SiolNET. Avtomoto Izberi drugačno pot
Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija
  • Messenger
  • Messenger

Ali tudi vas lovi velika zelena pošast?

hitrost
Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Hitro ali prehitro? Na žalost pogosto prehitro in še največkrat živčno in nestrpno. Smo res na cesti tako neobzirni? Ali še bolje: ali ne bi bilo prav prijetno, če bi nekoliko zmanjšali pritisk na stopalko za plin, upočasnili hitrost in preprosto samo uživali v vožnji?

Kakšna je vaša prva asociacija na besedo promet? Kolone, obnova cestišča, nervoza, kaos, hitenje … Res je, večina izmed nas se samo ob misli na vožnjo po slovenskih cestah zdrzne, srčni utrip se nam pospeši, živčno začnemo gledati na uro. Tako je, ker se nam na cestah vedno nekam noro mudi, pogledujemo v stranska ogledala in iščemo priložnosti za prehitevanje, vmesno hupanje in zakaj pa ne, pritiskanje na plin. Videti je, kot da vse voznike na naših cestah zasleduje velika pošast.

Zato ni čudno, da je hitrost še vedno največja težava na naših cestah – prehitro se vozimo v naseljih, še bolj predrzni pa postanemo na hitrih cestah in avtocestah, kjer (pre)pogosto preizkušamo dirkalne sposobnosti svojih avtomobilov. Pri tem pa pozabimo na zelo pomembno dejstvo: v prometu nikoli nismo sami.

Dirkališče, gladiatorska arena, džungla? Ne, to so ceste!

Toda cesta ni dirkališče in ni gladiatorska arena, kjer bi zmagal najbolj predrzni ali tisti, ki se najbolj neobzirno loti prehitevanja. Na cesti nismo sami, upoštevati moramo vse, tiste, ki se vožnje lotijo preudarno, in še najbolj tiste, ki so v prometu najbolj ranljivi – otroci, kolesarji in motoristi.

Predvsem pa moramo vedeti, da v naseljih že manjša prekoračitev hitrosti močno ogrozi varnost drugih udeležencev v prometu. Zunaj naselij, ko se hitrosti povečajo, pa se našemu slogu vožnje pridružijo še drugi neobzirni dejavniki – nepravilno prehitevanje in nepremišljena vožnja, ki ji radi pravimo "za ritjo", torej brez varnostne razdalje.

Razvada, ki nas spravlja ob živce: upoštevajte razdaljo

Neupoštevanje varnostne razdalje ima lahko različne posledice, ne samo neizbežnega trka, povzroča namreč živčnost, tako pri tistem, ki je ne upošteva in pred slabo vidi samo nadležno oviro, kot pri tistem, ki vozi spredaj, saj mu voznik, ki mu diha za ovratnik, resnično poviša srčni utrip, zmanjša pa se osredotočenost na vožnjo.

 

hitrost

Naučimo se uživati počasi

Pritiskanje na plin nas zabava in je postalo stalnica v slovenskem prometu. Zakaj pravzaprav večina ljudi ne mara počasne vožnje, smo vprašali klinično psihologinjo Vesno Radonjić Miholič, ki je vrsto let delala tudi v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS – Soča. Prepričana je, da je hitrost pravzaprav ena od pomembnih, če že ne največjih prednosti , ki jih ponujajo prometna sredstva. "Z njihovo pomočjo presegamo lastne moči in zmožnosti gibanja. Pri visokih hitrostih že dosegamo, včasih tudi presegamo meje svojih sposobnosti, da sledimo dogajanju. Hitrost postaja privlačna, vzbuja adrenalin, tekmovalnost, dviga samozavest. Privlačnost teh motivov povečuje tveganje in zamegljuje samopresojo lastnih sposobnosti. Omejevanje hitrosti zato pogosto taki posamezniki doživljajo kot oviranje."

Torej moramo spremeniti to dojemanje. Naj počasnost ne bo več ovira, vendar priložnost. Pa zakaj bi pravzaprav sploh hiteli, če lahko v vsaki vožnji najdemo navdih ali priložnost za malo drugačno sprostitev?

Avto, vožnja Foto: Thinkstock

Da bo res delovalo: tako boste vozili bolj strpno

Najtežje je spremeniti stare vzorce in navade. Zato začnite postopoma in s pomočjo naših trikov, ki vam bodo pomagali, da ne boste več bežali pred zeleno pošastjo.

#Začnite pri sebi! Sprijaznite se – na vožnjo drugih ne morete vplivati. Zato se osredotočite nase in na svoje slabe navade.

#Za nekaj minut gre: se zavedate, da je pritiskanje na plin pravzaprav eno samo tekmovanje z urnimi kazalci? Če bi bila cesta čisto prazna, bi se vam norenje še obrestovalo, tako pa večino časa tako in tako porabite za stalno hitro pospeševanje in nenadno zaviranje pred novimi ovirami. S takšnim impulzivnim načinom vožnje pravzaprav ne privarčujete toliko na času, v resnici se po nepotrebnem ves čas izpostavljate nevarnostim.

#Niste na dirkališču! Veliko hitrih voznikov ne divja samo zaradi pomanjkanja časa, ampak zaradi nekakšne potrebe po tekmovalnosti. "Poglej, s kakšnim avtomobilom me je prehitel?!" Pa je to sploh pomembno? Ne dovolite se sprovocirati, saj se med vožnjo ni treba nobenemu dokazovati.

#Umaknite se! Ko se boste končno navadili voziti po omejitvah tudi po avtocesti, potem se umaknite na desni pas. Levi je namenjen prehitevanju, zato pustite druge, da gredo mimo. Izgovor v slogu "saj vozim po omejitvah" ni ravno najboljši. Umaknite se in preprosto uživajte v strpni vožnji.

#Žuganje, preklinjanje in hupanje? To vsekakor ne spada v promet. Imejte v mislih, da se vsak lahko kdaj zmoti, ne odreagirajte na vsako napako voznika z agresivno reakcijo. Ko vas v prometu kaj zmoti, globoko vdihnite in se raje osredotočite na svojo kulturo na cesti. Ne nazadnje se lahko z napak drugih največ naučimo.

SUV Renault ekspedicija raziskuje psihologijo neobzirne vožnje

Ceste so včasih ponorela džungla! Levo temperamenten vročekrvnež. Desno tip, ki se je prilepil na hupo, zadaj pa model, ki se je prilepil na vaše vozilo ... Nestrpnost, izsiljevanje, iztegovanje sredincev ... Problem? Vsekakor! Da bi se lahko uspešno spopadali z njim, ga morate najprej razumeti.

Renault SUV Ravno zato je SUV Renault pripravil posebno ekspedicijo: na raziskovanje asfaltne džungle bo odpeljal kar tri avanturiste!

Na njej bodo raziskovali vzorce nespametne vožnje. Pod budnim očesom psihologinje dr. Vesne Radonjić Miholič in voditelja Saše Stareta se bodo s svojim izbranim SUV Renault popeljali na ceste in se oborožili z uporabnimi nasveti in triki, kako obvladati asfaltno džunglo!

Spremljaj jih na Facebooku, saj boste prav vi na koncu odločili, kdo izmed njih se je v izzivu najbolje odrezal – in kdo bo za nagrado svoje vozne mišice sproščal na nepozabnem vikendu razvajanja!

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin