Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 10. 2017,
9.56

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča - P Automobil Import

Natisni članek

Peugeot 5008 advertorial

Petek, 6. 10. 2017, 9.56

2 meseca, 1 teden

360-stopinjski sprehod z novim 5008

Vsebino omogoča - P Automobil Import
Peugeot 5008 | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Ime ostaja enako, celoten koncept pa je povsem spremenjen: novi Peugeot 5008 se je z vstopom v novo generacijo prelevil iz enoprostorca v sedemsedežni SUV. Oblikovno svež in obogaten z zajetnim kupčkom varnostno-asistenčnih sistemov nagovarja aktivne družine, ki se ne bojijo zapeljati na stranpota in nedeljskega popoldneva preživeti globoko v osrčju narave. Vabljeni ste na 360-stopinjski sprehod z novim 5008.

Made by Viar360 Switch to fullscreen

Tretji član terensko navdahnjene družine

5008 se je pridružil še dvema članoma v Peugeotovi družini, 2008 in 3008 sta se slovenskim kupcem že dokazala z raznovrstnim talentom in uporabnostjo. Korenite spremembe so razlog, da si 5008 s predhodnikom deli le ime. Glasnik družinske mobilnosti se je iz enoprostorca preoblikoval v SUV-ja, a ostal zvest prvotni nalogi – prevozu družinskih članov.

Predrzen in atraktiven zunanji videz sledi videzu slovenskega in evropskega avtomobila leta. S pomočjo visokih bokov, ostre strešne linije ter unikatno oblikovanih sprednji in zadnjih žarometov LED v gledalcu vzbudi zanimanje, k sebi pa ga privabi s svežo, prostorno in zračno potniško kabino. Po zaslugi visoko učinkovite modularne konstrukcijske osnove EMP2 je njegova medosna razdalja 16,5 centrimetra daljša kot pri 3008 in 11 centimetrov daljša kot pri modelu 5008 prejšnje generacije. Sorazmerno so se povečale tudi vse mere, ki vplivajo na dobro počutje, še posebej za potnike v drugi vrsti, ki imajo na primer za 60 milimetrov več prostora v predelu kolen.

Glasnik družinske mobilnosti se je iz enoprostorca preoblikoval v križanca, a ostal zvest prvotni nalogi – prevozu družinskih članov. Kot sedemsedežnik ponuja kopico rešitev, ki v ospredje potiskajo družinsko uporabo. | Foto: Klemen Korenjak Glasnik družinske mobilnosti se je iz enoprostorca preoblikoval v križanca, a ostal zvest prvotni nalogi – prevozu družinskih članov. Kot sedemsedežnik ponuja kopico rešitev, ki v ospredje potiskajo družinsko uporabo. Foto: Klemen Korenjak

Digitalna prihodnost na dosegu roke

V potniški kabini je epicenter vsega dogajanja i-cockpit druge generacije, ki igro linij in dinamiko potez dviguje na višjo raven. Prepletenost oblike športnih terencev in zavetje družinske naravnanosti dopolnjujejo letalska stikala in večopravilna enota z zaslonom visoke resolucije. Stikalom sredinskega grebena ne moremo oporekati pri njihovi atraktivnosti in priročnosti, gre za učinkovit in hiter način premikanja skozi ključne funkcije vozila. Enako velja za svojevrstno oblikovano prestavno ročico samodejnega menjalnika, kjer se v eno združita privlačen videz in preprosta uporaba.

Voznikov pogled na popolnoma prilagodljive digitalne merilnike je osvežujoč, majhen volanski obroč, prirezan na obeh koncih, pa v rokah igriv in spodbuja vozniške igrarije v naravi. V težkih razmerah na pomoč priskoči še sistem grip control, ki v povezavi z elektronskim krmiljenjem sistema ESP posega v sprednja kolesa ter optimalno izboljša vlečno moč v skladu s podlago.

Epicenter vsega dogajanja je i-cockpit druge generacije, ki igro linij in dinamiko potez dviguje na višjo raven. Prepletenost oblike športnih terencev in zavetje družinske naravnanosti dopolnjujejo letalska stikala in večopravilna enota z zaslonom visoke resolucije. | Foto: Klemen Korenjak Epicenter vsega dogajanja je i-cockpit druge generacije, ki igro linij in dinamiko potez dviguje na višjo raven. Prepletenost oblike športnih terencev in zavetje družinske naravnanosti dopolnjujejo letalska stikala in večopravilna enota z zaslonom visoke resolucije. Foto: Klemen Korenjak

Samozavest in sedem sedežev serijsko

5008 uvaja novost med sedemsedežnimi vozili pri tretji vrsti sedežev. Zadnja dva se kot običajno pogrezneta v ravno dno, od tekmecev pa se ločita z možnostjo preproste odstranitve za povečanje prtljažnega prostora. A inženirji se pri tem niso ustavili, sedeža v tretji vrsti imata maso manj kot 11 kilogramov, zaradi česar ju je bistveno lažje odstraniti ali vstaviti v avtomobil. Vse tri vrste sedežev je mogoče premikati vzdolžno, spreminjati naklon, na tri individualne sedeže v drugi vrsti pa je mogoče s sidrišči isofix pritrtditi prav toliko otroških sedežev.

Pomiri duha in spodbudi čute

Poleg številnih varnostno-asistenčnih sistemov je 5008 lahko opremljen s sistemom i-cockpit amplify, ki s pomočjo treh različnih dišav, razvitih v sodelovanju s podjetje Scentys in uglednim oblikovalcem dišav Antoineom Lieemom, v potniški kabini pričara tri različne ambiente. S pomočjo izbrane dišave se voznik sprosti in preda v roke edinstveni in nepozabni izkušnji. Za energične voznike je na voljo program Sport, ki ne le pričara drugačno vozniško okolje, temveč z večjo odzivnostjo motorja, tršim servovolanom in športnim zvokom motorja poskrbi za pravo dirkaško vzdušje.

Za energične voznike je na voljo program Sport, ki ne le pričara drugačno vozniško okolje, temveč z večjo odzivnostjo motorja, tršim servovolanom in športnim zvokom motorja poskrbi za pravo dirkaško vzdušje. | Foto: Klemen Korenjak Za energične voznike je na voljo program Sport, ki ne le pričara drugačno vozniško okolje, temveč z večjo odzivnostjo motorja, tršim servovolanom in športnim zvokom motorja poskrbi za pravo dirkaško vzdušje. Foto: Klemen Korenjak

Za varnost voznika in potnikov skrbi ogromna falanga varnostnih pripomočkov, ki jih voznik po svojih željah prikroji v meniju večopravilne enote.

Poleg že omenjenega sistema grip control bodo kupci cenili še funkcijo za pomoč pri spustu po strmini, aktivno zaviranje v sili, ki deluje pri hitosti vozila med petimi in 140 kilometri na uro za premikajoče vozilo oziroma od nič do 60 kilometrov na uro pri zaznavanju pešcev. Med poglavitne funkcije spadajo še opozorilnik na nevarnost naleta, aktivni opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu, ki aktivno deluje med 65 in 180 kilometri na uro, sistem za opozorilo na voznikovo nepozornost, ki voznika po dveh urah vožnje s hitrostjo nad 65 kilometri na uro, opozori, da je čas za počitek. Vsakodnevno uporabnost na novo raven dvignejo še samodejni prižig daljinskih žarometov, prepoznavanje prometnih znakov za omejitev hitrosti, pri samodejnem menjalniku aktivni tempomat s funkcijo stop, ki pri hitrosti med 30 in 180 kilometri na uro ohranja hitrost vozila in samodejno prilagaja razdaljo vozila glede na spredaj vozeče vozilo, in aktivni sistem nadzora mrtvega kota.

Seznam varnostno-asistenčnih je izjemno dolg, voznik pa njihovo delovanje upravlja preko zaslona na dotik. | Foto: Klemen Korenjak Seznam varnostno-asistenčnih je izjemno dolg, voznik pa njihovo delovanje upravlja preko zaslona na dotik. Foto: Klemen Korenjak

Za lažje parkiranje in upravljanje pri nižjih hitrostih skrbi sistem kamer. S pomočjo 180-stopinjske kamere, vgrajene v prtljažnih vratih, in kamere, vgrajene v masko hladilnika, sistem omogoča prikaz bližnje okolice vozila na zaslonu večopravilne enote. Informacijo o pogledu iznad vozila dopolnjujejo tipala za pomoč pri parkiranju. Sistem sproti in v realnem času izdeluje sliko vozila iz ptičje perspektive, ki omogoča 360-stopinjski prikaz.

5008 se ne ustraši nobenega terena, s pomočjo sistema grip control družinski križanec premaga marsikatero oviro in se samozavestno poda v srce narave. | Foto: Klemen Korenjak 5008 se ne ustraši nobenega terena, s pomočjo sistema grip control družinski križanec premaga marsikatero oviro in se samozavestno poda v srce narave. Foto: Klemen Korenjak

Ni potrebno, da je družinsko vozilo dolgočasno. Peugeot 5008 to teorijo postani na laž s številnimi atraktivnimi elementi, ki v smiselno celoto zaokrožijo videz potniške kabine. | Foto: Klemen Korenjak Ni potrebno, da je družinsko vozilo dolgočasno. Peugeot 5008 to teorijo postani na laž s številnimi atraktivnimi elementi, ki v smiselno celoto zaokrožijo videz potniške kabine. Foto: Klemen Korenjak

Ne spreglejte