Nemci želijo svoje dobičke povečati za šest milijard evrov, s tem pa bodo financirali drag razvoj prehoda na elektrificirane pogone svojih avtomobilov. Medtem ko bodo odpustili 9.500 ljudi, jih bodo na račun elektrifikacije zaposlili novih dva tisoč. Preostalih 50 tisoč Audijevih zaposlenih v Nemčiji ima službo zagotovljeno do leta 2029.

V dveh letih bodo pri Audiju izdelali pet polno električnih in sedem priključno hibridnih avtomobilov. Do leta 2025 želijo imeti 30 elektrificiranih modelov.

Avtomoto Takih žarometov ni imel še nihče: poglejte, kaj vse zmorejo #video

Audi je pred kratkim predstavil še svoj drugi popolnoma električni avtomobil e-tron sportback. | Foto: Audi Audi je pred kratkim predstavil še svoj drugi popolnoma električni avtomobil e-tron sportback. Foto: Audi

Težke razmere na globalnem avtomobilskem trgu

Razmere v globalni avtomobilski industriji niso zavidljive. Kitajska kot največji trg beleži padec prodaje, v Evropi se proizvajalci spopadajo z ostrimi zahtevami glede izpustov toplogrednih plinov, tu je še negotovost glede Brexita in trgovinskega sporazuma z ZDA. Audi je imel tudi precej težav z dobavljivostjo avtomobilov ob prehodu na nov merilni standard WLTP.

Bodo avtomobilski proizvajalci v prihodnje (ob prehodu na bistveno manj kompleksne elektromotorje in pogone) bolj potrebovali programerje kot klasične strojnike? Tako smer je večkrat pokazala tudi primerjava profila zaposlenih pri tradicionalnih proizvajalcih in novih zagonskih avtomobilskih podjetjih, kot je na primer Tesla.
Ne spreglejte