Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 9. 2017,
16.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

Wayne Rooney

Torek, 19. 9. 2017, 16.23

6 let, 6 mesecev

Alkohol ne spada za volan: Wayne Rooney bo dve leti brez vozniškega dovoljenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Wayne Rooney Everton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Wayna Rooneyja, enega od najboljših nogometašev na svetu in legendo Manchester Uniteda, so pred nekaj dnevi otoški policisti za volanom avtomobila ujeli pod vplivom alkohola. Dve leti bo ostal brez vozniškega dovoljenja.

Kjer ne pomaga slava

Vožnja pod vplivom alkohola je nevarno početje, ki lahko pusti katastrofalne posledice. Kljub zvezdniškemu statusu Rooneyju niso pogledali skozi prste. Nespametno potezo si bo sloviti britanski nogometaš dodobra zapomnil. Za svoje početje se je že pokesal, a si je vseeno prislužil odvzem vozniškega dovoljenja za dve leti. Sodišče mu je dodatno naložilo še sto ur družbenokoristnega dela, ki jih bo moral opraviti v prihodnjem letu.

''Opravičil sem se družini, menedžerju in predsedniku ter vsem pri nogometnem klubu Everton FC. Zdaj se opravičujem še vsem navijačem, ki so mi sledili in me podpirali vso kariero. Seveda sprejemam kazen sodišča in upam, da lahko kaj spremenim z delom v skupnosti, '' je dejal Rooney. Pri Manchester Unitedu se je Wayne Rooney naokoli prevažal z audijem SQ7, v Evertonu pa so ga največkrat videli za volanom BMW i8. | Foto: Pri Manchester Unitedu se je Wayne Rooney naokoli prevažal z audijem SQ7, v Evertonu pa so ga največkrat videli za volanom BMW i8.

Če ste pili, prepustite volan drugim

Ker smo ravno v obdobju trgatev, je treba opozoriti, da ne sedite za volan, če pregloboko pogledate v kozarec, da ne boste ogrožali sebe in drugih. Po podatkih slovenske policije se je v zadnjih letih delež prometnih nesreč, ki jih zakrivijo pijani vozniki, nekoliko zmanjšal. Pijani vozniki povzročijo devet odstotkov vseh prometnih nesreč. Veliko bolj skrb vzbujajoč je podatek, da več kot petina voznikov, ki na naših cestah povzročijo smrtno prometno nesrečo, vozi pod vplivom alkohola.

Kaj se zgodi, ko ima voznik ...
… 0,2 grama alkohola na kilogram krvi oziroma 0,09 miligrama v litru izdihanega zraka?
Sposobnost opazovanja premikajočih se luči se poslabša. To na primer pomeni, da ponoči niste več sposobni pravilno oceniti razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti ali jih dohitevate.
… 0,3 grama alkohola na kilogram krvi oziroma 0,14 miligrama v litru izdihanega zraka?
Sposobnost globinskega opazovanja se zmanjša. To pomeni, da razdalje ne morete več pravilno oceniti. Posledici sta tvegano prehitevanje in prekratka varnostna razdalja v gostejšem prometu. Možnost za povzročitev prometne nesreče se poveča za petkrat.
…. 0,5 grama alkohola na kilogram krvi oziroma 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka?
Opazovani objekti se vam zdijo bolj oddaljeni, kot so v resnici. To pomeni, da pripeljete v ovinek s preveliko hitrostjo in zamujate pri spreminjanju smeri, zato lahko vozilo zanese v ovinku. Pojavi se tako imenovana rdeča slepota. Vedno težje zaznate rdečo luč na semaforju, luči za označevanje vozila, zavorne luči, označbe za oviro na cesti in tako dalje. Zmanjševati se začne sposobnost hitrega preusmerjanja pogleda z enega predmeta na drugega. Prilagajanje naglim svetlobnim spremembam je vedno težje. To pomeni, da vas lahko zasenčene luči vozila, ki pripelje nasproti, začasno oslepijo. Bistveno sta zmanjšani pozornost in zmožnost pravočasnega odzivanja. To pomeni, da je pot ustavljanja daljša. Če pri hitrosti 50 kilometrov na uro pritisnete na zavoro sekundo pozneje, se pot ustavljanja vozila podaljša za 14 metrov. Pojavijo se motnje ravnotežja, kar je zlasti nevarno za tiste, ki se vozijo na vozilih z dvema kolesoma.
… 1,0 grama alkohola na kilogram krvi oziroma 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka?
Bistveno je moten odziv oči na svetlobo. To pomeni, da se težko prilagajate hitrim svetlobnim spremembam. Bistveno je zožen zorni kot oči. Ne morete več pravočasno dojemati, kaj prihaja z vaše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih. Zaznamovanje in ocenjevanje globine prostora ter pozornost se zmanjšajo za polovico. To pomeni, da praviloma vozite s premajhno varnostno razdaljo, da so vaši odzivi prepozni in večinoma napačni ter da se na nekatere nevarnosti sploh ne odzovete več. Posledice so naleti. Reakcijski čas in z njim pot ustavljanja se povečujeta. Možnost udeležbe v prometni nesreči se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 25-krat.
Ne spreglejte