Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
5. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,53

11

Natisni članek

nasvet dizel bencin vžig motorja

Ponedeljek, 5. 12. 2016, 4.00

6 let, 1 mesec

To je jutranja vozniška napaka, ki vas lahko drago stane

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,53

11

Je treba v mrzlem jutru motor avtomobila segrevati doma z delovanjem v prostem teku, ali se z mrzlim motorjem takoj odpeljati in ga na delovno temperaturo segreti v nekaj prvih kilometrih vožnje?

Novejši motorji z notranjim izgorevanjem (neposreden vbrizg goriva) delujejo tako, da bati znotraj valja stisnejo mešanico zraka in goriva. Nastane manjša nadzorovana eksplozija, ki daje energijo za delovanje motorja. Dokler motor še ni pravilno ogret, potrebuje drugačno razmerje med gorivom in zrakom. Ker takrat motor potrebuje več goriva, ga neogret tudi več porabi. Enako velja tudi za izpuste škodljivih plinov. | Foto: Gregor Pavšič Novejši motorji z notranjim izgorevanjem (neposreden vbrizg goriva) delujejo tako, da bati znotraj valja stisnejo mešanico zraka in goriva. Nastane manjša nadzorovana eksplozija, ki daje energijo za delovanje motorja. Dokler motor še ni pravilno ogret, potrebuje drugačno razmerje med gorivom in zrakom. Ker takrat motor potrebuje več goriva, ga neogret tudi več porabi. Enako velja tudi za izpuste škodljivih plinov. Foto: Gregor Pavšič

Pri nižjih temperaturah je že zaradi drugačnega načina vžiga zmesi v valju lažji vžig bencinskega kot dizelskega motorja. | Foto: Gregor Pavšič Pri nižjih temperaturah je že zaradi drugačnega načina vžiga zmesi v valju lažji vžig bencinskega kot dizelskega motorja. Foto: Gregor Pavšič V zimskem obdobju, ko so temperature zjutraj nizke, lahko vremenske razmere predstavljajo tudi obremenitev za motor vašega avtomobila. Ne glede na tip motorja z notranjim izgorevanjem, ali je torej ta bencinski ali dizelski, ga ni priporočljivo ogrevati na mestu. Takrat motor porabi precej več goriva, obenem pa takšno početje tudi ni dobro za življenjsko dobo njegovih vitalnih delov. Veliko primerneje se je z avtomobilom takoj odpeljati in paziti, da ga v prvih 10 ali 15 minutah ne obremenimo preveč. V tem času se bo motor ogrel na svojo delovno temperaturo.

Neogreti motor potrebuje več goriva

Novejši motorji z notranjim izgorevanjem (neposreden vbrizg goriva) delujejo tako, da bati znotraj valja stisnejo mešanico zraka in goriva. Nastane manjša nadzorovana eksplozija, ki daje energijo za delovanje motorja. Dokler motor še ni pravilno ogret, potrebuje drugačno razmerje med gorivom in zrakom.

Senzorji to zaznajo in dodajajo večjo količino goriva. To prinaša večjo porabo goriva. Dokler motor ni segret na delavno temperaturo pa je večje tudi trenje gibljivih delov, zaradi slabše učinkovitosti mazanja, povezanega z fizikalnimi lastnostmi motornega olja na katere vpliva tudi temperatura.


Kako zjutraj ogrejete motor avtomobila?

  • Nekaj minut ga pustim delati v prostem teku, nato se odpeljem
    21,66 %
    289 glasov
  • Takoj se odpeljem, motor se segreje med vožnjo
    76,39 %
    1019 glasov
  • Ne potrebujem ogrevanja motorja, vozim električni avtomobil
    1,95 %
    26 glasov
Oddanih 1334 glasov

Ogreva se le notranjost, motor pa bistveno počasneje

Avtomobil tako porabi večjo količino goriva vse dokler se motor ne ogreje na delovno temperaturo. Medtem ko pri bencinskem mešanico goriva in zraka vžge iskra, pri dizelskem do vžiga mešanice prihaja zaradi visoke temperature, ki je posledica močno stisnjenega zraka v valju. Za štartni vžig dizelskega motorja sicer poskrbi žarilna svečka.

Čeprav se potniški prostor v primeru delovanja motorja na mestu dokaj hitro začne ogrevati, se istočasno motor zelo počasi ogreva. Novejši dizelski motorji imajo tudi možnost predgretja, da po zagonu motor hitreje pride do delavne temperature. Sistemi so lahko električni ali pa za ogrevanje uporabljajo energente iz rezervoarja. Eden takih sistemov je denimo Webasto, ki pri novejših različicah poleg ogrevanja potniške kabine lahko opravlja tudi funkcijo predgretja motorja.

Zanemariti ne gre niti za okolje škodljivih izpušnih plinov. Novejši dizelski motorji imajo na primer v katalizator vgrajen sistem katalitične redukcije, ki pa raven dušikovih oksidov znižuje šele ob primerno ogretem motorju. 

Kazalniki na armaturni plošči kažejo tudi raven ogretosti motorja. | Foto: Klemen Korenjak Kazalniki na armaturni plošči kažejo tudi raven ogretosti motorja. Foto: Klemen Korenjak

Več težav z zagonom dizelskega kot bencinskega motorja

"Vsekakor je pri nižjih temperaturah zagon bencinskega motorja bistveno lažji kot zagon dizelskega. Temu botruje način vžiga zmesi v valju. Prav tako se pri nižjih temperaturah zmanjša zagonska sposobnost baterije, kar tudi vpliva na sam zagon in se spet bolj odraža pri vozilih na dizelski pogon," pravi Jurij Kočar, tehnični inštruktor pri AMZS.

Ko zaženemo motor avtomobila, zato ni dobro, če ga pustimo več minut teči na mestu. S takšnim dejanjem motorju bolj škodimo kot koristimo, dodaja Kočar. Motorji so namreč zasnovani tako, da morajo čim prej doseči delovno temperaturo za optimalno delovanje, kar pa s tem, ko motor pustimo teči v prostem teku, ne dosežemo dovolj hitro. To je sicer le eden izmed poglavitnih razlogov.

Ogrevanje avtomobila tudi prek aplikacije

Avtomobili na armaturni plošči prikazujejo raven ogretosti motorja, do katere je treba paziti na obremenitev in vrtljaje motorja. Poleg motorja se morajo ob nizkih temperaturah primerno ogreti tudi drugi deli avtomobila, na primer zavore in menjalnik.

Še najmanj težav z jutranjim vžigom imajo električni avtomobili. Ti omogočajo tudi časovno nastavljen začetek ogrevanja avtomobila, ki ga je mogoče pri nekaterih avtomobilih vklopiti in nastaviti tudi prek mobilne aplikacije.

Ne spreglejte