Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
1. 3. 2017,
17.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

Natisni članek

poleti Airbus, letalo

Sreda, 1. 3. 2017, 17.19

6 let, 6 mesecev

V letalu 17 ur in več? Kako to prestanejo potniki in kapitan iz Slovenije?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10
Airbus a380. | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V mednarodnem letalskem prometu postajajo realnost tudi 17 ur in več dolgi neprekinjeni poleti. Ti so zahtevni tako za obe posadki letala, ki se izmenjujeta, kakor tudi za potnike. Z nekaj triki in premišljenimi dejanji je mogoče tak polet lažje prestati, povsem pa se je utrujenosti in "jet lagu" skoraj nemogoče izogniti.

Slovenski kapitan boeinga 777: Služba na enem od najdaljših potniških poletov


Letalski prevoznik Qatar Airways je začel ponujati letalske prevoze na najdaljši neprekinjeni povezavi med Doho v Katarju in Aucklandom na Novi Zelandiji (14.593 kilometrov). Ta polet traja 17 ur in 30 minut. Avstralska družba Qantas za prihodnje leto po preleteni razdalji obljublja še daljšo neprekinjeno povezavo med Perthom in Londonom, družba Singapore Airlines pa želi obuditi skoraj 19 ur dolg polet med Newarkom v ZDA in Singapurjem.

Na najdaljših neprekinjenih poletih tudi slovenski kapitan

Med najdaljše polete spada tudi neprekinjena povezava med Dubajem in Houstonom v ZDA. Tak polet ponuja družba Emirates, kjer boeing 777 na tej razdalji vodi slovenski kapitan Andraž Kosi.

"Precejšen del poleta v ZDA poteka prek severnega Atlantika. Na nekaterih točkah smo lahko od najbližjega letališča za varen pristanek oddaljeni tudi do tri ure letenja. Prav zato mora biti priprava tako temeljita. Vsa posadka se ob prihodu na delovno mesto, to je približno uro in 40 minut pred vzletom, sreča na operativnem sestanku in pregleda načrt poleta ter vse dejavnike, ki vplivajo na polet," je za Siol.net povedal Kosi. Svojo poklicno pot pilota je začel v slovenski družbi Adria Airways, od leta 2011 pa leti v družbi Emirates.

Andraž Kosi je slovenski kapitan na boeingu 777 družbe Emirates. | Foto: osebni arhiv Andraž Kosi Andraž Kosi je slovenski kapitan na boeingu 777 družbe Emirates. Foto: osebni arhiv Andraž Kosi

Motnje spanja, prehranjevanja in razpoloženja

Slovenski kapitan na boeingu 777 delo poklicnega pilota opravlja že 11 let, v katerih je zbral okrog osem tisoč ur letenja. Najdaljši poleti so fizično zelo obremenjujoči za posadko. Najbolj utrujajoč je tako imenovani "jet lag" oz. hitra menjava časovnih pasov. Če opravimo dva ali tri zelo dolge polete na leto, to ne predstavlja večje obremenitve. Povsem drugače je pri pilotih, ki take polete opravijo večkrat na mesec. Kosi priznava, da ima tovrstno letenje zelo negativen vpliv na zdravje in počutje. Pojavljajo se motnje spanja, prehranjevanja in razpoloženja. Izčrpanost je precejšnja.

Na krovu sta dve posadki

Člani letalske posadke so na tako dolge polete delno sicer navajeni, obenem pa imajo na letalu poseben prostor za počitek. Na krovu sta namreč dve posadki, ki se med tako dolgimi poleti izmenjavata. Težje je 17 ur in več dolge polete preživeti potnikom, še posebej tistim v ekonomskem razredu brez večjega udobja.

Najtežje je 17 ur in več dolge lete preživeti potnikom, še posebej tistim v ekonomskem razredu brez večjega udobja. | Foto: Getty Images Najtežje je 17 ur in več dolge lete preživeti potnikom, še posebej tistim v ekonomskem razredu brez večjega udobja. Foto: Getty Images

Kako lahko potnik lažje prebrodi 17 ur v letalu

Potovanje lahko postane bolj udobno z izbiro sedeža v mirnejšem delu letala (stran od toaletnih prostorov, motorjev …), prav tako na mirnost potovanja vpliva tip letala. Airbus A380 je po pisanju Bloomberga tišji od boeinga 777, najnovejša letala – tak je na primer airbus A350 – imajo tudi boljši sistem prezračevanja kabine in s tem boljšo kakovost zraka.

Za dolg polet se oblecite udobno, ne ozirajte se zgolj na zadnjo modo. Mnogi potniki dajo prednost udobju tudi takrat, ko potujejo v prvem razredu.

Pomembno je razgibavanje telesa tako pred kot tudi med poletom. Priporočljivo je večkrat vstati in opraviti krajši sprehod po letalu. Na sedežu je potnik v precej nepremični drži, kar je slabo za krvni obtok.

Ko letimo v drug časovni pas, se je treba čim hitreje prilagoditi. Najbolje je, da uro že ob vzletu nastavimo na časovni pas končne destinacije in poskušamo temu urniku med poletom slediti tudi z ritmom spanja. Pokrivala za oči so zelo koristen pripomoček, ustrezen urnik spanja pa spada med ključne dejavnike boja proti tako imenovanemu "jet lagu".

Potniki z več izkušnjami na najdaljših poletih svetujejo izbiro nočnega poleta predvsem takrat, ko lahko na krovu letala resnično spimo. V nasprotnem primeru nas lahko nočni polet utrudi še bolj od dnevnega. Pri sebi je dobro imeti manjši prigrizek, da se nam ni treba prebujati ob zajtrku na letalu. Ta čas lahko dobro izkoristimo za spanje.

Potnikov prostor je majhen in omejen. Dodatno lahko prostor zmanjša prevelika količina revij v žepu na sedežu pred vami. Kopico revij lahko podložimo pod noge in s tem izboljšamo pretok krvi.

Priporočljivo je izkoristiti ponujene obroke, saj nas prehrana zaposli in popestri polet. Pomembno je pitje tekočine, predvsem vode. Kofeinski napitki ali celo alkohol lahko povzročijo še večjo nemirnost.

Dolge polete lahko popestri tudi zabavna elektronika. Na krov letala se zato odpravite s pametnim telefonom, tablico ali prenosnikom s polno baterijo. Danes ponudniki, kot je Netflix, omogočajo prenos filmov na telefon in nato ogled v načinu brez spletne povezave. S filmi lažje prebrodimo najdaljše polete, prav tako z branjem knjig.

 

Ne spreglejte