Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2013,
14.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nasvet sneg led

Četrtek, 17. 1. 2013, 14.38

7 let, 12 mesecev

Po snegu brez razburjanja, umirjeno in "po trepalnicah"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mediji vsako zimo dnevno poročajo o zdrsih vozil, prometnih nezgodah in zaprtih cestah. Tudi letos. Kratka ponovitev nasvetov zato ne more škoditi, če pa pomaga, toliko bolje.

Med nasveti ni nič pretresljivo novega

Osnovni nasveti o vožnji po zasneženi cesti se vrtijo okoli vozila, hitrosti, zaviranja, zavijanja in speljevanja. Velja splošno pravilo, da mora voznik izvajati vse manevre umirjeno, ravnanje z volanom in stopalkami naj ne bo sunkovito. Manj kot je oprijema med kolesi in podlago, bolj prefinjeno naj bo voznikovo ukrepanje, kot smo zapisali – "po trepalnicah". Vendar pozor, v nekaterih primerih sta potrebni odločnost in celo moč.

Utripanje kontrolne lučke za stabilnost vozila in preprečevanje spodrsavanja pomeni, da smo prehitri. Hitrost, pri kateri vozilo izgublja oprijem, bo voznik najprej začutil na svojih palcih in v hrbtnem delu. Kadar vozilo na zglajeni cesti zdrsne, je koristno, da voznik s pritiskom na sklopko razbremeni zavorni učinek motorja, popravki smeri naj bodo umirjeni, brez "klatenja" po volanu.

Pri zaviranju v sili mora voznik uporabiti vso moč, ker bo samo na ta način uveljavil prednosti sistema ABS. Med zaviranjem naj voznik usmerja vozilo po kolesnicah, kjer bo učinek zaviranja najboljši. Nasprotno za starejša vozila brez ABS-a velja pravilo "po trepalnicah", zavorna pot pa bo zunaj kolesnic krajša.

Kadar želi voznik zapeljati v sosednji par kolesnic, mora pokazati več volje. Volanski obroč se bo spremembi upiral, zato ga je treba držati odločno, za prehod v sosednjo kolesnico pa bo treba dodati tudi previdno odmerjeno "dozo" plina.

Vzrok za zdrs vozila med zavijanjem je najpogosteje v preveč zasukanem volanskem obroču, ki je na gladki podlagi lahkotnejši kot običajno. Največkrat pomaga že rahlo odvzemanje volana, pa naj gre za zdrsavanje sprednjega ali zadnjega dela vozila ali pa vseh štirih koles.

Tudi speljujemo "po trepalnicah"

Speljevanje na zasneženi podlagi je lahko težavno že na ravnini. Pomaga že četrtič omenjeno pravilo "po trepalnicah", s čimer voznik prepreči, da bi se pogonska kolesa zakopala v podlago. Prva rešitev je v rahlem ponavljanju speljevanja naprej in nazaj, drugo rešitev ponudijo sopotniki, tretja je v verigah … Na klancu pomaga majhna zvijača, kadar je cesta dovolj široka. Vozilo postavimo pravokotno na cesto, s čimer odpade naklon klanca. Nato s poravnanimi kolesi previdno speljemo, po metru ali dveh pa zavijemo v klanec. Morda se bo izšlo. Če ima vozilo sprednji pogon, lahko kratke klance premagamo vzvratno, vendar so verige varnejša rešitev.

Pa še to, ohranite mirno kri!

Naj vas slabo splužene ceste ne spravijo v slabo voljo. Brez gnevnega udrihanja čez tiste, ki so po vašem krivi za takšno stanje, bo vaša vožnja z mirnimi živci varnejša. Ob močnem sneženju ne more nobena zimska služba vedno in povsod očistiti cest.

Ne spreglejte