Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 2. 2014,
19.03

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Potovalni Avtomoto zimska rekreacija

Nedelja, 2. 2. 2014, 19.03

5 let, 5 mesecev

Preden se usedete za volan, ne pozabite preveriti stanja na cestah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Zaradi podrtega drevja, ledu in celo snežnih plazov bodo tudi v ponedeljek nekatere ceste povsem neprevozne. Pred odhodom na pot zato nujno preverite stanje na cestah. Na pot le z ustrezno opremo.

Izognite se nepotrebnemu tveganju

Vsem voznikom, ki se nameravate v ponedeljek zjutraj na pot proti službi odpraviti z avtomobilom, svetujemo, da podrobno spremljate dogajanje na cestah. Glede na vremensko napoved gre pričakovati, da bodo tudi v ponedeljek zjutraj, zlasti na najbolj prizadetih območjih, ceste namreč še vedno poledenele in ponekod zaradi velike količine podrtega drevja še vedno neprevozne.

Svetujemo vam tudi, da se na pot podate prej kot ponavadi. Če je le možno, se izogibajte cestam, ki vodijo prek gozdov, saj bo zaradi žleda še vedno velika nevarnost padanja vejevja na cestišče in tudi rušenja dreves. Zato vam predlagamo, da že nocoj tudi razmislite o rezervnem načrtu poti. Pri tem dosledno upoštevajte navodila in priporočila pristojnih služb, kot sta policija, civilna zaščita ...

V primeru zastojev nikakor ne tvegajte z vožnjo po kakšnih bližnjicah prek kolovozov, strmih makadamski poti, saj so slednje zaradi praktično ekstremnih vremenskih razmer lahko smrtno nevarne.

Kliknite in PREVERITE STANJE NA CESTAH

Že zvečer ustrezno pripravite avtomobil

Na pot se seveda podajte le v primeru, da imate avtomobil opremljen z zimsko opremo. Ne pozabite, da velja preveriti še stanje akumulatorja, ustrezno brezhibnost brisalnikov, raven hladilne tekočine in tekočine za čiščenje stekel, ki mora vsebovati ustrezno mešanico, odporno na nizke temperature.

Če avtomobila nimate v garaži, zvečer ne pozabite privzdigniti brisalcev, da vam ne bodo primrznili. Pri avtomobilih, kjer je to malo težje, pa čez vetrobransko steklo namestite kašno prekrivno zaščito. Brisalce seveda izklopite. Če jih pustite v položaju intervalnega ali pa samodejnega delovanja, boste ob jutranjemu zagonu avtomobila zaradi primrznjenih metlic morda tvegali poškodbo slednjih. Na ta način se relativno hitro "skuri" tudi motorček brisalcev. Za vsak primer v avtomobil dajte kakšno dodatno odejo, s seboj pa tokrat vzemite še termovko z vročim čajem in kakšen rezervni prigrizek.

Za volan primerno oblečeni in obuti

Okorne vrste snežnih obuval vozniku ne dajejo pravih občutkov pri upravljanju stopalk, zato naj se tokrat vozijo med prtljago. Oblačila naj omogočajo "čuteč" stik voznika s sedežem, od katerega prihajajo pomembne informacije o gibanju vozila.

Bunde in plašči jih prestrežejo in ne spustijo naprej. Glede debelih smučarskih rokavic velja enako kot za obutev. Zato jih pred začetkom vožnje spravite v prtljažnik. Pri tem naj tudi spomnimo, da se je brez pravilne namestitve voznikov nevarno podajati na ceste, kaj šele na zasnežene oziroma poledenele ceste.

Na zasneženi in poledeni cesti obvezno prilagodite hitrost!

Osnovni nasveti o vožnji po zasneženi in poledeneli cesti se vrtijo okoli vozila, hitrosti, zaviranja, zavijanja in speljevanja. Velja splošno pravilo, da mora voznik izvajati vse manevre umirjeno, ravnanje z volanom in stopalkami naj ne bo sunkovito.

Manj kot je oprijema med kolesi in podlago, bolj prefinjeno naj bo voznikovo ukrepanje. Vendar pozor, v nekaterih primerih sta potrebni odločnost in celo moč.

Utripanje kontrolne lučke za stabilnost vozila in preprečevanje spodrsavanja pomeni, da ste prehitri. Hitrost, pri kateri vozilo izgublja oprijem, boste najprej začutili na svojih palcih in v hrbtnem delu. Kadar vozilo na zglajeni oziroma poledenil cesti zdrsne, je koristno, da voznik s pritiskom na sklopko razbremeni zavorni učinek motorja, popravki smeri naj bodo umirjeni, brez "klatenja" po volanu.

Pri zaviranju v sili uporabite vso moč

Pri zaviranju v sili mora voznik uporabiti vso moč, ker boste samo na ta način uveljavili prednosti sistema ABS. Med zaviranjem usmerjajte vozilo po kolesnicah, kjer bo učinek zaviranja najboljši. Prav nasprotno pa velja za starejša vozila brez protiblokirnega sistema ABS.

Tam velja pravilo "po trepalnicah", zavorna pot pa bo zunaj kolesnic krajša. Ne pozabite, da v primeru hude poledice svoje doda že inercija vozila, zato s hitrostjo res nikakor ne pretiravajte.

Nežno z volanom

Vzrok za zdrs vozila med zavijanjem je najpogosteje v preveč zasukanem volanskem obroču, ki je na gladki podlagi lahkotnejši kot običajno.

Pri tem največkrat pomaga že rahlo odvzemanje volana, pa naj gre za zdrsavanje sprednjega ali zadnjega dela vozila ali pa vseh štirih koles.

Ne spreglejte