Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
10. 11. 2015,
15.21

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Airbus

Torek, 10. 11. 2015, 15.21

8 let, 2 meseca

Airbus H160 – helikopter, ki ga je oblikoval Peugeot in z milijardnim stroškom razvil Airbus

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Airbus je na letalskem mitingu v Dubaju ponovno pokazal nov civilni helikopter H160, ki je nastal v sodelovanju s posebnim oddelkom znamke Peugeot. Razvoj novinca je stal milijardo evrov.

V mnogočem pionir. Airbus med razvojem prijavil kar 68 patentov.

Podjetje Airbus Helicopters je novinca v živo prvič pokazalo že na prireditvi Heli-Expo letos v Orlandu.

Je prvi helikopter, namenjen civilni uporabi, katerega ogrodje je narejeno izključno iz kompozitnih vlaken. Ima dvojni zadnji stabilizator, glavni rotor ima tako imenovane lopatice blue edge, ki zagotavljajo manjšo hrupnost (do 50 odstotkov v primerjavi z modelom dauphin) in povečujejo hitrost. Glede na različne konfiguracije lahko tehta od pet in pol do šest ton, poleg dveh članov posadke bo v njem prostora za 12 potnikov.

H160 bo v roke prvih kupcev prišel leta 2018, med njegove največje prednosti pa Airbus šteje predvsem do 20 odstotkov nižje operativne stroške v primerjavi s tekmeci. Da gre za zares inovativno zračno plovilo, potrjuje tudi dejstvo, da je Aribus Helicopters med razvojem H160 prijavil kar 68 patentov.

Airbus iskal zunanji dizajnerski vpliv in ga našel pri Peugeotu

Airbus je v iskanju novih dizajnerskih izhodišč na področju oblikovanja helikopterjev namenoma iskal zunanji vpliv, predvsem oblikovalce, neobremenjene z uveljavljenimi smernicami oblikovanja znotraj aviatorske industrije. Na natečaju so zmagali Peugeotevi oblikovalski mojstri oddelka Peugeot Design Lab, ustanovljenega leta 2012 za posebne namene ustvarjanja s partnerji izven avtomobilskega sveta.

Peugeoteva ekipa je zmagala z izdelkom, ki je imel že na prvi pogled zelo močno oblikovno identiteto, zadnjo besedo pa so imeli vendarle Airbusovi strokovnjaki. Serijski izdelek, ki je že opravil prve testne polete, deluje prepričljivo, njegova siceršnja zasnova pa naj bi bila predana predvsem prilagodljivosti. Enako dobro naj bi se z njim razumeli tako poslovneži kot reševalne službe, javne ustanove in drugi uporabniki tega vsestranskega letalskega stroja.

Airbus pohvalil drznost Peugeotevih oblikovalcev

Airbus je pohvalil stilsko drznost Peugeotevega futurističnega predloga, ki je za vzor vzel tudi uspešnega predhodnika, imenovanega dauphin. Cathan Loughnane, vodja studia Peugeot Design Lab, je ob predstavitvi izpostavil predvsem zmogljivost svoje ekipe, ki je bila sposobna znotraj tehnološko izjemno kompleksnega projekta ustvariti rezultat, ki je bil naročniku všeč od prvega trenutka naprej.

Omeniti velja, da je Peugeot Design Lab od ustanovitve naprej med drugim sodeloval s podjetji, kot so Dassault Aviation (letala), Alstom (tramvaji) in Bombardier (letala).

Ne spreglejte