Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
27. 4. 2017,
14.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

4

Natisni članek

mopedi ministrstvo za infrastrukturo

Četrtek, 27. 4. 2017, 14.27

6 let, 7 mesecev

Spremembe, ki jih prinaša nov zakon za mopede

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

4

Moped | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Spremenjen Zakon o motornih vozilih v veljavo stopa z začetkom maja, največje spremembe pa prinaša za lastnike koles s pomožnim motorjem oziroma mopedov, katerih moč ne presega 4 kW oziroma ne presegajo najvišje hitrosti 25 km/h. Koliko bodo spremembe po žepu udarile lastnike?

Po končanih kresovanjih 1. maja, na praznik dela, v veljavo stopa spremenjen Zakon o motornih vozilih. Z njim želijo urediti nered na področju mopedov oziroma koles s pomožnim motorjem, katerih moč ne presega 4 kW oziroma ne presegajo najvišje hitrosti 25 km/h. V praksi jih je veliko prehitrih in tako ogrožajo druge udeležence, s katerimi si delijo kolesarske steze.

Od 1. maja bodo morali biti takšni motorji registrirani, še pred tem vpisani v register vozil, opraviti bodo morali tehnični pregled in skleniti zavarovanje, na zadek pa bo treba namestiti tablico.

Natančnih ocen, koliko je takšnih mopedov, ki jih zajema novi zakon, ni, po ugibanjih pa jih je v Sloveniji več kot 20 tisoč, od tega naj bi se po ljubljanskih kolesarskih stezah vozilo približno tisoč ciaov znamke Piaggio, ki so priljubljeni predvsem pri mlajših, je poročala Motorevija AMZS.


Izkupiček "maratona" meritev hitrosti: na cestah ne divjajo le Slovenci, temveč tudi Nemci 


Kaj boste morali storiti, da boste na pravi strani zakona?

Po neuradnih ocenah bo po novem registriranih okoli 20 tisoč mopedov oziroma koles s pomožnim motorjem več kot do zdaj. | Foto: Bor Slana Po neuradnih ocenah bo po novem registriranih okoli 20 tisoč mopedov oziroma koles s pomožnim motorjem več kot do zdaj. Foto: Bor Slana Številni mopedi oziroma kolesa s pomožnim motorjem so starejši od 30 let in so zamenjali že številne lastnike. Prvi korak na poti do registracije bo dokazovanje lastništva, kar bi lahko pomenilo težave za marsikaterega lastnika, saj so se mopedi velikokrat prodajali brez dokumentov.

Poti do vpisa v matični register vozil je več, vse pa je odvisno od tega, kdaj je bil moped pripeljan v Slovenijo in kakšne dokumente ima lastnik (bolj podrobno v spodnji infografiki).

V primeru, da bo vozilo presegalo najvišjo določeno hitrost 25 km/h, ga boste lahko registrirali pod pogoji, ki veljajo za mopede z največjo hitrostjo 45 km/h, in spoštovati bo treba pravila, ki veljajo zanje (obvezna motoristična čelada, vožnja po cesti, ne po kolesarskih stezah …).

Preden boste lahko zapeljali na cesto, boste morali skleniti še obvezno zavarovanje. Mopedi do 25 km/h bodo po novem imeli tudi tablico, ta se bo od tablic drugih mopedov (tistih z končno hitrostjo 45 km/h in več) razlikovala po barvi črk, ki bodo rdeče.

Postopek lahko opravite na upravni enoti in pri pooblaščenih registracijskih organizacijah.


Reševalni pas na avtocesti: že letos človeški zakon in slovo spornega člena? 


Obvezna bo uporaba motoristične ali kolesarske čelade. | Foto: Ana Kovač Obvezna bo uporaba motoristične ali kolesarske čelade. Foto: Ana Kovač

Novost tudi čelada

Ob registraciji, zavarovanju in tablici bo novost tudi obvezna uporaba čelade. Ta je lahko motoristična ali kolesarska.

Cilji zakona

"Tako bo mogoče zagotoviti večji nadzor nad lastništvom teh vozil, kar vodi v zmanjšanje števila kršiteljev cestnoprometnih predpisov, lažjo identifikacijo in izsledljivost prekrškarjev ter zmanjšanje števila kraj," je zapisano v novih spremembah zakona.

Policija pozdravlja spremembe

Globa za tiste, ki ne bodo spoštovali zakona, znaša 500 evrov. | Foto: Klemen Korenjak Globa za tiste, ki ne bodo spoštovali zakona, znaša 500 evrov. Foto: Klemen Korenjak Podatkov o tem, koliko kazni so v preteklih letih izdali voznikom koles s pomožnim motorjem, katerih hitrost je presegala 25 km/h, na policiji ne vodijo, pozdravljajo pa nove spremembe.

"Pri registraciji oziroma podaljšanju registracije bodo na tehničnih pregledih preverjali številko šasije (kot pri vseh preostalih vozilih) in ali je vozilo zabeleženo med ukradenimi. Ker bodo mopedi zavarovani, bo v primeru prometne nesreče tudi lažje reševanje škodnih primerov. Ker bodo mopedi označeni z registrskimi tablicami, bo v primeru storitve prekrška v cestnem prometu lažje tudi ugotavljanje odgovornosti," o novostih odgovarjajo na policiji.

 

Kazen za tiste, ki se bodo po 1. maju vozili z neregistriranimi mopedi, bo 500 evrov.

Kje se bodo lahko vozili?

Tako kot do zdaj, ko so se mopedi šteli za kolesa, bodo tudi po novem lahko vozili le po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti, kjer te seveda obstajajo. Kjer jih ni, smejo mopedi voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje, v vseh primerih pa morajo mopedi voziti drug za drugim (in ne drug ob drugem).

Vpliv bližajočih se sprememb opažajo tudi zavarovalnice. Pri Triglavu so v prvih treh mesecih sklenili za 25 odstotkov več tovrstnih zavarovanj kot v enakem obdobju lani, pri Savi večje povpraševanje pričakujejo v začetku maja, v Generaliju pa posebnih razlik niso opazili.

 

Ne spreglejte