SiolNET. Avtomoto Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriški avtomobilski trg je dokončno izšel iz primeža krize

3

termometer

Ameriški avtomobilski gigant General Motors ocenjuje, da bo letošnja prodaja v ZDA znašala 16 milijonov vozil, kar avtomobilsko industrijo trdno vrača v dobre stare čase pred zadnjo veliko krizo.

Po ocenah analitikov naj bi letos Američani skupaj pokupili okoli 15,7 milijona vozil

Avtomobilska podjetja v ZDA so namreč tudi novembra povečala prodajo v primerjavi z enakim mesecem. Podatki o prodaji še prihajajo v javnost, vendar pa so analitiki ocenili, da bo rast znašala med 3,6 in 6,3 odstotka.

Lani se je novembra prodalo 14,5 milijona vozil, letos pa večina analitikov ocenjuje prodajo okrog 15,7 milijona vozil. V primerjavi z lanskim novembrom je bila povprečna cena prodanega vozila z 32.769 dolarji letos višja za odstotek, v primerjavi z oktobrom letos pa za tri odstotke.

V porastu povpraševanje po velikih terencih, pick-up poltovornjaki …

Dobro so se znova prodajala večja vozila in križanci, manjša in srednje velika vozila pa so doživela padec prodaje.

Chrysler je na primer povečal prodajo jeepov za 30 odstotkov, prodaja manjših avtomobilov pa je povprečno padla za 20 odstotkov.

General Motors je za kar 12 odstotkov povečal prodajo poltovornjakov chevy silverado in za 23 odstotkov gmc sierra.

Onstran Atlantika na vrhu General Motors, prodaja pada Volkswagnu

General Motors je ostal največji, saj je novembra prodal 212.060 vozil, kar je 14 odstotkov več kot novembra lani. Ford na drugem mestu jih je v svojem najboljšem prodajnem novembru zadnjih šest let prodal za sedem odstotkov več od lani oziroma skupaj 190.499, Chrysler pa je prodajo povečal za 16 odstotkov na 142.275.

Toyota je prodala 178.044 vozil, kar je deset odstotkov več kot novembra lani, Nissan je prodajo povečal za 11 odstotkov na 106.528, Hyundai pa za pet odstotkov na 56.005 vozil. Od večjih podjetij je prodaja padla pri Hondi, in sicer za odstotek na 116.507 vozil, in pri Volkswagnu, ki je prodal 16 odstotkov manj avtomobilov kot novembra lani oziroma skupaj le 30.727.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin