SiolNET. Avtomoto Nasveti
3,60

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Lahko tako kot telefon ali računalnik "resetiramo" in prebudimo tudi svoj avto?

3,60

termometer

Podobno kot pametni telefon, tablico ali računalnik lahko "resetiramo" tudi avtomobil, ko v njem na primer ne moremo ugasniti avtoradia. Različne težave lahko reši odklop akumulatorja, ne pa nujno.

Vžig motorja kabli akumulator Foto: Gregor Pavšič

Vžig motorja s kabli: kam gre rdeči in kam črni kabel, kaj je treba paziti?


Zgodilo se je v enem izmed naših testnih avtomobilov. Ko smo ga parkirali, stopili iz njega in zaklenili, je v notranjosti še vedno delal avtoradio.

Ugasnil šele po obisku servisa

Vsi gumbi so bili neodzivni, avtoradia ni bilo mogoče ugasniti. Če bi ga pustili delovati, bi se sčasoma izpraznil akumulator in avtomobila nekaj ur pozneje morda že ne bi bilo mogoče več zagnati. Avto smo morali zato odpeljati na servis, kjer so odklopili akumulator, ga "resetirali" in tudi naložili novejšo programsko opremo. Sami akumulatorja v tem avtu brez ustreznega ključa nismo mogli odklopiti.

Kaj pa, če bi ga lahko odklopili? Lahko "resetiranje" tudi pri avtomobilu, podobno kot pri računalnikih, pametnih telefonih in podobnih elektronskih napravah, reši zagato?

Ste že kdaj odklopili akumulator in "resetirali" svoj avto?

 • Da, to sem naredil sam 226 glasov
  65,89%
 • Da, vendar s pomočjo strokovnjakov s servisa 6 glasov
  1,75%
 • Ne 111 glasov
  32,36%
Oddanih 343 glasov

Voznik lahko poskusi, škode z odklopom ne bo storil

"Odklop baterije zagotovo ne more škoditi vozilu. Je pa treba biti pri teh opravilih pazljiv, saj imamo običajno opravka s kislinskimi baterijami, zato je priporočljivo uporabiti zaščito, kot so rokavice in očala. Nekateri avtomobili celo omogočajo, da voznik baterijo odklopi brez uporabe posebnih orodij," pravi Jurij Kočar, produktni vodja za servis pri AMZS. Odklop akumulatorja v določenih primerih lahko odpravi napako. V nasprotnem primeru je avto seveda treba odpeljati na servis.

Nekateri proizvajalci so akumulator namestili tako, da je nepoznavalcem oziroma običajnim uporabnikom težko dostopen ali celo nedostopna, dodaja Kočar. V takih primerih seveda ne gre brez klica na servis.

In še nasvet, ki lahko v mrzlem jutru pride še kako prav. Poglejte si, kako s priključnimi kabli in pomočjo dodatnega avtomobila vžgati motor in napolniti akumulator.

[video: 61006 / ]

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin